Εξαιτίας της εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων και περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους – Μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην ενημέρωση των συντακτών θα είναι σήμερα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με βασικό θέμα το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα επανεξετάσει το θέμα των ηλικιακών ορίων για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στη χώρα μας, το οποίο χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών. Προηγήθηκε η ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 30-34 ετών για όλα τα εμβόλια.
Αφορμή για την έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και συνδέονται χρονικά με τους εμβολιασμούς.
Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι η 63χρονη που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου, καθώς είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο με τον εμβολιασμό της στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής, τελικά κατέληξε χθες.
Το συμβάν βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση, ωστόσο έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα περιστατικά που εξετάζονται για την εμφάνιση θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 και αναφερόμενος στον θάνατο της γυναίκας ο Γιώργος Χρούσος,μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σημείωσε ότι «είναι λίγα τα περιστατικά βάσει στατιστικής».
«Έχουν γίνει 900.000 εμβόλια AstraZeneca kαι είχαμε έναν θάνατο και μερικά βαριά περιστατικά. Μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και από τα άλλα εμβόλια, όπως η μυοκαρδίτιδα», εξήγησε.
Μιλώντας για το θέμα των θρομβώσεων στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξήγησε ότι οι θρομβώσεις είναι πιο αυξημένες σε νεότερα άτομα και ειδικά σε γυναίκες και αφορούν κυρίως εμβολιασμούς με AstraZeneca και πιο σπάνια με Johnson & Johnson.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως για τα εμβόλια MRNA δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με θρομβώσεις.
Για το θέμα των θρομβώσεων μίλησε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ αναφέροντας πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα.
«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες.