30.9 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑυτό είναι το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού: Όλα τα ταμεία -...

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού: Όλα τα ταμεία – ένα. Κατρούγκαλος με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού: Όλα τα ταμεία – ένα. Κατρούγκαλος με τους πολιτικούς αρχηγούς

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο στους πολιτικούς αρχηγούς και στάλθηκε στους…”θεσμούς.”

“Κόκκινη γραμμή”;  Ναμη μειωθουν κι άλλο οι κύριες συντάξεις.

Όλα τα ταμεία σε ένα

Δημιουργείται ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ, ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Κύρια σύνταξη

Νέος τρόπος υπολογισμού, που θα προκύπτει από το σύνολο τους εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και θα έχει κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης. Το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος θα προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, από τα χρόνια εργασίας και από το ποσοστό αναπλήρωσης.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Αυτό θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής.

Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της “προσωπικής διαφοράς” για να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.

Ο συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 0,65% ή 0,80% και 1,5% με 1,8%. Όσο χαμηλότερο θα είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής.

 Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται με την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης.

Οι πιστωτές θέλουν ειδικά για την κύρια σύνταξη το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 50% του συντάξιμου μισθού.

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα επανυπολογισθούν εντός του 2016, λαμβάνοντας υπόψη το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Εθνική Σύνταξη

Θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θα πιέσουν ώστε το όριο για την Εθνική Σύνταξη να ανέβει στα 20 έτη ασφάλισης, και θα προτείνουν για όσους έχουν συμπληρώσει μεταξύ 15 και 19 χρόνια, να δίνεται αναλογικό ποσοστό, για παράδειγμα, 15/20 της Εθνικής σύνταξης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι το ύψος της Εθνικής Σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με υπουργική απόφαση, με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Επικουρικές συντάξεις

Στην περίπτωση που χρειαστεί να μειωθούν υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν στοχευμένες περικοπές, οι οποίες μπορεί να υπερβούν και το 20%, ανά περίπτωση από το όριο των 170 ευρώ και άνω.

Το πλαφόν

Προτείνεται να επιβληθεί πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις στα επίπεδα των 2.300 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, εάν πρόκειται για κύρια και των 3.000 ευρώ από 3.680 ευρώ σήμερα εάν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων.

Η ρήτρα

Το νέο ασφαλιστικό σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Μία μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Ως αντίμετρο, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος (0,1%) στις τραπεζικές συναλλαγές.

Στον ιδιωτικό τομέα, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι «μοντέλο» ΙΚΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται περίοδος μετάβασης στο ενιαίο μοντέλο, έως το τέλος του 2018, για όλους τους μισθωτούς και για όσους υπάρχουν παρεκκλίσεις. Η περίοδος αυτή αφορά κυρίως σε ασφαλισμένους σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

Όσον αφορά τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες δεν είναι ακόμη έτοιμο το σχέδιο για πληρωμές εισφορών με βάση το συνολικό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα.

ΕΚΑΣ

Προβλέπεται μείωση στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, με απώτερο στόχο, το 2019, το ΕΚΑΣ να έχει καταργηθεί.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπληρώσει το εισόδημα των σημερινών δικαιούχων του επιδόματος με κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η περιουσία των Ταμείων

Στο νέο σύστημα, σημαντικό βάρος θα πέσει στη δημιουργία ενός φορέα για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση νέων πόρων. Έσοδα αναμένεται να υπάρξουν και από αποκρατικοποιήσεις.

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς

“Οι συναντήσεις του κυρίου Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους,”
ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον
υπουργό Εργασίας.

“Η Νέα Δημοκρατία θα μελετήσει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και θα τοποθετηθεί επισήμως” δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

“Όχι στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών, το ΠΑΣΟΚ
τάσσεται υπέρ της αύξησης των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος με μέρος
των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις”, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

 “Το ΚΚΕ θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή,” είπε ο  Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος”, δήλωσε ο… Βασίλης Λεβέντης και πρότεινε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού: Όλα τα ταμεία - ένα. Κατρούγκαλος με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;