24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΓιώργος Βήχας: Ακόμη και ασφαλισμένοι απευθύνονται για φάρμακα και εξετάσεις στο...

Γιώργος Βήχας: Ακόμη και ασφαλισμένοι απευθύνονται για φάρμακα και εξετάσεις στο ΜΚΙΕ

Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία – Μελέτη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού: 400 καρκινοπαθείς  πέθαναν γιατί δεν  είχαν χρήματα για εξετάσεις

Γιώργος Βήχας: Ακόμη και ασφαλισμένοι  απευθύνονται για φάρμακα και εξετάσεις στο ΜΚΙΕ

΄

Μπορεί πλέον οι ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση και με το νόμο στις δημόσιες δομές, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας, ακόμη και ασφαλισμένοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που εξακολουθούν να προσφεύγουν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, γιατί ο μισθός ή η σύνταξη δεν φτάνει για τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις. 

Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, στο amna.gr  και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ψυχή του Μημτροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ( ΜΚΙΕ),  το οποίο από το 2012 προσφέρει, χωρίς καμία διάκριση, δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 
Η αφορμή για να ανοίξει αυτή η «μεγάλη αγκαλιά» ήταν ο θυμός που ένιωσε, όταν το 2011, ένας 52χρονος ασθενής του, με πολύ σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα του, επειδή έχασε τη δουλειά του και την ασφαλιστική του κάλυψη, και έφτασε μετά από πολύμηνη απουσία στο ιατρείο του, σε προθανάτια κατάσταση. 
«Έβλεπα μπροστά μου την πραγματικότητα που διαμορφωνόταν εκείνη την περίοδο και που δυστυχώς τα επόμενα χρόνια πήρε τρομακτικές διαστάσεις», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους καρκινοπαθείς, κάνει λόγο για τραγωδία, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Ιατρείου σε 400 καρκινοπαθείς από όλη την Ελλάδα, από το Φθινόπωρο του 2012 έως και τα τέλη του 2013, ένα 20-30%, από εκείνους που καθυστέρησαν περισσότερο από έξι μήνες, από την αρχική διάγνωση να αναζητήσουν βοήθεια, έχασαν τη ζωή τους.
 
Καρδιαγγειακά, διαβήτης και ψυχιατρικά, είναι τα πιο συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο ΜΚΙΕ, το οποίο από την έναρξη της λειτουργίας του έχει δεχτεί πάνω από 60.000 ανθρώπους.
Η μηνιαία κίνηση όσον αφορά τις ιατρικές επισκέψεις έχει μειωθεί στο μισό από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το φαρμακείο, που εκεί η κίνηση έχει αυξηθεί, ειδικά από τους συνταξιούχους, τονίζει ο κ. Βήχας.
 
«Η παροχή προληπτικής ιατρικής φροντίδας από την πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη», δηλώνει ο  κ. Βήχας, όταν αναφέρεται στα προληπτικά προγράμματα που υλοποιεί ήδη το ΜΚΙΕ, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Όσον αφορά το προσφυγικό τονίζει ότι η βοήθεια σε φάρμακα παραμένει σε όποιο μέρος της Ελλάδας υπάρxει ανάγκη.
 Γιώργος Βήχας: Ακόμη και ασφαλισμένοι απευθύνονται για φάρμακα και εξετάσεις στο ΜΚΙΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;