Χωρίς σοκολάτες μετά το 2020;
Mέχρι το 2020, η έλλειψη σοκολάτας θα είναι γεγονός ενώ το 2030 θα υπολείπεται κατά 2 εκατομμύρια τόνους. Αυτό υποστηρίζουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σοκολάτας παγκοσμίως, η Mars Inc και η Barry Callebaut AG αφού η ζήτηση της σοκολάτας ανεβαίνει συνεχώς και η παραγωγή μειώνεται.
Οι αιτίες της έλλειψης είναι οι ασθένειες του κακάο, η ξηρασία και η μείωση των καλλιεργειών κακάο για πιο προσοδοφόρα προϊόντα, όπως καλαμπόκι και καουτσούκ.
Ήδη το 2013 ο πλανήτης κατανάλωσε περισσότερο κακάο από την συνολική παραγωγή της χρονιάς. Το 2014, παρά την αύξηση της παραγωγής, η ποσότητα μόλις που κατάφερε να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Από το 1993 μέχρι το 2007, η τιμή του κακάο ήταν 1465 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 87%.
Πηγή: Bloomberg news