22.5 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣBloode: Αυτοί είναι οι βραβευμένοι φοιτητές που δημιούργησαν καινοτόμο υπηρεσία για την...

Bloode: Αυτοί είναι οι βραβευμένοι φοιτητές που δημιούργησαν καινοτόμο υπηρεσία για την εθελοντική αιμοδοσία

Το Bloode είναι μία  κοινωνική ηλεκτρονική υπηρεσία που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών για μετάγγιση αίματος και παραγώγων του αίματος στην Ελλάδα, μέσω της αύξησης του ποσοστού των εθελοντών και της οργάνωσης  του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα. 

Στην Ελλάδα ετησίως αναζητούνται 650.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων μόλις το 35% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ 30.000 μονάδες αίματος εισάγονται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το Bloode αξιοποιώντας της δυνατότητες της τεχνολογίας και του διαδικτύου επιχειρεί να παρακινήσει τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Αυτό επιτυγχάνεται με:

  1. Την προβολή της ανάγκης για αίμα και ιδιαίτερα με τη δημιουργία εκκλήσεων από τους έχοντες ανάγκη για μετάγγιση.

  1. Με τη δημιουργία συστήματος επιβραβεύσεων, μέσω της αξιοποίησης τεχνικών gamification .

  1. Τη δημιουργία μίας ενεργούς ψηφιακής κοινότητας εθελοντών και οργανισμών με κοινωνική δράση 

  1. Με την εκπαιδεύση και ενημέρωση των πολιτών για την εθελοντική αιμοδοσία.  

Η ιδέα του Bloode  προέρχεται από ένα πραγματικό πρόβλημα που οι δύο φίλες και μέλη της ομάδας, η Ναταλία Κρίτσαλη και Ναταλία Μπουγαδέλλη αντιμετώπισαν. Το 2012, η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλλη χρειαζόταν μετάγγιση αίματος, λόγω  χειρουργικής επέμβασης. Δυστυχώς, η ανάγκη για αίμα δεν μπορύσε να καλυφθεί από συγγενείς και φίλους και έτσι οι δύο κοπέλες δημοσιεύσαν στο διαδίκτυο την έκκληση τους για αίμα. Από τότε, προσπαθούν  να παρέχουν μια πολύτιμη λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

Bloode: Αυτοί είναι οι βραβευμένοι φοιτητές που δημιούργησαν καινοτόμο υπηρεσία για την εθελοντική αιμοδοσία

To Bloode απευθύνεται στους ασθενείς και συγγενείς των ασθενών που πασχίζουν να βρουν τις απαιτούμενες μονάδες αίματος.

Ακόμα φιλοδοξεί να είναι μία βιώσιμη λύση για την οργάνωση τους συστήματος αιμοδοσίας και αύξησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύστημα αιμοδοσίας.

Οι επόμενοι στόχοι

Σήμερα, το Bloode έχει οργανώσει δύο εθελοντικές αιμοδοσίες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 55 μονάδες αίματος, οι οποίες επαρκούν για να σωθούν έως και 165 ζωές. Επιπλέον, το Bloode διαθέτει σήμερα περισσότερους από 450 εγγεγραμμένους εθελοντές  στην πλατφόρμα του. Το Bloode τον Μάιο του 2014 κατέκτησε το Social Impact Award,  τoυ Impact HUB Athens.  

Η ομάδα φιλοδοξεί να έχει καταχωρηθεί με επιτυχία 10.000 εθελοντές στην πλατφόρμα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2015. Επιπλέον, σχεδιάζει να ικανοποιήσει περισσότερες από  50 εκκλήσεις για αίμα και να σώσει μέχρι και 1.500 ζωές μέσα από τις εθελοντικές αιμοδοσίες και την ενεργοποίηση των εθελοντών . Τέλος, η ομάδα θέλει να έρθει σε επαφή και να συνεργαστεί με περισσότερους από 30 συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, άμεσο σχέδιο είναι η συνεργασία με τους συλλόγους πολυμεταγγιζόμενων που εδρεύουν στην Ελλάδα και η ένταξή τους στο πρόγραμμα matchmaking ενός πολυμεταγγιζόμενου, με έναν αριθμό εθελοντών ανάλογα με την ετήσια ποσότητα αίματος που έχει ανάγκη ο ασθενής.

Τέλος, σημαντικό σχέδιο του Bloode είναι η επέκταση των δράσεων του στο εξωτερικό. Αυτό αποτελείται από δύο άξονες, ο πρώτος είναι η δημιουργία αντίστοιχης δομής σε χώρες όπου έχουν πρόβλημα με τα ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας και έχουν τις απαιτούμενες υποδομές για να πετύχει το μοντέλο του Bloode. Ο δεύτερος άξονας είναι η δημιουργία μηχανισμού παρακίνησης αιμοδοτών για να καλυφτούν οι ανάγκες σε χώρες του τρίτου κόσμου οι οποίες δεν έχουν τις υποδομές και το απαιτούμενο βιοτικό επίπεδο για να χρησιμοποιηθεί το Bloode.

Καινοτομία… δίχως ανταγωνισμό

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται ανταγωνισμός και οι προσπάθειες των δημόσιων φορέων καθώς και των συλλόγων αποτελούν σύμμαχους στην επίλυση του προβλήματος. Για αυτό το λόγο έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεργασίες με εκπροσώπους των παραπάνω φορέων.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεν υπάρχει διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας εκκλήσεων για αίμα από τους ασθενείς. Στο εξωτερικό οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την επίλυση του θέματος οι οποίες χρησιμοποιούν την έννοια της επιβράβευσης αποτελούν προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού. Η συνεργασία του Bloode με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εμποδίζει την είσοδο ανταγωνισμού στην Ελλάδα σε ότι αφορά της εφαρμογές του Ερυθρού Σταυρού.

Οι εφαρμογές για κινητά που έχουν αναπτυχθεί εστιάζουν στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ραντεβού για αιμοδοσία και όχι συνολικά στην ενημέρωση και επικοινωνία της ανάγκης. Το Bloode ενθαρρύνει τους χρήστες για συμμετοχή στην προώθηση του προβλήματος και δημιουργεί πρόγραμμα ενημερώσεων σε σχολεία και οργανισμούς.

Τα σημαντικότερα στοιχεία  τα οποία διαφοροποιούν το Bloode από παρόμοιες προσπάθειες είναι πρώτον, η χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία πραγματικών real time εκκλήσεων οι οποίες θα προωθούνται άμεσα μέσω mail και push notifications στους κατάλληλους δότες με βάση κριτήρια όπως η ομάδα αίματος, η τοποθεσία και ο χρόνος ο οποίος έχει περάσει από την τελευταία αιμοδοσία. Δεύτερον, η χρήση τεχνικών gamification για τη συμβολή των χρηστών του Bloode στην ενημέρωση και προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του Bloode λειτουργούν ως μέσω για την προώθηση του προβλήματος

Οι δυσκολίες

Η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζει το  Βloode είναι η λειτουργία του ως κοινωνική επιχείρηση. Στην Ελλάδα, η κοινωνικη οικονομία είναι μία έννοια που τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστή και κατά συνέπεια δεν υπάρχει εξοικείωση με αυτήν. Αυτό αποτελεί πρόβλημα στην επικοινωνία του Bloode  με τους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και με τον κόσμο του επιχειρείν. 

Ποιοι είναι το Bloode

Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η Ναταλία Κρίτσαλη τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. 

Η Ναταλία έχει δούλευε στην isMOOD έχοντας αναλάβει το business development όταν ένιωσε την ανάγκη να ξεκινήσει το Bloode, μία ιδέα που είχε από το 2012. Λόγω των σπουδών και της εμπειρίας από την  isMOOD αλλά την πρακτική της στην McCann Erikson και την Octaine, έχει αναλάνει τη διοίκηση και οργάνωση του Bloode. 

Ο Παναγιώτης Σφήκας μεταπτυχιακός φοιτητής του MBA International του ΟΠΑ με κατεύθυνση Marketing. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου και έκανε την πρακτική του άσκηση στην GlaxoSmithKline όπου ήταν βοηθός marketing στο χώρο των αναπνευστικών φαρμάκων. Ακόμη, έχει εργασθεί ως υπεύθυνος πωλήσεων στο Comtesse Du Barry αλλά και στο Glaridis Sport. Ο Παναγιώτης έχει ανάλαβει το  Marketing του Bloode. 

Τέλος, την ομάδα συμπληρώνει ο Γιώργος Σταυρόπουλος μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας των Τηλεπικοινωνιών Δικτύων πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γιώργος, έχει εμπειρία στην ανάπτυξη android mobile application. Ωστόσο, παρά τις σπουδές του, τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του Γιώργου υπερίσχυσαν και ο Γιώργος έχει αναλάβει την επικοινωνία του Bloode και την οργάνωση και επικοινωνία με τους Συλλόγους και τους Εθελοντικούς Οργανισμούς.

Συμβουλές σε εκείνους που έχουν μια καινοτόμο ιδέα

Το πιο σημαντικό για την υλοποίηση μίας ιδέας είναι η ύπαρξη οράματος και η δημιουργία μίας ομάδας που να το ενστερνίζεται Συνεπώς, η συμβουλή μας για κάποιον που έχει μία καινοτόμο ιδέα είναι να την επικοινωνήσει σε κόσμο, να πάρει  feedback και να δημιουργήσει μία ομάδα με ανθρώπους που δείχνουν το ίδιο πάθος με εκείνον. Από εκεί και πέρα όλες οι πληροφορίες και οι γνώσεις που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να υλοποιήσει μία ιδέα υπάρχουν διαθέσιμες παντού, στο internet, σε βιβλία, σε σεμινάρια κ.ά. και η στήριξη από incubators, μέντορες και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι σίγουρα ένα plus σε μία προσπάθεια εκκίνησης μίας επιχειρηματικής ιδέας. 

H Bloode κέρδισε το τρίτο βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό “Καινοτομίας & Τεχνολογίας”  της Εθνικής Τράπεζας τον Μάιο του 2015. 


6ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας – Πώς θα λάβετε μέρος


Ο Διαγωνισμός αποτελεί μια δράση του προγράμματος NBG Business Seeds, που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή καινοτόμων ιδεών ή έργων. 


Οι ομάδες εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται για την εξέλιξη του σχεδίου τους, ενώ έχουν στη διάθεσή τους υποδομές, δικτύωση, αλλά και δυνατότητες ενδεχόμενης χρηματοδότησης. 

 

Αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη ο 6ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας. 


Η προθεσμία υποβολής πρωτότυπων προτάσεων λήγει στις 15.00 της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου 2015 και αφορά τις θεματικές ενότητες Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον και Τεχνολογία, αλλά και Πολιτισμός και Τεχνολογία. 


Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά. Περισσότερες πληροφορίες στο www.nbg.gr/ibank/innovation και στο www.nbg.gr/el/nbgseeds.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;