15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑργεντινή: Κι όμως ο αριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες συμφώνησε να της...

Αργεντινή: Κι όμως ο αριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες συμφώνησε να της κουρέψουν 45% το χρέος, τουτέστιν 68 δις δολάρια!

Αργεντινή: Κι όμως ο νέος αριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες συμφώνησε να της κουρέψουν 45% το χρέος, τουτέστιν  68 δις δολάρια!

 

Μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η συμφωνία για το κούρεμα που επετεύχθη άγγιξε το 45%, δηλαδή 68 δις δολάρια!

Οι επίπονες διαπραγματεύσεις λίγο έλειψε να οδηγηθούν σε οριστική κατάρρευση, ύστερα από την ένατη χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε πως: “η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στα μέλη του γκρουπ των δανειστών και των άλλων κατόχων, να υποστηρίξουν την πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής και να της δώσουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους”.

 

 

Είχε αποφασίσει μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων

 

Τον Αύγουστο του 2019, το Μπουένος Αϊρες υπό την προεδρία του Μαουρίσιο Μάκρι, αποφάσισε μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Έκτοτε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε τα αργεντίνικα ομόλογα στο επίπεδο των ομολόγων “σκουπιδιών” και ακολούθησε ανάλογη υποβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Ομως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι:  “το χρέος της Αργεντινής είναι μη βιώσιμο” και πως  θα συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2018, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Αργεντινή, ενώ αργότερα μέσα στο 2018 αποφασίστηκε η αύξηση του δανείου, στα 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή έχει λάβει μέχρι τώρα 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το δάνειο, όμως ο πρόεδρος Φερνάντεζ έχει ανακοινώσει πως δεν θα λάβει το υπόλοιπο του δανείου και θα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

 

 

Θα ασκήσουν  βέτο;

 

 

Ωστόσω πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία και οι ομολογιούχοι και υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να ασκήσουν  βέτο.

Σύμφωνα  με αξιωματούχο ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις: “αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει απίθανο, καθώς τα γκρουπ των πιστωτών που έχουν ήδη εγκρίνει τη συγκεκριμένη συμφωνία εκπροσωπούν το 50 – 60% των επιλέξιμων ομολόγων, ενώ η Αργεντινή έχει ήδη εξασφαλίσει στήριξη της τάξεως του 30 – 35%.”

 

 

Συζητήσεις με το ΔΝΤ με κύριο αίτημα της να αναβάλει τις πληρωμές της να αποφύγει την λιτότητα



Τώρα η Αργεντινή θα ξεκινήσει συζητήσεις με το ΔΝΤ με κύριο αίτημα της να αναβάλει τις πληρωμές της, που είναι προγραμματισμένες για τη διετία 2021 – 2023, προκειμένου να αποφύγει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Αν κερδίσει την αποδοχή αρκετών επενδυτών
, η συμφωνία αυτή θα δώσει στην Αργεντινή τη δυνατότητα να αποφύγει μακροχρόνιο αποκλεισμό από τις κεφαλαιαγορές, όπως καταστροφικά  είχε γίνει μετά την πτώχευση του 2001.

Τότε είχε προκληθεί μια τεράστια δικαστική μάχη μεταξύ Αργεντινής και ομολογιούχων η οποία επιλύθηκε το … 2016.

 

Ο νέος αριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες

Όπως αναφέρουν οι Financial Times: “τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο αριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, πολλές ομάδες ομολογιούχων άρχισαν να διαπραγματεύονται με το Μπουένος Άιρες, αρχικά ζητώντας πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτήν που οι πιστωτές ήθελαν να υποστηρίξουν.”

Ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Γκουζμάν, απέρριψε  τις προτάσεις κάποιων ομολογιούχων υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές: “υποχρεώνουν την κοινωνία της Αργεντινής σε μεγαλύτερη πίεση” και πως δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, δέχθηκε όμως να προχωρήσει σε κάποιες πληρωμές χρέους νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αργεντινής: “Η Αργεντινή θα προσαρμόσει της ημερομηνίες πληρωμών… χωρίς να αυξήσει το συνολικό ποσό των κύριων πληρωμών.”

 

 

Λεωνίδας Βατικιώτης: “Αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος σε όλο τον κόσμο”

 

Ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, σχολιάζοντας το θέμα στην εκπομπή “Ω! τι κόσμος” του Κ. Ράπτη, στον Αθήνα 984 είπε: “”Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας αλλά και η διάθεση της Αργεντινής σε περίπτωση μη κουρέματος να πάει στα δικαστήρια και να εμπλακούν και οι πιστωτές σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα ήταν παράγοντες που οδήγησαν σε συμφωνία. Η νέα κυβέρνηση του Φερνάντες, με Υπουργό Οικονομικών τον Γκούσμαν, ειδικό σε ζητήματα δημοσίου χρέους, είχαν προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα διαπραγματευτούν το χρέος για δύο λόγους: ήταν αβάσταχτο για την Αργεντινή να πληρώσει το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μάκρι που τσάκισαν την οικονομία, αλλά και υπήρχε από τη νέα κυβέρνηση έντονη αμφισβήτηση της νομιμότητας αυτού του δανείου, καθώς προεκλογικά ο Μάκρι είχε χρησιμοποιήσει χρήματα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.”

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Βατικιώτη τόσο αυτή η στρατηγική κίνηση από πλευράς Αργεντινής, όσο και η αντίστοιχη που έγινε σχεδόν τις ίδιες μέρες από την κυβέρνηση του συντηρητικού Μορένο στο Εκουαδόρ, δείχνουν ότι υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλα περιθώρια διαπραγματεύσεων για τις κυβερνήσεις που το επιθυμούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;