16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣBhaskar Save, ο Γκάντι της φυσικής καλλιέργειας (BINTEO)

Bhaskar Save, ο Γκάντι της φυσικής καλλιέργειας (BINTEO)

Τον αποκαλούν «Γκάντι της Φυσικής Καλλιέργειας». Ο Bhaskar Save έκλεισε τα 92 στις 27 Ιανουαρίου 2014 και μέχρι σήμερα έχει εμπνεύσει 3 γενιές βιοκαλλιεργητών.

Ο Masanobu Fukuoka , ο θρυλικός Ιάπωνας φυσικός καλλιεργητής , όταν επισκέφθηκε το αγρόκτημα του Save το 1996, το περιέγραψε ως “το καλύτερο στον κόσμο”, ακόμα πιο καλό και από το δικό του. Το 2010 , η Διεθνής Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας ( IFOAM ) τίμησε τον Save με το βραβείο «One World Award για το Lifetime Achievement».

Το αγρόκτημα του Save έχει φτιαχτεί με αγάπη, σεβασμό για το περιβάλλον και με κεντρικό άξονα μια καθαρά αντικαταναλωτική αντίληψη. Ο τρόπος που διδάσκει και καλλιεργεί πηγάζει από τη βαθιά κατανόηση για τις συμβιωτικές σχέσεις στη φύση, ενώ είναι πάντα πρόθυμος να εξηγήσει σε όποιον ενδιαφέρεται, με απλά και κατανοητά λόγια, την φιλοσοφία του για τις μεθόδους φυσικής καλλιέργειας.

Το 14 στρεμμάτων αγρόκτημα βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο κοντά στο χωριό Dehri, με κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό το Umergam στη διαδρομή Βομβάη – Αχμενταμπάντ. Τα 10 περίπου στρέμματα του αγροκτήματος είναι μια μικτή καλλιέργεια κυρίως καρύδας και chikoo (Manilkara zapota , ένα αειθαλές καρποφόρο δέντρο). Σε 2 στρέμματα γίνονται οι εποχιακές καλλιέργειες και σε άλλα 2 στρέμματα υπάρχει ένα φυτώριο ινδικής καρύδας που έχει μεγάλη ζήτηση .

Bhaskar Save, ο Γκάντι της φυσικής καλλιέργειας (BINTEO)

Η απόδοση του αγροκτήματος είναι ανώτερη συγκριτικά με εκείνα τα αγροκτήματα, όπου γίνεται χρήση χημικών ουσιών. Μέσω του ολιστικού και αειφόρου τρόπου καλλιέργειας, ο Save επιτυγχάνει μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής, καλύτερη ποιότητα, γεύση και μηδαμινό ενεργειακό αποτύπωμα. Με τη φυσική καλλιέργεια προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον ενώ το κόστος (κυρίως της εργασίας για τη συγκομιδή) είναι ελάχιστο.

Ο Save ετοιμάζει κέντρο διδασκαλίας για τη φυσική καλλιέργεια και σε λίγους μήνες θα υποδέχεται βιοκαλλιεργητές στο αγρόκτημά του, για να μοιραστεί μαζί τους την γνώση και την εμπειρία του.

με πληροφορίες από https://permaculturenews.org
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;