33.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΧριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Πως γιορτάζουν αυτές τις μέρες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα από αυτές:

Αγγλία

Η Αγγλική κλασσική  διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ’ αυτό πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

Ισπανία

Στην Ισπανία ξεκινούν τον εορτασμό λίγο πιο αργά, στις 22 Δεκέμβρη, όπου την παραμονή έχουν το οικογενειακό δείπνο! Στα σπίτια τους διακοσμούν κλαδιά από πεύκα καθώς και αλεξανδρινά σε μπεζ και κόκκινο χρώμα. Στην Ισπανία έχουν τον πετεινό “Misa del Gallo” που ήταν πρώτος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Ιησού.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Επίσης κάνουν παρέλαση την οποία ονομάζουν “Cabalgata de Reyes” και κάποιοι ντύνονται όπως οι Τρεις Μάγοι και άλλες θρησκευτικές μορφές και μοιράζουν γλυκά στα παιδιά. Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται την ημέρα των Φώτων, όπου οι Τρεις Μάγοι δίνουν τα δώρα στα παιδάκια.

Αυστρία

Στην Αυστρία όπως και στις άλλες χώρες η περίοδος των εορτών ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου ή την πρώτη του Δεκεμβρίου. Στα παραδοσιακά στεφάνια που κατασκευάζονται  τις ημέρες αυτές τοποθετούνται κεριά. Κάθε Κυριακή που ακολουθεί ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24 Δεκεμβρίου.

Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου. Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Silent Night, Holy Night» το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, στην Ελληνική «Άγια Νύχτα», τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η εορταστική περίοδος τελειώνει επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου, αν και οι Αυστριακοί θεωρούν τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου. Τα παιδιά ντυμένα σαν τους τρεις Μάγους γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, εύχονται ένα ειρηνικό και ευλογημένο νέο έτος, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Τα στεφάνια κατασκευάζονται κάθε χρόνο σε πολλές παραλλαγές. Ποικίλουν από κλασσικά στρογγυλά με σκουροπράσινα κλαδιά πεύκου, κουκουνάρια και κόκκινους φιόγκους μέχρι τα πιο μοντέρνα με πολύχρωμα αλεξανδριανά. Αμέσως μετά το κόψιμο των κλαδιών τα περνούν πάνω από φλόγα κεριού για να διατηρηθούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φινλανδία

Σε αυτή τη χώρα μία από τις πιο σημαντικές ημέρες είναι η παραμονή των Χριστουγέννων, όπου οι εορτασμοί ξεκινούν από το μεσημέρι και σύμφωνα με την παράδοση η ειρήνη καλείται να εμφανιστεί σε κάθε γωνιά της χώρας! Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών, οπότε σύμφωνα με το έθιμο επισκέπτονται τα νεκροταφεία, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νεκροταφεία φωτίζονται έντονα λόγω των αναμμένων κεριών.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Βέβαια όταν ακούμε για τη Φινλανδία το μυαλό όλων μας, πάει και στον Άγιο Βασίλη, μιας και λέγεται ότι αυτή είναι η χώρα που κατοικεί. Πιο συγκεκριμένα έχει τη βάση του στη Λαπωνία, κοντά στο χωριό Ροβανιέμι, ακριβώς στα σύνορα του Αρκτικού κύκλου. Ο Άι Βασίλης την παραμονή των Χριστουγέννων πηγαίνει με το έλκηθρο που το σέρνουν οι τάρανδοι από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά.

Βέλγιο

Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus.
Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων που αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες και ακόμη υπαίθριες αγορές.

Γαλλία

Λίγο πιο κάτω από το Βέλγιο, στην όμορφη Γαλλία, τα Χριστούγεννα είναι η κορυφαία γιορτή του έτους! Αν και δεν ξεκινάει από πολύ νωρίς όπως στις υπόλοιπες χώρες, αφού η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη μέρα, το βράδυ εκείνο ξεκινάει το γλέντι. Οι οικογένειες θα δειπνήσουν μαζί και μάλιστα με ένα τραπέζι που περιέχει όλα τα καλά!

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Αυτό το τραπέζι ονομάζεται “Ρεβεγιόν” και αποτελείται από μεγάλη γκάμα φαγητών! Αυτό το έθιμο μάλιστα έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες χώρες όπως και από την Ελλάδα! Την ίδια ημέρα, την παραμονή των Χριστουγέννων δηλαδή, ο Père Noël, ο Γάλλος Άγιος Βασίλης , μοιράζει τα δώρα στα παιδιά! Ένα ακόμη γαλλικό έθιμο είναι τα κόκκινα λουλούδια, γνωστά ως αστέρια των Χριστουγέννων που τα διακοσμούν μέσα στα σπίτια τους.

Γερμανία

Συνεχίζοντας με τη Γερμανία, εκεί όπου οι εορτές των Χριστουγέννων ξεκινούν πολύ νωρίς, από την αρχή του Δεκεμβρίου. Οι Γερμανοί δίνουν πολύ έμφαση σε αυτή τη γιορτή, όπου τα μπισκότα, το κέικ και οι λιχουδιές έχουν τον κύριο λόγο. Ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης της Γερμανίας είναι ο Ζανκτ Νίκλαους (ο Άγιος Νικόλαος) και είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου! Επίσης εκτός από τα δώρα κρατάει κι ένα δεματάκι με βέργες για να δείρει τα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα.

Οι Γερμανοί στολίζουν κι αυτοί τα σπίτια και τους κήπους τους βάζοντας κεράκια ή λαμπιόνια ενώ στους κήπους τοποθετούν έλατα με λαμπάκια! Ένα έθιμο που έχουν είναι το “Adventskranz”. Πρόκειται για μια κατασκευή από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Στα σχολεία λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις με χριστουγεννιάτικα θέματα, ενώ τα παιδιά κάνουν ανταλλαγή δώρων! Στις εταιρίες διοργανώνονται χριστουγεννιάτικα τραπέζια για τους εργαζόμενους.

Ιταλία

Στην γειτονική μας Ιταλία τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή από άποψη διάρκειας, αφού ξεκινάει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου. Στη διακόσμηση των σπιτιών κυριαρχούν τα Αλεξανδρινά όπως και στη Γαλλία, ενώ σχεδόν παντού δεσπόζει και η φάτνη. Στη δε φάτνη τοποθετούνται όλα τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, εκτός από τον Ιησού, το ομοίωμα του οποίου τοποθετείται στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ. Τα παιδάκια λένε τα κάλαντα στις οικογένειές τους στις 25 του μήνα, ενώ υπάρχει και μία μέρα νηστείας, η οποία είναι η παραμονή των Χριστουγέννων.

Μια άλλη σημαντική ημερομηνία είναι στις 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα που έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις γνωστές κάλτσες, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Σουηδία

Στη Σουηδία οι εορτές ξεκινούν στις 13 Δεκεμβρίου με την ημέρα της Lucia (Βασίλισσα του Φωτός),  η οποία είναι η πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου. Η Lucia σε κάθε σπίτι είναι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας και ξυπνάει τους γονείς της τραγουδώντας το τραγούδι “Santa Lucia”, φορώντας ένα λευκό μακρύ φόρεμα και στέμμα στο κεφάλι και τους προσφέρει καφέ και κουλουράκια ή ζεστό κρασί με μπαχαρικά , το λεγόμενο  glogg. Στη Σουηδία στολίζουν έλατο, μία παράδοση που ήρθε σε αυτούς από τη Γερμανία.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Την παραμονή των Χριστουγέννων στο τραπέζι δεσπόζει το χοιρινό κρέας, ζελέ από γουρουνοπόδαρα και χυλός από ρύζι. Ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan που σημαίνει βούτηγμα στην κατσαρόλα, κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. ΣΕπίσης πολύ γνωστό φαγητό είναι το lutfisk, μπακαλιάρος λιαστός με κρεμώδη σάλτσα. Τα δώρα τα φέρνει το ξωτικό Jultomten , που μένει στην καμινάδα του σπιτιού και τα ανοίγουν αμέσως μετά το δείπνο. Οι εορτές τελειώνουν στις 13 Ιανουαρίου γιατί ο τότε βασιλιάς Κνούτος αποφάσισε να εορτάζουν 20 ημέρες και όχι 12.

Νορβηγία

Στη Νορβηγία ο Julenissen, που είναι ο Νορβηγός Άι Βασίλης φέρνει τα δώρα στα παιδιά μαζί με τους βοηθούς του την παραμονή των Χριστουγέννων. Επίσης λέγεται πως φέρνει και καλή τύχη στο σπίτι και τον στάβλο! Τα παιδάκια βάζουν κάτω από το δέντρο μπολ με φαγητό, συνήθως κουρκούτι για τον Julenissen, για να τον ευχαριστήσουν που έρχεται από μακρυά μόνο και μόνο για να τους φέρει τα δώρα τους.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης

Βέβαια ο εορτασμός των Χριστουγέννων στη Νορβηγία ξεκίνησε από τα γεωργικά έθιμα του χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Η 25η Δεκεμβρίου ονομάζεται Julbrod, και όλη η οικογένεια μαζί με φίλους μαζεύονται για να γευματίσουν, σε ένα τραπέζι που έχει μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα!

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε δέκα χώρες της Ευρώπης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;