23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΔωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με οικονομικά προβλήματα στα Χανιά

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με οικονομικά προβλήματα στα Χανιά

Αγχος, διαπροσωπικές συγκρούσεις, αίσθημα απομόνωσης και μελαγχολίας, που συχνά έχει τις ρίζες του στην ανεργία. Τα ψυχικά προβλήματα, όπως επισημαίνουν ειδικοί, ολοένα και εντείνονται στις μέρες μας καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αδυνατούν να λάβουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία που έλαβαν από κοινού η ομάδα “ΣυνΑνθρωπος” με το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων για την παροχή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης σε ενηλίκους που έχουν κάρτα ανεργίας ή ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες ή έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα με βάση το εκκαθαριστικό τους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τα “Χ.Ν.” μίλησαν με τον ψυχολόγο του Ψυχολογικού Κέντρου Χανίων Αναστάσιο Χαραλαμπάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια καθώς και με την πρόεδρο της ομάδας Ιωάννα Τζινάκη για την ανάγκη που οδήγησε στην πρωτοβουλία για παροχή δωρεάν ψυχολογικής στήριξης σε συμπολίτες μας.

• Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχετε ξεκινήσει με τον “ΣυνΑνθρωπο” για την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης τι αιτήματα έχετε δεχθεί; Σε τι αφορούν οι περισσότερες περιπτώσεις;

Το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει εθελοντικά στη στήριξη ατόμων και φορέων αυτές τις δύσκολες για τη χώρα μας στιγμές. Εχοντας πάντοτε ως γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε αρωγοί στην προάσπιση της ψυχικής υγείας. Αυτό που χαρακτηριστικά φαίνεται να αναδεικνύεται εκ των αιτημάτων που δεχόμαστε είναι ένα διάχυτο άγχος που αφορά στο μέλλον. Οι συμπολίτες μας πλειοψηφικά αναζητούν συμβουλευτική στήριξη για θέματα ανεργίας, εύρεσης εργασίας, διαχείρισης άγχους και διαπροσωπικών συγκρούσεων.

• Η ανεργία, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ποσοστά και συχνά ακούμε από ειδικούς να επισημαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Η ανεργία αποτελεί ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει μια μορφή μάστιγας. Ο Freud είπε ότι «ψυχικά υγιής είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να αγαπά και να εργάζεται», αυτό σημαίνει ότι μέρος της ψυχικής μας υγείας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε και να παράγουμε. Ο άνθρωπος συνεπώς που δεν νιώθει παραγωγικός τείνει να γίνει ολοένα και πιο εσωστρεφής με αποτέλεσμα να βιώνει αισθήματα απομόνωσης, μελαγχολίας και εσωτερικής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με

τις έρευνες των τελευταίων ετών οι άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, αισθάνονται απορριπτέοι από την κοινωνία και με τη σειρά τους αναπτύσσουν αισθήματα εχθρότητας για αυτή, βιώνουν χρόνια πικρία κι απογοήτευση και παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Αναπτύσσεται μέσα τους μια αίσθηση ανεπάρκειας και αδυναμίας να διαχειριστούν το μέλλον, να φαντασιωθούν και να επενδύσουν σ’ αυτό, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν και αισθήματα ενοχών καθώς δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως υπεύθυνο της παρούσης κατάστασης. Ολα τα παραπάνω, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εκφραστούν μέσα από ψυχοσωματικά προβλήματα ή να βρουν διέξοδο στον αλκοολισμό και στην κατάχρηση άλλων ουσιών, ακόμα και στη συμμετοχή σε αντικοινωνικές ομάδες και σε άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης τα προβλήματα των ανέργων φαίνεται να επηρεάζουν δυναμικά και τις οικογένειές τους: Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις άνεργων γονιών, η απογοήτευση, η πικρία, η αίσθηση ανικανότητας συντήρησης του εαυτού και της οικογένειας δημιουργούν αμφιθυμικά συναισθήματα του ανέργου σε σχέση με την οικογένειά του, που μπορεί να εκφραστούν μέσα από συνεχή ευερεθιστότητα, συγκρούσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τάσεις φυγής. Δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα πολύ φοβάμαι ότι θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα προσεχή χρόνια. Σχεδόν μια ολόκληρη γενιά χειραγωγήθηκε και γαλουχήθηκε μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που αναδείκνυε τη ματαιοδοξία και τον ναρκισσισμό και τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν ένα αποκαρδιωτικό status quo καθώς δεν έχουν σταθερές και αξίες πάνω στις οποίες μπορεί να κρατηθούν για να αναπλαισιώσουν το προσωπικό τους γίγνεσθαι.

• Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις ψυχικές ασθένειες ταμπού και διστάζουν να απευθυνθούν σε ειδικούς. Τι θα τους λέγατε ώστε να ξεπεράσουν αυτή την αναστολή;

Η ψυχική ασθένεια δεν είναι ταμπού μόνο στις μέρες μας, αλλά σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους. Μια ανασκόπηση της ιστορίας της ψυχοπαθολογίας θα μας πείσει γι’ αυτό. Προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω αυτή την κοινωνική θέση και στάση καθώς κατανοώ ότι η ιδέα και μόνο της ψυχικής νόσου διεγείρει φόβο στην ανθρώπινη φύση, εφόσον παραπέμπει στην απόκλιση και στο μη φυσιολογικό. Σε μια χρονική συγκυρία που το μη φυσιολογικό είναι οτιδήποτε αποκλίνει από την κοινωνική νόρμα επιφέρει έντονο άγχος, αισθήματα αποξένωσης και ανεπάρκειας. Με βάση αυτό το σκεπτικό οι άνθρωποι προτιμούν να υπομένουν την ψυχική οδύνη παρά να τη διαχειρίζονται σε συνεργασία με έναν ειδικό. Συνήθως, πλειοψηφικά οι άνθρωποι καταλήγουν σ’ έναν ειδικό όταν η κατάσταση της ψυχικής τους πραγματικότητας τούς έχει κάνει ιδιαίτερα εκπτωτικούς σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Συνεπώς, ο εκάστοτε ειδικός καλείται να λειτουργήσει σε επίπεδο τριτογενούς πρόληψης όπου η θεραπευτική πρόγνωση διακυβεύεται σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ίαση. Αυτό, λοιπόν, που θα πρότεινα είναι κυρίως να ενεργοποιηθούν οι φορείς, κρατικοί και μη, στην πρωτογενή πρόληψη, ήτοι ενημέρωση, ψυχοεκπαίδευση και συναφείς δράσεις, ώστε ο μέσος πολίτης να έρθει σε επαφή με την έννοια της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ασθένειας, να οικειοποιηθεί αυτές τις ιδέες, να τις εντάξει στην καθημερινότητά του και να πάψει να τις αντιμετωπίζει ως στίγμα ή ως κάτι φοβικό. Αρα, η πρότασή μου δεν αφορά στο πρόσωπο, αλλά στην κοινωνική αναδιοργάνωση που θα συμβάλλει στην αλλαγή της θεώρησης της ψυχικής νόσου.

Οι συναντήσεις και η ομάδα “ΣυνΑνθρωπος”

Να σημειώσουμε ότι οι συναντήσεις για την παροχή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης πραγματοποιούνται στον χώρο της ομάδας (Τζανακάκη 6, 2ος όροφος). Οποιος επιθυμεί να κλείσει ραντεβού μπορεί να επικοινωνήσει καθημερινά από τις 9 π.μ. έως 1 μ.μ. στο τηλέφωνο: 6983392916. Οι συναντήσεις είναι δωρεάν, έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό, τηρείται το ιατρικό απόρρητο και απευθύνονται σε ενηλίκους που έχουν κάρτα ανεργίας ή ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες ή έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα με βάση το εκκαθαριστικό τους και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικού χαρακτήρα (πένθος, ανεργία, χωρισμός, άγχος, συγκρούσεις, χαρτοπαιξία, bullying κ.ά.). Για το ερέθισμα που οδήγησε στην πρωτοβουλία τα “Χ.Ν.” μίλησαν με την πρόεδρο της ομάδας στήριξης “ΣυνΑνθρωπος” Ιωάννα Τζινάκη: «Ο “ΣυνΑνθρωπος” δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια από μια παρέα νέων παιδιών με αφορμή την περιπέτεια της μικρής Ραφαέλας που χρειάστηκε οικονομική βοήθεια. Ακολούθησαν κι άλλες δράσεις, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση του χώρου στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης. Γενικά, δηλαδή, ο “ΣυνΑνθρωπος” προσπαθεί να δει πού υπάρχει ανάγκη και πώς μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, λόγω της κρίσης, βλέπουμε καθημερινά ότι οι άνθρωποι δεν υποφέρουν μόνο από την έλλειψη χρημάτων, αλλά και την ψυχολογική πίεση που δέχονται. Αλλωστε πέρα από την όποια υλική βοήθεια μπορεί να παρέχει κάποιος σε ανθρώπους που υποφέρουν εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι η ψυχική υγεία. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν καλό να βοηθήσουμε σε αυτό τον τομέα». Στο πλαίσιο αυτό -επεσήμανε η κα Τζινάκη- ο “ΣυνΑνθρωπος” συμβάλλει στην προσπάθεια παραχωρώντας τον χώρο του για τις συναντήσεις, ενώ το επιστημονικό κομμάτι το έχει αναλάβει το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων.

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με οικονομικά προβλήματα στα Χανιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;