18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιεθνής Τύπος: Η Ελληνική πρόταση δεν θεωρήθηκε επαρκής και αξιόπιστη αλλά και...

Διεθνής Τύπος: Η Ελληνική πρόταση δεν θεωρήθηκε επαρκής και αξιόπιστη αλλά και η Αθήνα θα απορρίψει την πρόταση των δανειστών

Διεθνής Τύπος: Η Ελληνική πρόταση δεν θεωρήθηκε επαρκής και αξιόπιστη αλλά και η Αθήνα θα απορρίψει την πρόταση των δανειστών…

Η επικείμενη συνάντηση στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι προτάσεις Αθήνας και δανειστών κυριαρχούν στα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν πως οι ίδιοι οι δανειστές ανησυχούν πως η πρότασή τους έχει στοιχεία που θα ωθήσουν την Αθήνα να την απορρίψει.

Ενδεικτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που ζητούν οι δανειστές. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κάνει τεράστια λάθη πριν και μετά την ελληνική κρίση, ωστόσο μια αποτυχία αυτήν την στιγμή, θα αποτελέσει ένα νέο μοιραίο λάθος, στην μακρά λίστα όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα», γράφει ο έμπειρος αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ.

«Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας με συμβιβαστική πρόταση» γράφει η Die Zeit αναφερόμενη στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου θα συζητηθεί «μια λύση για την κρίση χρέους στην Ελλάδα». «Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων», γράφει η Handelsblatt που κάνει λόγο «για την τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας».

«Η Αθήνα έστειλε την πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για “ρεαλιστικές προτάσεις”. Θα είναι αρκετές;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» αναφέρει και η Welt, που σημειώνει πως στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ θα συζητηθεί το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν η Γερμανίδακαγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάζεται από ορισμένους κύκλους ως «ύστατη προσφορά» αν και σε αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα, δεν συμφωνούν όλοι οι δανειστές. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να θέσει στην Ελλάδα τελεσίγραφα», γράφει η Welt και προσθέτει:

«Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ την πρόταση της Ελλάδας. Λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως πηγές αναφέρουν ότι φαίνεται να αρκεί για να υπάρξει συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως το ερώτημα παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 το Σαββατοκύριακο (6-7/6).

Το Spiegel γράφει πως «ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο». «Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν μια απάντηση: Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις των πιστωτών;» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Oι Financial Times αναφέρουν πως στο στρατόπεδο των δανειστών επικρατεί ανησυχία ότι πολλά στοιχεία από την πρότασή τους μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να την απορρίψει. Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρόταση είναι πιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ στόχος των πιστωτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ γράφει πως «αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν την Παρασκευή, όταν θα πρέπει να καταβάλλει 300 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν πως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτεί από την Αθήνα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα – έσοδα μείον δαπανών χωρίς τον υπολογισμό των πληρωμών για το χρέος – περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα».

Η Αθήνα έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, αναφέρεται στην εφημερίδα και τονίζεται πως σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των δανειστών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ελληνική κρίση, μετά από ένα αδιέξοδο τριών μηνών και περισσότερο.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνεχίζει να αμφιβάλλει για την δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και συνεχίζει να ζητά διαβεβαιώσεις ότι η οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε χέρια Ευρωπαίων πιστωτών – αν δεν εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ενέδωσε μετά την σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μια ακόμη πηγή με γνώση του σχεδίου αναφέρει ότι οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.

Στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ αναφέρεται και το Bloomberg. Το πρακτορείο αναφέρει πως οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα νέο έγγραφο συμφωνίας που προορίζεται να αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία και το οποίος θα παρουσιασθεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι τελευταίες ανατροπές μεταθέτουν το βάρος στην κυβέρνηση Τσίπρα για να επιλέξει μεταξύ της θυσίας των προεκλογικών υποσχέσεων ή του να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας στο ευρώ», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Επικαλούμενο πηγή των δανειστών γράφει πως η ελληνική πρόταση, η οποία υποβλήθηκε χθες, δεν θεωρήθηκε επαρκή και αξιόπιστη. «Η πρόταση των πιστωτών θα επικεντρωθεί στις πολιτικές που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει η ενίσχυση και όχι η ελάφρυνση του χρέους σε αυτό το στάδιο», είπε το ίδιο άτομο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρέπει να καταρρεύσει και να σχηματιστεί μια νέα, προτού η χώρα προλάβει να κάνει παραχωρήσεις», αναφέρει σε σημερινό του άρθρο ο αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γούλφ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της δεν είναι αδύνατη επί της αρχής, καθώς η ευρωζώνη έχει κάποια ευελιξία για τους όρους στους οποίους θα επιμείνει, ωστόσο επισημαίνει πως «η ανοχή και η εμπιστοσύνη έχουν εξαντληθεί».

Ο Γουλφ υποστηρίζει πώς αν δεν επέλθει άμεσα συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει, τουλάχιστον τεχνικά και θα επιδεινωθεί η κρίση ρευστότητας και η ύφεση. «Είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς την σημασία μιας εξόδου, ακόμα και μιας χώρας τόσο μικρής και ενοχλητικής όσο η Ελλάδα, για το ευρωπαϊκό όραμα και για την ευρωπαϊκή ενοποίηση», σημειώνει και προσθέτει: «μόλις το ευρώ φανεί ότι δεν είναι μη αναστρέψιμο, οι οικονομικές δυνάμεις που προωθούν την ενοποίηση θα αντιστραφούν. Κάθε κρίση θα είναι δυνητικά θανάσιμη. Οι προσπάθειες της ΕΚΤ να εξαλείψει το ρίσκο εξόδου θα έχουν γίνει για το τίποτα».

Καταλήγοντας ο έμπειρος αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κάνει τεράστια λάθη πριν και μετά την ελληνική κρίση, ωστόσο μια αποτυχία αυτήν την στιγμή, θα αποτελέσει ένα νέο μοιραίο λάθος, στην μακρά λίστα όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα.

tvxs.gr

Διεθνής Τύπος: Η Ελληνική πρόταση δεν θεωρήθηκε επαρκής και αξιόπιστη αλλά και η Αθήνα θα απορρίψει την πρόταση των δανειστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;