22.4 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΝΕΡΟΔεν βάζουν νερό στο κρασί τους παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα

Δεν βάζουν νερό στο κρασί τους παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα

Η όλη κινητικότητα μαρτυρά βιασύνη και αγωνία από πλευράς κυβέρνησης να προωθήσει, υπό πλήρη μυστικότητα, και να πραγματοποιήσει πώληση της ΕΥΑΘ. Δεν βάζουν νερό στο κρασί τους παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν την πώληση της ΕΥΑΘ, παρά το 98% του «ΟΧΙ» από περισσότερους από το 50% των ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης, και τη μεγάλη υποστήριξη από το εξωτερικό.

Στη σημερινή συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, τέσσερις μόλις μέρες μετά το δημοψήφισμα κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ, καλείται να εγκρίνει τις εγγυοδοτικές δηλώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ως μετόχου της ΕΥΑΘ, προς τους υποψήφιους αγοραστές. Κάτι που, αν και πρόκειται για τεχνική λεπτομέρεια, δηλώνει ότι η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία της κατάθεσης προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές, και, στην ουσία, το τέλος της διαδικασίας.

 

 

Σήμερα το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ θα εγκρίνει στην ουσία ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία που έχει παρουσιάσει το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχός της στους υποψήφιους αγοραστές, είναι όντως αληθή. Από κει και πέρα ακολουθεί ουσιαστικά η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και αγοραστή, το κείμενο και τις λεπτομέρειες της οποίας, πέραν ενός μικρού αποσπάσματος 250 σελίδων που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, δεν γνωρίζει κανείς απολύτως, πλην της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και των υποψήφιων αγοραστών. Οπως άγνωστη είναι και η πλήρης διαδικασία με την οποία θα γίνει η πώληση της ΕΥΑΘ.

Πέραν αυτών, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι εκκρεμεί ακόμη η καθαρογράφηση της απόφασης του ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κρίνει αντισυνταγματική τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών της ΕΥΑΘ που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο, και καθιστά στην ουσία άκυρη όλη τη διαδικασία της πώλησης. Δεν πρέπει να λησμονηθεί επίσης ότι εκκρεμεί και η έκδοση του πορίσματος από την κατεπείγουσα έρευνα που έχει διατάξει -ύστερα από δημοσίευμα της «Ε»- ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, σχετικά με τα έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ που κατασκευάζονται κατά 75% με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Συνοχής και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δοθούν προίκα στον αγοραστή της ΕΥΑΘ.

Η όλη κινητικότητα μαρτυρά βιασύνη και αγωνία από πλευράς κυβέρνησης να προωθήσει, υπό πλήρη μυστικότητα, και να πραγματοποιήσει πώληση της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται μόλις τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και το β’ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Για τις οποίες η πώληση της ΕΥΑΘ αποτελεί σημαντικό θέμα, στο πλαίσιο της συνέχισης -ή όχι- της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την εκφρασθείσα στο δημοψήφισμα της Κυριακής βούληση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, των δήμων και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, και προχωρά στην πώληση της ΕΥΑΘ. Κατά της οποίας τάχθηκαν 213.508 (98%) Θεσσαλονικείς από το 50% και πλέον αυτών που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο κυρώθηκε από ξένους παρατηρητές, οδήγησε χθες στην έκδοση ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) προς την ελληνική κυβέρνηση και τη Suez, με την οποία τις καλεί να σεβαστούν την απόφαση των Θεσσαλονικέων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης απέρριψαν κατά κράτος τις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με ποσοστό 98% κατά. Υπογραμμίζεται ότι δήμαρχοι των 11 δήμων της πόλης αψήφησαν τις ύστατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει αυτή τη λαϊκή πρωτοβουλία, ενώ απειλούσε τους εθελοντές με σύλληψη από την Αστυνομία. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επιτρέπει ούτε ελάχιστο χώρο για αμφιβολίες. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν κοντά στους 220.000 ψηφοφόρους, ανάμεσα σε λίγο παραπάνω από 500.000 πολίτες που ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές που λάμβαναν χώρα παράλληλα. Αυτοί οι αριθμοί είναι μια δυνατή απάντηση στις κυβερνητικές απειλές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της EPSU.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Ζαν Γουίλεμ Γκούντριαν, δήλωσε: «Ο λαός μίλησε. Αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση, την τρόικα και τους υποψήφιους αγοραστές όπως τη Suez και συνέταιρό της στην Ελλάδα, Ελλάκτωρ, να ακούσουν. Οι εταιρείες θα πρέπει να ανακαλέσουν τις προσφορές τους. Συγχαίρουμε το λαό της Θεσσαλονίκης και τους εθελοντές. Είναι μια μεγάλη ημέρα για την τοπική δημοκρατία».

Κι ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση αγνοεί την εκφρασμένη γνώμη των πολιτών και προχωρά στην ιδιωτικοποίηση, μια άλλη πόλη του ευρωπαϊκού Νότου διασφάλισε πριν από λίγες μέρες το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Πρόκειται για τη Σαραγόσα της Ισπανίας, μιας χώρας που επίσης μαστίζεται από τα μνημόνια. Οπως ανακοίνωσε η EPSU, ο δήμος της Σαραγόσα, τα πολιτικά κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα υπέγραψαν μια συμφωνία 8 σημείων για τον δημόσιο έλεγχο του νερού της πόλης. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο δημαρχείο της πόλης, ενώ χιλιάδες πολίτες πανηγύριζαν έξω από αυτό. Με τη συμφωνία διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η διακήρυξη ξεκινά με τη δήλωση ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Ποταμοί, λίμνες και έλη πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο καθώς αποτελούν μέρος της φυσικής κληρονομιάς. Το νερό και η αποχέτευση είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά όλοι. Γι’ αυτό το λόγο, αυτές οι υπηρεσίες ΔΕΝ πρέπει να “κυβερνώνται” σύμφωνα με τις λογικές της αγοράς, αλλά, αντίθετα, με έναν δημόσιο τρόπο: χωρίς στόχο τη δημιουργία κέρδους, αλλά ως υπηρεσίες γενικού συμφέροντος».

Πηγή: https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=431826

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;