21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΧαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, προβληματισμένοι … Του Νίκου Στεφανίδη

Χαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, προβληματισμένοι … Του Νίκου Στεφανίδη

Χαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, προβληματισμένοι … Του Νίκου Στεφανίδη
 
Δεν είμαι ειδικός,  αλλά σαν πολίτης θα ήθελα να μιλήσω για τις σκέψεις και αγωνίες, γύρω από τον “αόρατο εχθρό”. 
 
Το αν η επιδημία προέκυψε φυσικά η τεχνητά δεν θα μπορέσουμε, ίσως ποτέ, να το αποδείξουμε. Σε όλες τις πανδημίες της ιστορίας χιλιάδων χρόνων, πάντα υπήρξαν υποψίες για ανθρώπινο παράγοντα, όπως στον λοιμό των Αθηνών την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, κατηγορήθηκαν οι Σπαρτιάτες ότι μόλυναν τα πηγάδια των πολιορκημένων. Ίσως μία από τις πρώτες γνωστές μάχες με βιολογικά όπλα … 
 
Αφήνοντας λοιπόν πίσω τις θεωρίες προέλευσης του κορωνοϊού και αφήνοντας την επιστημονική κοινότητα να κάνει το δύσκολο έργο της, βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικά πολιτικά και οικονομικά διλήμματα για την επόμενη μέρα. Τα οικονομικά θα έρθουν σαν επιδόρπιο και επειδή η τράπουλα είναι σημαδεμένη, γνωρίζουμε ήδη τους χαμένους. Τα πολιτικά έχουν να κάνουν με την μαζική χειραγώγηση και την κατεύθυνση που δίνουν στο “κοπάδι” μας. Οι πανδημίες των προηγούμενων αιώνων χρησιμοποιήθηκαν για εποικισμούς αγνώστων περιοχών και ειδικά της Αμερικής, προσφέροντας φτηνά την ανθρώπινη ενέργεια … Ίσως οι πανδημίες του μέλλοντος μεταφέρουν τους desperados έξω από τον πλανήτη … Σήμερα όσα σενάρια έχουμε δει, είναι ξεπερασμένα!
 
Ξεκινήσαμε με το σύνθημα ‘’μένω σπίτι” να είναι η political correct καμπάνια, αλλά και λόγω εποχής να κουβαλά μια mainsteamila τύπου “Je Suis Charllie” και Grettismo “κλιματικής αλλαγής sos” . Μετά από αυτό μείναμε θεατές στα κοινωνικά μέσα, να παρακολουθούμε αλληλοκατηγορίες μεταξύ γενεών κυρίως “ κωλόγεροι καθίστε σπίτια σας”, “μη περνάτε τον χρόνο σας στα σουπερμάρκετ” , “μην περπατάτε έξω” , “μην τρέχετε”,  μην,μην,μην και τέλος μην κυκλοφορείτε. 
 
Πριν φτάσουμε στην πλανητική ΚΑΤΑΝΤΙΑ της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όμως, φροντίσαμε για τα προηγούμενα στάδια; Η μήπως αυτό ήταν κάποιος διακαής πόθος και στόχος; Γιατί πολλά έχουμε αποδεχτεί εμείς οι “φοβερά ενημερωμένοι” άνθρωποι της digital εποχής και του διαδικτύου … και μάλιστα με μια ομοιομορφία που θα την ζήλευαν όλοι οι γνωστοί δικτάτορες … 
 
Και τα προηγούμενα στάδια θα μπορούσαν να είναι πιο απλά, με λιγότερο κόστος στα ανθρώπινα δικαιώματα. 
 
1. Ζητήσαμε από τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν μέσα και πολύ σωστά. Όμως πριν γίνουμε απόλυτοι απέναντι τους, φροντίσαμε να βοηθήσουμε σαν συνάνθρωποι για τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν στις νέες συνθήκες; Κάποιοι δήμοι στην Γερμανία και βόρεια Ευρώπη, εφαρμόζουν το σύστημα της καθημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, παρακολουθώντας ηλικιωμένους, που για διάφορους λόγους αναγκάζονται να ζουν μόνοι. Αυτή η προϋπάρχουσα σχέση έκανε πιο εύκολη την βοήθεια και την επιτήρηση στις παρούσες συνθήκες. Στην Ελλάδα σε κάποιους δήμους, τις τελευταίες μέρες δόθηκε κάποιο νούμερο που θα μπορούσαν να απευθύνονται, με την ελπίδα ότι δεν θα είναι σαν όλα τα τηλέφωνα των υπηρεσιών που μετά δυσκολίας κάποιος απαντά. Ίσως να χρειάζεται να συνδράμουν και εθελοντές, ίσως και να επιστρατευτούν κάποιες κατηγορίες πολιτών … αν γίνει όμως κάτι σοβαρό, ναι, οι ευπαθείς θα υπακούσουν πρώτοι. Βλέποντας και τις δηλώσεις κάποιων που δείχνουν να μην πτοούνται από στατιστικές, θα μπορούσε μία πρόβλεψη με την επιβολή αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας των ευπαθών ομάδων, να δίνει δικαίωμα εξόδου με μια απλή δήλωση, αλλά με γνώση ότι αν βρεθούν δύο στο νοσοκομείο να διεκδικήσουν μία θέση αύριο, θα προτιμηθεί αυτός που έμεινε σπίτι και πήρε μέτρα …  τότε σίγουρα θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα … 
 
2. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη στην κατοχή μικροϊδιοκτησιών και ότι στην πρώτη λιακάδα, στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, θα έπαιρναν τα βουνά και τις θάλασσες. Για την προστασία του υπόλοιπου επαρχιακού πληθυσμού, θα έπρεπε όλοι αυτοί που βρέθηκαν χωρίς σχολεία και εργασία για τους γνωστούς λόγους, να παραμείνουν στην έδρα τους. Τα διόδια και οι προσβάσεις έπρεπε να είχαν κλείσει ταυτόχρονα με τα οικονομικά μέτρα. Έκλεισαν επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα προληπτικά και η πολιτεία επέτρεψε την διέλευση προς όποια εσωτερική μετακίνηση; Όχι δεν μπορεί κάποιος να ζητά να απόκτηση αυτοσυνείδηση σε μία μέρα το ανεκπαίδευτο πλήθος. Για αυτό το κράτος προλαμβάνει! Για όποιες συνέπειες υπάρξουν, δεν θα φταίει ο Γιώργος, ο Δημήτρης, η Ελένη, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί που άφησαν το λεκανοπέδιο με τα περισσότερα κρούσματα να πάει ταξιδάκια. Ήταν μια απλή απόφαση … τόσο απλή … η μήπως στο βάθος χρειαζόταν αυτή, την προβλεπόμενη και από μικρό παιδί, ανυπακοή για να πάρουν τα μέτρα της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ έχοντας την συναίνεση του κόσμου ;; Μήπως οι αποφάσεις σε Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία για απαγόρευση κυκλοφορίας με στρατιωτικό νόμο πάρθηκαν χωρίς προσχήματα, γατί εκεί είναι συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια; 
 
3. Η επίταξη χώρων και ξενοδοχείων για μετατροπή τους σε δωμάτια αυξημένης ιατρικής φροντίδας ήδη συζητείται. Το παράδειγμα της Κούβας με την επιστράτευση φοιτητών της ιατρικής σε πιο ασφαλείς θέσεις φάνηκε εντυπωσιακό και δείχνει τις προσπάθειες χωρών να βρουν καινοτόμες λύσεις ανάλογες των συνθηκών τους. Ίσως κάποιας μορφής επιστράτευσης νοσηλευτικών ειδικοτήτων, με αμοιβή φυσικά, θα μπορούσε να συμβεί, όπως και σε άλλους κλάδους πχ της εστίασης όταν χρειαστεί να καλυφτούν ανάγκες διατροφής για κατηγορίες πολιτών, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εργάζονται, να παρέχουν τις τηλεφωνικές η διαδικτυακές επικοινωνίες για τοπική υποστήριξη, όπως και πολλές ιδέες αλληλεγγύης που θα μπορούσαν να κατατεθούν, να είναι αυτό που θα θυμόμαστε την επόμενη μέρα, μια κοινωνία που συνεργάστηκε σε δύσκολες συνθήκες και όχι έναν ταπεινωμένο πλανήτη με στρατιωτικό νόμο να χάνει την αξιοπρέπεια του και τα δικαιώματα του με άγνωστες συνέπειες για το αύριο …
 
Μένουμε σπίτι,  αλλά έχουμε τον νου μας!
 
Ν.Σ.
 
Υ.Γ. Αν προλαβαίνουμε, πριν φτάσουμε στην ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, (ή για μετά) ένα προτελευταίο στάδιο σημαντικής αραίωσης της, θα ήταν η κυκλοφορία “μονών – ζυγών” ταυτοτήτων, φτάνοντας άμεσα το 50% του στόχου και χωρίς τρομοκρατία, καλύπτοντας μέρα-παράμερα τις ανθρώπινες ανάγκες μας.
 
Στην Τουρκία και σε κάποιες χώρες απαγόρευσαν την κυκλοφορία άνω των 65 ετών και αλλού άνω των 70 κλπ, πράγμα ανάλογο με το πιο πάνω μέτρο, που με δειγματοληπτικούς ελέγχους ταυτοτήτων και πρόστιμα θα διασφάλιζε την αποδοτικότητα του μέτρου … 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;