19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΛΠΕ: Εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην περιοχή της Κοζάνης, αποτελεί έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην περιοχή της Κοζάνης, που αποτελεί έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, εγκαινιάστηκε το  μεσημέρι από την Διοίκηση του Ομίλου και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη
(Από αριστερά προς τα δεξιά) κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία. Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System), ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία. Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική του Ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά.

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη
(Από αριστερά προς τα δεξιά), κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

Κατά την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό και τους λοιπούς επίσημους καλεσμένους, τόνισε: «Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς να βλέπουμε τη σχεδόν καθολική αποδοχή και ταύτιση των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και των μετόχων μας και των αγορών, με τη νέα αυτή στρατηγική. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, που σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της πρόσβασης σε φτηνή και πράσινη ενέργεια για τους καταναλωτές. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε:

«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Αναλυτική περιγραφή του Φ/Β πάρκου της Κοζάνης, της προηγμένης τεχνολογίας που αξιοποιήθηκε και των εξειδικευμένων εργασιών κατασκευής του, έκανε μιλώντας στους παριστάμενους ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τη συμβολή όλων όσων εργάστηκαν και, φυσικά, της τοπικής κοινωνίας στην ολοκλήρωση του έργου παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας. Όπως σημείωσε, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030. Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση έγινε. Και το όραμά μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, τα παιδιά μας, για όλους εμάς», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αλεξόπουλος.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν, μεταξύ πολλών προσκεκλημένων, ο Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και υψηλόβαθμα στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων (ΥΠΕΝ & Ανάπτυξης),  οι Μητροπολίτες Σερβίων & Κοζάνης και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, Βουλευτές τoυ Νομού Κοζάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, οι Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι Θεσμικών Φορέων, αντιπροσωπείες από τις Εταιρίες που ήταν βασικοί συντελεστές του έργου, εκπρόσωποι από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, υψηλόβαθμα μέλη της Διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ και των θυγατρικών του εταιριών, καθώς και εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;