17.6 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑρθρο του Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την...

Αρθρο του Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα!

Αρθρο του Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα!

“Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο”, είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg, στο οποίο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των 30 ετών και πλέον που αρθρογραφεί για πολιτικά και οικονομικά θέματα, δεν έχει ξαναδεί μία τέτοια επανάληψη διαρκούς, αυτάρεσκης, καταστροφικής και συγκαλυπτόμενης ανικανότητας.

“Δεν αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ”, γράφει ο Κρουκ. “Καθώς η ζημιά κορυφώνεται, μία προσπάθεια είναι σε εξέλιξη να ξαναγραφεί η ιστορία της ντροπιαστικής αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ελλάδα”.

“Εδώ και πέντε μήνες, που άρχισαν οι συζητήσεις, σημειώνει ο αρθρογράφος,
και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά ο Τσίπρας
υποχώρησε περισσότερο από τους πιστωτές. Είναι αλήθεια, σημειώνει, ότι η
τελευταία προσφορά των πιστωτών προβλέπει λίγο χαμηλότερα πρωτογενή
πλεονάσματα στον προϋπολογισμό σε σχέση με αυτά που ζητούσαν αρχικά,
αλλά και αυτά απαιτούν πολύ (και παράλογα) σφιχτή δημοσιονομική
πολιτική.

Αντίθετα, οι πιστωτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και να περιλάβουν στις τρέχουσες συζητήσεις το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, “επιμένοντας παράλογα” ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα, υπογραμμίζει ο Κρουκ.

“Την Τρίτη, ο Τσίπρας έκανε την πιο κρίσιμη προσπάθεια να προωθήσει το θέμα  της συμφωνίας. Αντί να εκφρασθεί οποιαδήποτε επιθυμία συμβιβασμού από την πλευρά των πιστωτών, οι κυρίαρχες φωνές τους – ιδιαίτερα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συχνά θεωρείται ότι παίρνει τις αποφάσεις – σημείωναν ότι δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση. Το πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Δεν θα επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι εντελώς χωρίς νόημα να μειώνεται και άλλο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων”.

“Ο Γιούνκερ λέει ότι η τελευταία προσφορά δεν απαιτούσε μειώσεις μισθών. Αλήθεια; Η πρόταση των πιστωτών αναφέρει ότι το μισθολόγιο πρέπει να εκσυγχρονισθεί, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης των μισθολογικών διαφορών. Με την έννοια αυτή, η διεύρυνση των διαφορών συνεπάγεται μειώσεις μισθών», σημειώνει ο Κρουκ, προσθέτοντας: “Όσον αφορά το ότι δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων που υποστήριξε ο Γιούνκερ, οι πιστωτές ζητούν για τη σταδιακή επιβολή νέων μειώσεων για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα και για το ΕΚΑΣ που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά είναι μειώσεις”.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg τονίζει ότι η ελληνική οικονομία  είναι “γονατισμένη”. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου και η ανεργία έχει φτάσει στο 25%.

Ο Κρουκ θεωρεί ως τη μεγαλύτερη στρέβλωση το γεγονός ότι ο Γιούνκερ
απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες για το θέμα του δημοψηφίσματος της 5ης
Ιουλίου, για να τους πει ότι το “όχι” θα σήμαινε όχι στην Ευρώπη.

Αυτά είναι “ανοησίες”, γράφει ο αρθρογράφος.

“Εάν η Ελλάδα φύγει από το
ευρωσύστημα, δεν θα είναι επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν να φύγουν, αλλά
επειδή η Ευρώπη θα αποφασίσει να τους διώξει. Μία πραγματικά ανεξάρτητη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει ανακοινώσει ότι θα
συνέχιζε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες”, σημειώνει ο
Κρουκ στο άρθρο του.

Προτρέπει δε τους αναγνώστες να διαβάσουν την πρόταση των πιστωτών για να δουν αν προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως υποστήριξε ο Γιούνκερ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Αρθρο του Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;