13.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣΔωρεάν σύστημα υποβοήθησης ανθρώπων με αναπηρία από τη SciFY

Δωρεάν σύστημα υποβοήθησης ανθρώπων με αναπηρία από τη SciFY

Δωρεάν σύστημα υποβοήθησης ανθρώπων με αναπηρία από τη SciFY

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciFY (https://www.scify.gr/) ολοκληρώνει την υλοποίηση ενός πληροφορικού συστήματος για ανθρώπους με αναπηρία, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούν τις νοητικές λειτουργίες τους και το προσφέρει δωρεάν. Το έργο με τον χαρακτηριστικό τίτλο Talk and Play, ήδη παραδίδεται στα μεγαλύτερα Ιδρύματα στήριξης ανθρώπων με αναπηρία στην Ελλάδα μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αξιοποιηθεί από επιστήμονες εργοθεραπευτές, ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Το Talk and Play αναπτύχθηκε από τη  SciFY με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας επιτέλους λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούσαν ως τώρα να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος τέτοιων λύσεων.

Το Πρόβλημα

Άνθρωποι με κινητική αναπηρία που συχνά έχουν και προβλήματα στην εκφορά λόγου (π.χ. εγκεφαλική παράλυση) αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, σε τομείς όπως η επικοινωνία και η αυτονομία. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους για να ζητήσουν ή να εκφράσουν τα στοιχειώδη. Οι τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι δυστυχώς ακριβές, μετατρέποντας τη λύση σε απαγορευτική επιλογή. Επίσης, είναι πολύπλοκες στη χρήση, αποθαρρύνοντας γονείς και φροντιστές που δεν είναι ειδικοί. Αποτέλεσμα είναι η απομόνωση των ΑμεΑ και η πολύ αργή βελτίωση της κατάστασής τους, κάτι που έχει πολύ σοβαρές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις.

Το Talk and Play: Τώρα μπορούν όλοι

Το Talk and Play είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε ΑμεΑ να επικοινωνούν, να ακούνε μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται για να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Υλοποιήθηκε από τη SciFY με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ειδικούς εργοθεραπευτές ώστε να είναι πολύ φιλικό στη χρήση. Για να πετύχει τη δραστική μείωση του συνολικού κόστους της λύσης, η SciFY προσφέρει το λογισμικό (software) δωρεάν και βρήκε οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις για τον υλικό εξοπλισμό (hardware). Έτσι το συνολικό κόστος σχεδόν μηδενίστηκε, κάνοντας τη λύση προσιτή σε όλους!

Υψηλός αντίκτυπος

Προκειμένου να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κοινωνικό αντίκτυπο του έργου η SciFY:

  • προσφέρει το λογισμικό δωρεάν
  • προσφέρει έτοιμες, ολοκληρωμένες λύσεις (software, υπολογιστή και ειδικό σύστημα χειρισμού) σε 4 φορείς που στηρίζουν δεκάδες άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά και σε ανθρώπους με αναπηρία για καθημερινή χρήση στο σπίτι. 
  • δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής του Talk and Play από τον εργοθεραπευτή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη
  • προσφέρει το λογισμικό με ανοικτές άδειες χρήσης
  • ερευνά το πως μπορεί να μειώσει ακόμα και το κόστος του απαιτούμενου υπολογιστή και να δημιουργήσει νέες, οικονομικές ασύρματες λύσεις.

Συνεργάτες – Κλειδιά στην επιτυχία

Σε αυτή την προσπάθεια η SciFY έχει πολύτιμους συνεργάτες την ΕΛΕΠΑΠ, το Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός), το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και το ΚΑΣΠ-Χατζηπατέρειο, οι οποίοι όρισαν τις προδιαγραφές του συστήματος, το αξιολογούν και το χρησιμοποιούν πρώτοι σε πραγματικές συνθήκες.

Το Talk and Play (https://go.scify.gr/talkandplay) είναι το 5ο κατά σειρά έργο Υποστηρικτικών Τεχνολογιών που αναπτύσσει και προσφέρει δωρεάν η SciFY. Δείτε τα αποτελέσματα των έργων για άτομα με κινητικές αναπηρίες και προβλήματα όρασης που ολοκλήρωσε η SciFY. (https://www.scify.gr/site/el/impact-areas/assistive-technologies)

Δωρεάν σύστημα υποβοήθησης ανθρώπων με αναπηρία από τη SciFY
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;