22.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔολοφονία Νεμτσόφ ΒΙΝΤΕΟ: ο Πούτιν, το μοντέλο από την Ουκρανία και......

Δολοφονία Νεμτσόφ ΒΙΝΤΕΟ: ο Πούτιν, το μοντέλο από την Ουκρανία και… μια ζηλιάρα πρώην ερωμένη

Δολοφονία  Νεμτσόφμια ΒΙΝΤΕΟ: ο Πούτιν, το μοντέλο από την Ουκρανία και… μια ζηλιάρα πρώην ερωμένη

Η γυναίκα που συνόδευε τον Μπορίς Νεμτσόφ τη στιγμή της δολοφονίας του έσπασε τη Δευτέρα της σιωπή της, λέγοντας ότι δεν είδε το δολοφόνο του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου, ο οποίος έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε μαζί με την Ουκρανή φίλη του, σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο.

Το μοντέλο από την Ουκρανία Άννα Ντουρίτσκαγια μιλώντας σχεδόν μονολεκτικά και με παγωμένο βλέμμα είπε ότι δεν θυμάται πολλά από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ και όσα ακολούθησαν την Παρασκευή το βράδυ.

Όπως είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dozhd δεν είχε παρατηρήσει κάτι ύποπτο, ενώ νωρίτερα είχαν δειπνήσει με τον Νεμτσόφ σε ένα εστιατόριο με θέα στην Κόκκινη Πλατεία. Δεν αντιλήφθηκε αν κάποιος τους ακολούθησε κατά μήκος του ποταμού όπου βρίσκεται η γέφυρα και στο δρόμο προς το διαμέρισμα του Νεμτσόφ.

«Δεν θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη στη γέφυρα. Δεν θέλω να μιλήσω γι ‘αυτό», είπε η Άννα Ντουρίτσκαγια.«Είμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, δεν μπορώ να μιλήσω γι ‘αυτό. Νιώθω άσχημα… δεν είδα κανέναν. Δεν ξέρω από πού ήρθε, ήταν πίσω από την πλάτη μου», είπε για τον ή τους δολοφόνους του Μπόρις Νεμτσόφ.

«Έχω κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψω το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν είμαι ύποπτη. Είμαι ένας μάρτυρας που έδωσε πλήρη αναφορά και έκανε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την έρευνα», συμπλήρωσε η 24χρονη κοπέλα. Η Ντουρίτσκαγια είπε επίσης ότι από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στην κηδεία του Νεμτσόφ, που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη. Το μόνο που θέλει, όπως είπε, είναι να γυρίσει πίσω στο σπίτι της μητέρα της στην Ουκρανία.

«Δεν μου επιτρέπεται να πάω πουθενά χωρίς αυτούς» είπε η Ντουρίτσκαγια αναφερόμενη στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που την επιτηρούν. «Μου εξήγησαν ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας» συμπλήρωσε η νεαρή.

Ο Νεμτσόφ του οποίου η δολοφονία έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ των οπαδών της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ενταφιαστεί την Τρίτη στο νεκροταφείο Τροεκουρόφσκογε στη δυτική Μόσχα, σε ένα κοιμητήριο μακριά από τον τόπο όπου γίνονται οι ταφές των κορυφαίων πολιτικών της Ρωσίας.

«Δεν μπορώ να βγω έξω. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάω», είπε η Ντουρίτσκαγια όταν ρωτήθηκε αν θα παραβρεθεί στη νεκρώσιμο ακολουθία και στην ταφή του Νεμτσόφ. Το μοντέλο από την Ουκρανία είπε ότι τώρα διαμένει στο διαμέρισμα ενός φίλου στη Μόσχα.

Οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα των ερευνών την έχουν ανακρίνει αρκετές φορές, έχουν ερευνήσει τα προσωπικά της αντικείμενα και έχουν πάρει τις κάρτες SIM από τα κινητά της τηλέφωνα. Η Ντουρίτσκαγια είπε ότι αρχικά ανακρίθηκε για πολλές ώρες χωρίς δικηγόρο ή κάποιον εκπρόσωπο από την ουκρανική πρεσβεία. Η νεαρή κοπέλα είπε επίσης ότι συνδεόταν με τον Μπορίς Νεμτσόφ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα που ενδεχομένως οδήγησαν στην δολοφονία του Νεμτσόφ και έχουν καταλήξει σε μια σειρά από πιθανά κίνητρα. Ένα από αυτά είναι η πιθανότητα ο Μπορίς Νεμτσόφ να έπεσε θύμα μιας ζηλιάρας πρώην ερωμένης, κάτι που αποκλείει η Άννα Ντουρίτσκαγια.

«Δεν νομίζω τίποτα. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος το έκανε», είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Ουκρανή.

Ο Νεμτσόφ πίστευε πως ο Πούτιν «είναι χειρότερος κι από τους Σοβιετικούς»

Η δολοφονία έχει συνταράξει το αδύναμο στρατόπεδο της ρωσικής αντιπολίτευσης  

Μόλις πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονία του ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τη δημοσιογράφο των Financial Times Κάθριν Χιλ προκειμένου να της παραχωρήσει συνέντευξη. Οπως αποδείχθηκε, εκείνη η συνέντευξη ήταν από τις τελευταίες του, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Και από εκείνο το βήμα είχε δηλώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος, του οποίου ήταν σφοδρότατος πολέμιος, είναι ένας βαθύτατα αμοραλιστής πολιτικός, ένας «Λεβιάθιαν» που ακολουθεί κατά γράμμα τις προπαγανδιστικές μεθόδους του Γκέμπελς.

«Ο Πούτιν είναι πολύ επικίνδυνος. Είναι πιο επικίνδυνος ακόμη και σε σύγκριση με τους Σοβιετικούς. Στη Σοβιετική Ενωση υπήρχε τουλάχιστον ένα σύστημα και οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο Πολιτμπιρό. Οι αποφάσεις για τους πολέμους ή τις δολοφονίες δεν λαμβάνονταν μόνο από τον Μπρέζνιεφ ή μόνο από τον Αντρόποφ. Αυτό συμβαίνει μόνο σήμερα» είχε υποστηρίξει.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Νεμτσόφ, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του ρώσου προέδρου είναι πλούσιοι αλλά και αδύναμοι. Ο ίδιος ο πρόεδρος σήμερα είναι πανίσχυρος. Για τον Νεμτσόφ, ωστόσο, οι ρώσοι πολίτες θα αντιλαμβάνονταν κάποια στιγμή, σε ένα ή σε δύο χρόνια, ότι ο Πούτιν είναι ταυτισμένος με την οικονομική κρίση και τον πόλεμο.

Η αντίδραση, σημείωνε, θα εμφανιστεί στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες. «Αυτό θα συμβεί επειδή θα καταλάβουν ότι ο Πούτιν πρόδωσε τον στρατό. Κοιτάξτε, ο στρατός πολεμάει στην Ουκρανία, αλλά εκείνος το αρνείται. Εχει απώλειες και εκείνος δεν κάνει τίποτε για να τον βοηθήσει. Αυτή η στάση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στις τάξεις του. Και έπειτα είναι η επιχειρηματική τάξη. Οταν δουν ότι η δημοτικότητά του αρχίζει να πέφτει, τότε θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν εμάς» προέβλεπε.

«Ο Νεμτσόφ ήθελε μία ευρωπαϊκή Ρωσία»

«Γράφω με δάκρυα στα μάτια. Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην καρδιά της Μόσχας, ήταν φίλος μου. Αλλά αυτό που μετράει περισσότερο τώρα είναι ότι ήταν φίλος της Ρωσίας, ένας πραγματικός και αφοσιωμένος φίλος ο οποίος δεν φοβόταν. Ενας προστάτης της, αν προτιμάτε. Υπερασπιζόταν τη Ρωσία από την επώδυνη ολίσθησή της προς τον αυταρχισμό, την απομόνωση, την άβυσσο, την τρέλα. Δεν αμφέβαλλε ποτέ, ούτε για μία στιγμή, ότι η Ρωσία μπορούσε ακόμη να σωθεί και να οδηγηθεί μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Βίκτορ Γεροφέγεφ, έναν από τους πιο διακεκριμένους αντιφρονούντες συγγραφείς της σύγχρονης Ρωσίας, το ανατρεπτικό έργο του οποίου ανάγεται στη σοβιετική εποχή.

Σε κείμενό του στην ιταλική Reppublica, ο Γεροφέγεφ υποστηρίζει ότι ο φίλος του και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δολοφονήθηκε από το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και το οποίο μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία έχει γίνει ανυπόφορο. «Ενα κλίμα έντονου μίσους για όσους έχουν διαφορετική άποψη για την πολιτική, για εκείνους που δεν εξυψώνουν τον ρώσο πρόεδρο και την ιδεολογία του για έναν “Ρωσικό Κόσμο” δίχως σύνορα» σημειώνει ο Γεροφέγεφ.

Ο ρώσος συγγραφέας, ο οποίος το 1979 διαγράφηκε από την Ενωση Σοβιετικών Συγγραφέων λόγω της συμμετοχής του στην έκδοση της «ιδεολογικώς ύποπτης» ανθολογίας «Μητρόπολη», θεωρεί πως η δολοφονία του Νεμτσόφ αποτελεί ένα σημείο καμπής στην πολιτική ιστορία της Ρωσίας καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα από την ηθική και ψυχολογική εξόντωση των ηγετών της αντιπολίτευσης στη φυσική εξόντωσή τους.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης όλοι όσοι σκέφτονταν διαφορετικά από την εκάστοτε εξουσία κατέληγαν στο περιθώριο «χάρη στα δικαστήρια και στις φυλακές», ενώ σήμερα απλά δολοφονούνται, όπως συνέβαινε στα χρόνια του Στάλιν. «Αναμενόμενα, όλοι εδώ σκεφτήκαμε τις ομοιότητες με τη δολοφονία του Κίροφ, το 1934, η οποία σηματοδότησε την αρχή του Μεγάλου Τρόμου του Στάλιν».

Οσον αφορά τον δολοφόνο του Νεμτσόφ, ο Γεροφέγεφ υποστηρίζει ότι θα τον σκοτώσουν, αν δεν τον έχουν ήδη βγάλει από τη μέση, και οι έρευνες δύσκολα θα οδηγήσουν σε εκείνους που διέταξαν την εκτέλεσή του γιατί δεν έδωσαν εντολή για μια απλή πολιτική δολοφονία αλλά για «μια πολιτική παράσταση, μια προειδοποίηση προς όλους τους αντιφρονούντες».

«Πού πηγαίνει σήμερα η Ρωσία του Κρεμλίνου;» αναρωτιέται ο Γεροφέγιεφ. «Δύσκολα θα αναγνωρίσει τα λάθη της και θα τρέξει να συμφιλιωθεί με την Ουκρανία, με την Ευρώπη, με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Η επίσημη Ρωσία θα επαναλαμβάνει ασταμάτητα ότι δεν έχει καμία ενοχή, ότι ο θάνατος του Νεμτσόφ δεν την ωφελεί, ότι ο Νεμτσόφ ήταν ένας κοινός πολίτης με τον οποίο η εξουσία δεν είχε τίποτα να μοιραστεί».

Δολοφονία Νεμτσόφ ΒΙΝΤΕΟ: ο Πούτιν, το μοντέλο από την Ουκρανία και... μια ζηλιάρα πρώην ερωμένη

Τvxs.g Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;