8.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑυτάρκεια στη θέρμανση σε αστικό περιβάλλον: Ηλιακά αερόθερμα, σόμπες ρόκετ (εργαστήριο και...

Αυτάρκεια στη θέρμανση σε αστικό περιβάλλον: Ηλιακά αερόθερμα, σόμπες ρόκετ (εργαστήριο και webinar)

Από την ομάδα ερευνητών και ακτιβιστών για τη Βιωσιμότητα, την Περμακουλτούρα και τη Μετάβαση permaculture.top

Κατασκευή και εγκατάσταση: Ηλιακά αερόθερμα και σόμπα ρόκετ.

Εργαστήριο & webinar, Αθήνα 28/11 – 19/12

Πρόγραμμα: Πρώτα θα γίνει μια εισαγωγή σε κάποιους από τους τρόπους συνεργασίας που θα χρησιμοποιήσουμε σε όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων: το World Cafe, το Δρόμο του Συμβουλίου, τη Μη βίαιη επικοινωνία, το Κηρύκειο.

Κατόπιν θα έχουμε μια θεωρητική παρουσίαση και συζήτηση και θα δούμε μερικά παραδείγματα των δύο τεχνολογιών που θα εφαρμόσουμε. Θα ελέγξουμε και θα αισθανθούμε το ηλιακό αερόθερμο στην ταράτσα. Στη συνέχεια θα κατασκευάσουμε και να εγκαταστήσουμε μαζί 2 ηλιακά αερόθερμα και μία σόμπα τύπου Rocket Mass Heater.

Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόζουμε όλες τις αρχές της περμακουλτούρας σε όλη τη διαδικασία και για κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας για εκείνες τις ώρες που θα συνεργαζόμαστε.

Και βέβαια θα γιορτάζουμε κάθε επιτυχία μας!

  • Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν προσωπικό μπλογκ, πρόσβαση σε “εσωτερική” Τράπεζα Χρόνου και Φόρουμκαι σε ένα κοινωνικό δίκτυο, φυσικά όλα αποκλειστικά για τη Βιωσιμότητα, την Περμακουλτούρα και τη Μετάβαση.

  • Όλα τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται είναι διαθέσιμα.

  • Προαιρετική πρακτική εξάσκηση, μετάδοση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο, τηλεδιασκέψεις και βίντεο τεκμηριώσεις.

  • Η γλώσσα αυτού του εργαστηρίου θα είναι τα Ελληνικά ή/και τα Αγγλικά, ανάλογα με τους συμμετέχοντες στον “πραγματικό” και στον ψηφιακό κόσμο.

Γιατί Ηλιόθερμα και Σόμπες Ρόκετ;

Επειδή είναι οικονομικότερες, καθαρότερες, ανεξάρτητες από ορυκτά καύσιμα άρα και την ανάγκη χρήσης χρήματος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατάλληλη (Appropriate) και απλή τεχνολογία, εύκολη ιδιοκατασκευή, ειδικά το Ηλιακό Αερόθερμο. Απόλυτα αναγκαία και καθόλου διαδεδομένη τεχνολογία, άρα και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα!

Φροντίδα για τη Γη: Μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα επειδή δεν χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, παράγουμε λιγότερα ή και καθόλου στοιχεία που επιταχύνουν την Κλιματική Αλλαγή.

Φροντίδα για τον Άνθρωπο: Οικονομία, αφού δεν χρειάζεται να αγοράζουμε ορυκτά καύσιμα, αποδέσμευση της εκπλήρωσης της ανάγκης μας για θέρμανση από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και της οικονομικής μας δυνατότητας, δεν ρυπαίνουμε τον αέρα που αναπνέουμε, θετικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Δίκαιο μερίδιο: Ο ήλιος και τα ξύλα είναι ανανεώσιμοι και τοπικά διαθέσιμοι πόροι, άρα δε χρειάζεται “κάποιοι” να βομβαρδίζουν τους ανθρώπους και να κλέψουν το πετρέλαιό τους για να το αγοράζουμε εμείς φτηνά, ούτε να φτιάχνουμε εργοστάσια άντλησης πετρελαίου στις θάλασσές μας, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε περίπτωση ατυχήματος.

Ανθεκτικότητα, Βιωσιμότητα, Αυτάρκεια, Περμακουλτούρα, Μετάβαση, είναι μερικές λέξεις-κλειδιά εδώ.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα είναι έτοιμοι/ες να δημιουργήσουν τα δικά τους Ηλιακά Αερόθερμα ή ίσως και να δημιουργήσουν ένα συνεταιρισμό για την παραγωγή και την εγκατάσταση τους, η ανάγκη υπάρχει.

Θα έχουν επίσης μια καλή γνώση για τις σόμπες τύπου Rocket Mass Heater, αλλά αν είναι η πρώτη επαφή, όχι αρκετή για άμεση εφαρμογή.

Μία συσκευή με καύση και παράγωγα αέρια είναι πολύ πολύπλοκη και επικίνδυνη αν δεν εφαρμοστεί τέλεια από άποψη ασφάλειας. Αλλά η Σόμπα Ρόκετ είναι πολύ αποδοτική!

Ποιος

Ο κύριος εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Θεοδωράκης, σύμβουλος Βιωσιμότητας και παραγωγός πολυμέσων.

Ελπίζουμε να μας κάνουν την τιμή να μοιραστούν μαζί μας κάποιες ώρες και φίλες/οι που ερευνούν ή/και εφαρμόζουν ήδη τεχνικές Βιωσιμότητας, Περμακουλτούρας και Μετάβασης.

Μέρος στο εργαστήριο μπορούν να πάρουν όλοι οι ενήλικες, η συμμετοχή σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας είναι προαιρετική. Πάντως προτείνουμε να έχετε μαζί σας μία φόρμα, μια μάσκα, ένα ζευγάρι παπούτσια εργασίας και ένα ζευγάρι γάντια, από πείρα σας λέω ότι θα σας “τρώνε τα χέρια σας” όταν βλέπετε κάποια μέλη της παρέας να Κάνουν Πράγματα

Παρακαλώ δείτε στο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες για τους μόνιμους ή κατά καιρούς συνεργάτες.

“ποιοι είμαστε”

Αυτάρκεια στη θέρμανση σε αστικό περιβάλλον: Ηλιακά αερόθερμα, σόμπες ρόκετ (εργαστήριο και webinar)

Εδώ μπορείτε να δείτε το πειραματικό ηλιακό αερόθερμο και μερικά από τα μέρη που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σόμπα Ρόκετ. Και οι δύο τεχνολογίες έχουν δοκιμαστεί και δουλεύουν άψογα.

Πρόγραμμα

Τα εργαστήρια θα διαρκούν 12 ώρες τη βδομάδα, για 3 1/2 εβδομάδες, συνολικά 40 ώρες.

Δευτέρα και Τετάρτη 17.00-20.30, Σάββατο 9.30-15.00.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν σύντομα, αλλά μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Κόστος συμμετοχής

Δεν πρόκειται μόνο για ένα εργαστήριο, αλλά και για μία μετατροπή πραγματικού χώρου, που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς (βέβαια οι εργασίες θα γίνονταν πολύ ταχύτερα αν ήταν μόνο η μετατροπή του χώρου).

Πιστεύουμε λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη πάντα περίπτωση, ένα κόστος συμμετοχής συμβατό με τις αρχές της Περμακουλτούρας στην Ελλάδα της 7ετούς οικονομικής κρίσης, στο εργαστήριο θα ήταν γύρω στα 2 Ευρώ/ώρα, ή 1 Ευρώ/ώρα για την εικονική συμμετοχή σε πραγματικό χρόνο.

Αλλά: Δεν δεχόμαστε χρήματα.

Μόνο Ανταλλαγές και Δώρα που καλύπτουν μερικές από τις Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες μας. Κατά προτίμηση bitcoinsκαι faircoins* (τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, δεν θεωρούναι χρήματα), συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα, οδοντιατρικές και άλλες υπηρεσίες υγείας, τροφές και κτηνιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα για γάτες, κάτι από γιόγκα, πιλάτες, φελντενκράϊς (όχι όλα ταυτόχρονα), ξύλο, ανεμιστήρες, ακρυλικά φύλλα, εργαλεία και άλλα υλικά.

Ρωτήστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε με ό, τι μπορείτε να προσφέρετε.

* Μπορείτε να προμηθευθείτε bitcoins και faircoins στο ΑΤΜ στο εστιατόριο Απλό, Αθήνα, οδ. Α. Μεταξά. 30 ή στο διαδίκτυο.

Παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής, αν ενδιαφέρεστε για κάποιο θέμα/εργαστήριο, καθώς και τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να διαθέτετε.

Μπορούν να είναι 2 ή 3 ημέρες τη βδομάδα με έως 7 ώρες ανά ημέρα, σύνολο 40-42 ώρες.

Κάποια από τα εργαστήρια θα επαναλαμβάνονται ανάλογα με το ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Θυμηθείτε: Δε χρειάζονται χρήματα για τα εργαστήριά μας, μπορείτε να ανταποδώσετε απλά με προϊόντα ή υπηρεσίες ή χρόνο.

Αυτάρκεια στη θέρμανση σε αστικό περιβάλλον: Ηλιακά αερόθερμα, σόμπες ρόκετ (εργαστήριο και webinar)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;