24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣBREXIT και Μάχη στις Κυνός Κεφαλές | Του Βασίλη Ρώτα

BREXIT και Μάχη στις Κυνός Κεφαλές | Του Βασίλη Ρώτα

BREXIT και Μάχη στις Κυνός Κεφαλές | Του Βασίλη Ρώτα

Οραματιζόμαστε και ευχόμαστε ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ασπαζόμαστε Δημοκρατικό Πολίτευμα και αντίστοιχες διαδικασίες.
Που σημαίνει ,πως υπέρτατος κριτής είναι ο Λαός , μέσα απο διαδικασίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές ,ακόμα και αν “δεν έχει αντιληφθεί το καλό του και τις σχετικές “σκοπιμότητες””.
Διότι ,όπως είπε και ο Τσώρτσιλ, το δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να είναι το χειρότερο,δεν υπάρχει όμως καλύτερο.
Ακόμα και αν δεχθούμε πως ο λαός είναι “ανώριμος” ή υποκείμενος σε “λαϊκισμό”, θα πάρει ωστόσο μετά βεβαιότητος καλύτερες αποφάσεις ( τις οποίες άλλωστε ο ίδιος θα κληθεί να υπερασπιστεί και να τους δώσει πνοή ), θα πάρει λοιπόν καλύτερες αποφάσεις απο εναν κληρονομικά ανεγκέφαλο απόλυτο μονάρχη , είτε τον παράφρονα,μαστουρωμένο δικτάτορα ,η τέλος απο κάποια αδιαφανώς προκύψασα γραφειοκρατία …
Φαίνεται πως τείνουμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά.
Πως είναι δυνατόν να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δημοκράτες ,όταν με άνεση συντασσόμαστε με ότι έχει καταστεί πλέον η σημερινή ΕΕ,απέναντι στον ” παρασυρμένο βρετανικό λαό”…
Αισθανόμαστε δηλαδή εγγύτερα σε κάποιο “ιερατείο” ,που προκύπτει απο “συναινέσεις” και “προβολές ισχύος” σε κάποιους σκοτεινούς διαδρόμους και όχι σε έναν λαό, που θέλει να αποφασίσει για την τύχη του . Και μάλιστα εκείνον το λαό που πρωτοστάτησε στην συντριβή του απόλυτου κακού πριν απο λίγες δεκαετίες …
Ίσως να αποδειχθεί εσφαλμένη η απόφαση αυτή του βρετανικού λαού .
Διαβάζουμε όμως ξανά σήμερα , πως η ΕΕ δεν θα τους δώσει την παραμικρή έστω βελτιωτική δυνατότητα !
Σαμπως να επιδιώκει να τους “τιμωρήσει” και μάλιστα “συλλογικά”.
Τι είναι αυτό που της προκαλεί τέτοια αποστροφή , έτσι ώστε να αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνδιαλλαγής;
Αν κάποιοι απο εμάς ακόμη αυταπατόμαστε, φαίνεται πως η ίδια η “ηγεσία” της ΕΕ βλέπει σαν ξένο σώμα , ίσως σαν το αντίθετό της, τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ακόμα και αν υποτεθεί, πως απέναντι στον “παραπλανημένο” βρετανικό λαό και τον αυτοπροσδιορισμό του στεκόμαστε με αντίθετη άποψη “όλοι εμείς”, ο μεγαλύτερος και ορθολογικότερος “ευρωπαϊκός λαός” ,ποιοί και με ποιόν τρόπο μας ρώτησαν αν συναινούμε να τους αντιμετωπίσουν με την αδιαλλαξία και σκληρότητα που θυμίζει την “Ελληνική περίπτωση”;

Στην καθοριστική μάχη παρά τις Κυνός Κεφαλές, συγκρούστηκαν σχεδόν ισοδύναμες απο αριθμητική άποψη,
η μακεδονική φάλαγγα με την ρωμαϊκή λεγεώνα . Με μια “μικρή” διαφορά : απέναντι στους ολιγαρχικούς Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι είχαν μια μορφή δημοκρατικού πολιτεύματος ( έστω με ατέλειες) . Πράγμα που αντανακλούσε και στην διεξαγωγή των μαχών , δίνοντας λ.χ μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην “άκαμπτη” μακεδονική φάλαγγα.
Αβίαστα προκύπτει η σύγκριση των μέχρι υπερβολής ζωντανών δημοκρατικών διαδικασιών απο την μια , με τους ασταθώς βαδίζοντες, αν και παραδόξως υπερόπτες , “συναινετικώς προκύψαντες ηγέτες” απο την άλλη …
BREXIT και Μάχη στις Κυνός Κεφαλές | Του Βασίλη Ρώτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;