15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιαδώστε: διεθνής συνάντηση στην Αθήνα των δίκτυων αλληλεγγύης από όλη την Ευρώπη

Διαδώστε: διεθνής συνάντηση στην Αθήνα των δίκτυων αλληλεγγύης από όλη την Ευρώπη

Το 3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας πλησιάζει! To enallaktikos.gr  συμμετέχει και είναι  χορηγός επικοινωνίας.

Στις 10-12 Οκτωβρίου στην Αθήνα, θα συναντηθούν ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και να δημιουργήσουν δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.

Μερικές από τις ομάδες που έχουν προσκληθεί: Cooperativa Catalana Integral, Aurea  Social FESC & XES , Fundacion de los comunes, Lakabe (Navarra), Can Masdeu, Germanetes (Recreant Cruilles), Can Batllo, Som energia (SPAIN), Stanciova (ROMANIA), Local currency Brixton, The Food  Assembly, Incredible edible (UK), Occupied factory of Fralib, Alternatiba France, Ouishare platform (FRANCE), Prinzessinnengarten, ZEGG (GERMANY), Schweibenalp (SWITZERLAND), Movimento Acqua bene commune – Forum Italiano dei Movimenti per l’Acqua, Occupied factory of Rimaflow, Last minute market (ITALY), Fabrica de Alternativas
(PORTUGAL), RIPESS, etc.

Θεματικές όπως κατειλημμένα εργοστάσια, εναλλακτικά νομίσματα, ανταλλακτικά δίκτυα, συνεργατισμός και κολλεκτίβες εργασίας, διαχείριση κοινών, οικοκοινότητες, κ.α. θα αποτελέσουν τα κύρια αντικείμενα συζήτησης στο φετινό Φεστιβάλ.

Διαδώστε: διεθνής συνάντηση στην Αθήνα των δίκτυων αλληλεγγύης από όλη την Ευρώπη


Φίλες και φίλοι,

To 3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στις 10-11-12 Οκτώβρη.

Ο χώρος πραγματοποίησης του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

*Εάν είστε επισκέπτης

Δηλώνοντας εθελοντισμό σε:
Καθαριότητα & Ανακύκλωση
Κουζίνα
Μπαρ
Ανταλλακτικό Παζάρι
Παιδική αίθουσα
Περιφρούρηση

*Εάν είστε συλλογικότητα

Μπορείτε να συμμετέχετε στο φεστιβάλ αναλαμβάνοντας να βοηθήσετε σε συγκεκριμμένο πόστο όπως π.χ κουζίνα/καφέ/ανταλλακτικό παζάρι, κάνοντας κάποιο εργαστήριο, παρουσίαση της ομάδας σας, αλλά και με τραπεζάκι οπου μπορείτε να έχετε ενημερωτικό υλικό.

Μπορείτε να κάνετε εργαστήρια:

1.Αυτάρκειας και βιωσιμότητας

-Οικολογική δόμηση (cob, adobe, αχυρόμπαλες, βιοκλιματικά, οικολογικά υλικά, ανακυκλώσιμα υλικά)
-Ενεργειακή αυταρκεια (βολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, μόνωση κ.α)
-Καλλιέργεια (βιολογική, φυσική, βιοδυναμική, αεικαλλιέργεια permaculture)
-Οικοτεχνία (σαπούνια, ψωμί, μαρμελάδες, προϊόντα)
-DIY workshops

2.Κοινωνικής οργάνωσης

-Δίκτυα (αλληλέγγυα, ανταλλαγών, κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, εναλλακτικά νομίσματα)
-Κοινωνικά εργαλεία (NVC, ομοφωνία, αμεση δημοκρατία, Open Space, ο Δρόμος του Συμβουλίου – Way of council, Μη-βία επικοινωνία, Zegg φόρουμ, Participatory Leadership, Mind maps, Circle way)
-Κοινωνικής οργάνωσης (οικοκοινότητες, πόλεις σε μετάβαση – transition towns, social permaculture)

3.Αυτοβελτίωσης και Οικολογίας

-Γιόγκα, μασάζ, tai chi, εργαστήρια διατροφής κ.α
-Ανακύκλωση και επανάχρηση αντικειμένων

Τέλος περιμένουμε προτάσεις για το Παιδικό και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα (μουσική, προβολές, εικαστικά).

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέχρι και τις 15/9 στο
festival.economicsolidarity@gmail.com

Διαδώστε: διεθνής συνάντηση στην Αθήνα των δίκτυων αλληλεγγύης από όλη την Ευρώπη

 

 Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Υπαρκτός


Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια.

Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης όπου έχουν εκμηδενιστεί οι κοινωνικές δομές και απειλούνται τα συλλογικά αγαθά, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν την πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Οι βασικοί υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και η σάπια υπόσχεση της μαγικής ανάπτυξης κρατάει καλά ακόμα. Δεν προτιμούμε όμως όλοι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιοριζόμαστε στους αφορισμούς. Αντίθετα ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, ανταλλακτικής ή συνεργατικής οικονομίας, δίνοντας πνοή σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον αυτοσκοπό της συσσώρευσης χρήματος.

Τα εγχειρήματα αυτά, που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, αποτελούν όχι μόνο μια δυνατή βοήθεια για την καθημερινή διαβίωση μας αλλά και το όχημα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία που έχει απορρίψει το καπιταλιστικό αξιακό σύστημα.

Οι ομάδες που συνδιοργανώνουμε και συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας δεν περιμένουμε να εξαργυρώσουμε με ψήφους, μελλοντικές απολαβές ή κοινωνική αναγνώριση τη δράση μας, όπως διάφορες φιλανθρωπικές ή μισάνθρωπες οργανώσεις που διατυμπανίζουν τη δήθεν κοινωνική δράση τους. Βαθιά επιδίωξη μας είναι η δημιουργία κοινωνικών, και άρα και οικονομικών, δομών με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Όχι μόνο δεν προσδοκούμε την προ-μνημονίου εποχή αλλά αντίθετα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αυτοοργάνωσης, της αυτάρκειας και της πραγματικής ευημερίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών.

Το πρώτο και το δεύτερο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή, μας άφησε χαμόγελα, πολλή τροφή για σκέψη και όρεξη για περισσότερη δράση. Σήμερα ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής με στόχο τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών μεταξύ των ομάδων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για έναν κόσμο διαφορετικό, για έναν κόσμο, που δεν είναι απλά εφικτός και αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.

 

 
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια αυτή, προωθώντας μέσω προσωπικών επαφών και ανεβάζοντας σε σαιτ, μπλογκ ή σελίδες που διαχειρίζεστε. Καθώς το Φεστιβάλ δε χρηματοδοτείται από κανένα θεσμό ή οργανισμό, κάθε βοήθεια ή συνεισφορά σας είναι σημαντική για εμάς.
 

Εαν ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή για εθελοντική / ανταποδοτική εργασία κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μπορείτε να στείλετε mail με  το όνομα και το τηλέφωνό σας στο festival.economicsolidarity@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;