12.9 C
Athens
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΔράση για το κλίμα, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η ώρα...

Δράση για το κλίμα, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η ώρα είναι τώρα! Του Αντόνιο Γκουτέρες Γ.Γ του ΟΗΕ για την Ημέρα της Γης

 «Σε αυτό το καθοριστικό για την ανθρωπότητα έτος ήρθε η ώρα για τολμηρή δράση για το κλίμα.

Η επιστήμη είναι αδιάψευστη και όλοι συμφωνούν με αυτή.

Για να σταματήσουμε την κλιματική κρίση προκειμένου να μη γίνει μία μόνιμη καταστροφή πρέπει να περιορίσουμε την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να φτάσουμε σε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι χώρες που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν δεσμευτεί να το πράξουν.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως κάθε χώρα, πόλη, επιχείρηση και χρηματοοικονομικός οργανισμός να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμμαχία και να υιοθετήσουν συγκεκριμένα σχέδια για τη μετάβαση σε ουδέτερο ισοζύγιο.

Ακόμα πιο επείγον είναι οι κυβερνήσεις να συνδυάσουν σήμερα αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο με συγκεκριμένες δράσεις, καθώς 3 τρισ. δολάρια κινητοποιούνται για να ξεπεράσουμε την πανδημία COVID-19.

Η αναζωογόνηση των οικονομιών μας είναι η ευκαιρία να ξαναοργανώσουμε το μέλλον μας.

Ο κόσμος διαθέτει ένα ισχυρό πλαίσιο δράσης: Τη Συμφωνία των Παρισίων, με την οποία όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί να θέσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα και να τα ενισχύουν  κάθε πέντε χρόνια.

Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά, και έχοντας τις αποδείξεις ότι αν δεν δράσουμε θα καταστρέψουμε τον πλανήτη, ήρθε η ώρα για αποφασιστική και αποτελεσματική δράση, καθώς τα Ηνωμένα Εθνη θα προσκαλέσουν όλες τις χώρες στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο για τον COP26.

Τα νέα εθνικά πλάνα πρέπει να περιορίσουν την παγκόσμια μόλυνση από τα αέρια του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 45% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Πολλά σχέδια έχουν ήδη παρουσιαστεί και έχουν θέσει σαφέστερες πολιτικές για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ενισχύσουν την πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αυτά τα σχέδια πετυχαίνουν λιγότερο από το 1% της περικοπής των εκπομπών. Αυτός είναι ένας πραγματικός κόκκινος συναγερμός για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Στους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με τη Σύνοδο των Ηγετών που φιλοξενούν οι ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν δραματικά τους στόχους τους και ιδιαίτερα οι περισσότερο ρυπογόνες χώρες που έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης.

Η κατάργηση του άνθρακα από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μοναδικό πιο σημαντικό βήμα για τη συμμόρφωση με τον στόχο του ενάμιση βαθμού.

Η άμεση δράση για την απομάκρυνση του πιο βρόμικου, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου από τον τομέα παραγωγής ενέργειας αποτελεί την πιο σημαντική ευκαιρία του κόσμου.

Η παγκόσμια χρήση του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας πρέπει να πέσει κατά 80% κάτω από τα επίπεδα του 2010, μέχρι το 2030.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα καταργήσουν τον άνθρακα μέχρι το 2030.

Οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να το πράξουν μέχρι το 2040.

Δεν υπάρχει απλά λόγος για οποιοδήποτε νέο εργοστάσιο άνθρακα να κατασκευαστεί οπουδήποτε.

Η λειτουργία του ενός τρίτου των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι περισσότερο δαπανηρή από την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η COP26 πρέπει να σημάνει το τέλος του άνθρακα.

Καθώς ο κόσμος κινείται προς τον καθαρό αέρα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε δίκαιη μετάβαση.

Οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες βιομηχανίες και στην άτυπη απασχόληση πρέπει να υποστηριχθούν καθώς αλλάζουν δουλειές ή να επανεκπαιδευτούν.

Πρέπει επίσης να απελευθερώσουμε την τεράστια δύναμη των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να διαμορφώσουν τη μετάβαση.

Ως ισότιμες συμμετέχουσες στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων.

Οι χώρες που συνέβαλαν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή πλήττονται από τις χειρότερες συνέπειες.

Πολλά μικρά νησιά-έθνη απλά θα σταματήσουν να υπάρχουν εάν δεν επιταχύνουμε την αντίδρασή μας.

Οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους για να διαθέσουν και να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια ετησίως με τους εξής τρόπους:

    Διπλασιασμός του σημερινού επιπέδου χρηματοδότησης για το κλίμα

    Αφιέρωση της μισής χρηματοδότησης για το κλίμα στην προσαρμογή

    Διακοπή της διεθνούς χρηματοδότησης του άνθρακα

    Eπιδότηση των ΑΠΕ αντί των ορυκτών καυσίμων.

Η Σύνοδος G7 τον Ιούνιο προσφέρει την ευκαιρία στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να επιταχύνουν και να προσφέρουν τις απαραίτητες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της COP26.

Ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, όσοι λαμβάνουν αποφάσεις παντού έχουν έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.

Καλώ όλες τις πολυεθνικές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, μέχρι το COP26, να εφαρμόζουν σαφείς πολιτικές για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από τον COVID και τη μετάβαση σε ανθεκτικές οικονομίες στις αναπτυσσόμενες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τα παραλυτικά επίπεδα χρέους και την τεράστια πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Πολλές τοπικές κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, και έχουν δεσμευτεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Τους καλώ όλους να θέσουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές.

Πολλές τοπικές κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και έχουν δεσμευτεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Τους καλώ όλους να θέσουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές.

Καλώ όλους τους νέους ανθρώπους παντού να συνεχίσουν να υψώνουν τη φωνή τους για δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να προστατευτεί η βιοποικιλότητα, να σταματήσει ο πόλεμος του ανθρώπου με τη φύση και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο χρόνος τελειώνει, έχουμε πολύ σκληρή δουλειά μπροστά μας, αλλά δεν θα σηκώσουμε λευκή σημαία.

Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να ανεμίζουν την μπλε σημαία της αλληλεγγύης και της ελπίδας.

Στους επόμενους κρίσιμους μήνες καλώ τα έθνη και όλους τους ανθρώπους να εργαστούν μαζί».

 

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;