13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΔράσεις αλληλεγγύης από ελληνικές εταιρείες ενάντια στην επισιτιστική κρίση και τη σπατάλη...

Δράσεις αλληλεγγύης από ελληνικές εταιρείες ενάντια στην επισιτιστική κρίση και τη σπατάλη τροφίμων

Αν εφευρίσκαμε έναν τρόπο να μην πετιέται τίποτα από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, ίσως να καταφέρναμε να βρούμε μία λύση στο σοβαρό πρόβλημα της σίτισης. 

Πάνω σε αυτή την ιδέα, ένα νέο, πρωτοποριακό κίνημα για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης και της σπατάλης τροφίμων αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.

Ανθρωπιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές και απλοί πολίτες με πολύμορφες δράσεις, προσπαθούν να προωθήσουν αυτή την ιδέα, που βάζει τέλος στη λογική του ασύδοτου υπερκαταναλωτισμού με σύνθημα: «Με αυτό που πετάς, θα μπορούσε να ζήσει κάποιος άλλος».

Δράσεις αλληλεγγύης από ελληνικές εταιρείες ενάντια στην επισιτιστική κρίση και τη σπατάλη τροφίμων

Δίπλα στις οργανώσεις, τα τελευταία χρόνια, στέκονται όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες τροφίμων και εστίασης, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. 

Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποκτά ένα νέο νόημα και συναντιέται με τα κινήματα αλληλεγγύης, όπως και με την κουλτούρα της ανακύκλωσης και της αναδιανομής των υπαρχόντων. 

Μια από αυτές τις εταιρείες που πρωτοπορούν είναι και ο Γρηγόρης, η γνωστή εταιρεία καφέ και μικρογευμάτων, που συνεργάζεται και ενισχύει οργανώσεις όπως το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Η σπατάλη τροφίμων και η κρίση επισιτισμού

Περίπου 950 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δεν απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην τροφή, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους σίτιση, αυξάνεται ραγδαία στις αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Το 1981 θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αναδεικνύει την ανάγκη και το δικαίωμα όλων μας για πρόσβαση στην τροφή, δίχως προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

Μερικοί από τους βασικούς στόχους που προωθούνται μέσα από την παγκόσμια ημέρα και τις δράσεις που τη συνοδεύουν είναι: η έμφαση στις καλλιέργειες τροφίμων τόσο από κράτη/κυβερνητικούς φορείς όσο και από μη κυβερνητικούς φορείς, η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης, αλλά και η ενδυνάμωση του αισθήματος της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. 

Δράσεις αλληλεγγύης από ελληνικές εταιρείες ενάντια στην επισιτιστική κρίση και τη σπατάλη τροφίμων

H Γαλλία δείχνει τον δρόμο

Η Γαλλία, με ένα νέο πρωτοποριακό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στο κοινοβούλιο, υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ της χώρας να αναζητήσουν λύσεις, ώστε να μην πετάγονται τρόφιμα στα σκουπίδια.

To κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο, το οποίο ορίζει ότι απαγορεύεται στις μεγάλες αλυσίδες να πετάνε στα σκουπίδια τρόφιμα, που δεν έχουν πωληθεί και θα πρέπει να τα δωρίζουν είτε σε κοινωφελείς οργανώσεις ή να τα δίνουν σε αλυσίδες που φτιάχνουν τροφές για κατοικίδια.

Άμεσα θα ξεκινήσουν στα σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου τα παιδιά να μάθουν πως να μην σπαταλούν την τροφή.

Οργανισμοί που προσπαθούν στην Ελλάδα

ΜΠΟΡΟΥΜΕ και χωρίς την σπατάλη: Από το 2011, που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΠΟΡΟΥΜΕ κατόρθωσε να δικτυώσει επιχειρήσεις, ομάδες και πρωτοβουλίες που έχουν περίσσευμα φαγητού, ώστε να προσφέρεται δωρεάν σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, με αυτή τη δικτύωση αλληλεγγύης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει καταφέρει να διατίθενται 10.000 μερίδες φαγητού  την ημέρα κατά μέσο όρο και συνολικά περισσότερες από 4.000.000 μερίδες φαγητού. 

Στο «χάρτη της ανάγκης», ο οποίος είναι προσβάσιμος στην ιστοσελίδα www.boroume.gr, είναι αναρτημένα εκατοντάδες σημεία πιθανών αποδεκτών δωρεών τροφίμων σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα, μόνος τους, να βρει τον κατάλληλο αποδέκτη για τη δωρεά του στη γειτονιά του.

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλει σημαντικά ο Γρηγόρης βοηθώντας στην μείωση της σπατάλης του φαγητού και στην καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης. Σε ετήσια βάση προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες γεύματα, τόσο στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Μπορούμε όσο και σε τοπικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σίτισης χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Tο ΚΥΑΔΑ βοηθά καθημερινά 20.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Με την υποστήριξη ελληνικών εταιρειών και ομάδων πολιτών, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βοηθά καθημερινά 20.000 ανθρώπους στην Αθήνα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και συσσίτια. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, κάθε εβδομάδα προστίθενται 150 νέοι δικαιούχοι. Το καλοκαίρι του 2015 η καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αγάπη Ρε + και η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσαν συναυλία αγάπης για την ενίσχυση του  ΚΥΑΔΑ, όπου αντί για είσοδο ο καθένας μπορούσε να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης.

Δράσεις αλληλεγγύης από ελληνικές εταιρείες ενάντια στην επισιτιστική κρίση και τη σπατάλη τροφίμων

Με αφορμή τη συναυλία αυτή ο Γρηγόρης, υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια αυτή,  αναλαμβάνοντας τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε καταστήματα του δικτύου, βοηθώντας σημαντικά στην κάλυψη των ελλείψεων του Κέντρου.

Η εταιρεία, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες των καταστημάτων του Γρηγόρη, συγκέντρωσαν πάνω από ένα τόνο τρόφιμα, καθαριστικά και φάρμακα, τα οποία παρέδωσαν στην κεντρική αποθήκη του ΚΥΑΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;