18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒΙΒΛΙΑΝέα βιβλία για την τέχνη από τον Φώτη Καγγελάρη: "Η μορφή των...

Νέα βιβλία για την τέχνη από τον Φώτη Καγγελάρη: “Η μορφή των πραγμάτων στην τέχνη και τον βίο, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική” – “Μελέτες Φωτολογίας”

 

Τα δύο νέα βιβλία του Φώτη Καγγελάρη μόλις κυκλοφόρησαν.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ

Η μορφή των πραγμάτων στην τέχνη και τον βίο,

ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική

 

 

Το πράγμα αν και συνιστά την απαραίτητη βάση επί της οποίας αναδύεται η μορφή ως δυνατότητα της ζωής και της τέχνης, αν και είναι υ προϋπόθεση της ίδιας της υλικότητας της πραγματικότητας και της γέννησης του λόγου, διαφεύγει του ορισμού του. Ωστόσο, ο μη ορισμός ως κενό σημαίνον είναι αυτός που παράγει ορισμό, τον ιστό του νοήματος, τον κόσμο εντός του οποίου κινούμαστε χρονικά.

Παράγει το σημαίνον ως μορφή. 

Η μορφή αποτελεί την οριοθέτηση της ώσης του πράγματος μέσα από την ατέρμονη διαπάλη του τίποτα με το κάτι, της διάλυσης με τον ορισμό, του άρρητου με τον λόγο. Όταν ο ιστός του νοήματος είναι ανεπαρκής, η τέχνη και η τρέλα αναδύονται ως διαφορετικές μορφές εκβολής της ρευστότητας του πράγματος. Η αρχιτεκτονική ως τέχνη εκφράζει κατ’ εξοχήν την αγωνία για την υπέρβαση του πράγματος καθότι η ίδια της η φύση συγχέεται με τη δική του.

 

Εκδόσεις Παπαζήση, Σχήμα 17×24, Σελίδες 466, Έκδοση Αθήνα 2020

Νέα βιβλία για την τέχνη από τον Φώτη Καγγελάρη: "Η μορφή των πραγμάτων στην τέχνη και τον βίο, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική” - “Μελέτες Φωτολογίας"

ΦΩΤΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ

 

POST PHOTOGRAPHY

Μελέτες Φωτολογίας

 

Βρισκόμαστε σε μια Post-Photography εποχή, μια Μετα-εικονική εποχή, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η εικόνα δημιουργεί την ανθρώπινη συνθήκη, το πώς της ζωής, το πώς του θανάτου, το πώς του έρωτα. Η ανθρώπινη ύπαρξη αναδύεται πια ως δημιούργημα της εικόνας και όχι το αντίστροφο. Δεν είναι πια ο άνθρωπος που κάνει το «κλικ» στη μηχανή του, αλλά η μηχανή που κάνει το «κλικ» επί του ανθρώπου της. 

Ο άνθρωπος στη Μετα-φωτογραφική εποχή γεννιέται από την εικόνα ως εικόνα ο ίδιος, ως εικόνα της δικής του ζωής την οποία δεν θα ζήσει ως δική του. Εικόνες τον κατακλύζουν από παντού, με εικόνες γεμίζει την υπαρξιακή του πείνα, μεταμορφώνεται σε εικόνα σαν κι εκείνες που βλέπει στην τηλεόραση, στις διαφημίσεις, στο κινητό του τηλέφωνο, στον υπολογιστή. Μεταμορφώνεται σε μια κινούμενη εικόνα ο ίδιος, σε έναν δεδομένο κόσμο από εικόνες οι οποίες σαν ταπετσαρία σκεπάζουν την ανάμνηση του πραγματικού κόσμου που κάποτε υπήρξε. 

Αν θέλει να κοιταχτεί στον καθρέφτη, δεν μπορεί παρά να κοιταχτεί στον έτοιμο καθρέφτη-εικόνα της κοινωνικής συνθήκης που θα του επιβάλει την εικόνα που οφείλει να έχει για τον εαυτό του. Μια εικόνα όπου τα πάντα θα επιτρέπονται, εκτός του να είναι αυτός. 

Είναι καιρός να σκεφτούμε αν οι φωτογραφίες παράγουν εμάς τους ίδιους, αν θα υπήρχαμε χωρίς φωτογραφίες. Αν, τελικά, η ζωή μας είναι οι φωτογραφίες που έχουμε βγάλει. Αν η ύπαρξή μας οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαμε ως φωτογραφία.

Σχήμα 14×21, Σελίδες 242, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2020

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την συνέχεια του Homo Photographicus του οποίου η 3η έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση

 

Ο Φώτης Καγγελάρης, Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας Université de Paris, Συγγραφέας, έχει αναλάβει την Επιστημονική Διεύθυνση της νέας σειράς ΦΩΤΟΚΟΣΜΟΣ με αντικείμενο τη Φωτογραφία, στις Εκδόσεις Παπαζήση

Νέα βιβλία για την τέχνη από τον Φώτη Καγγελάρη: "Η μορφή των πραγμάτων στην τέχνη και τον βίο, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική” - “Μελέτες Φωτολογίας"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;