23.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑΔρομολογείται η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια αρωματικών - θεραπευτικών φυτών, σε εγκαταλειμμένες...

Δρομολογείται η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις από ανέργους

Η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, απασχόλησε την συνάντηση εργασίας, που είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και η αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα, με τον επίτιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη», Δρ. Νίκο Κρημνιανιώτη, και στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχαν υπογραψεί το μνημόνιο συνεργασίας, κατά την σημερινή συνάντηση, καθόρισαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του εχγειρήματος, που σαν στόχο έχει τη μείωση της ανεργίας τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε εκείνους, της μεταποίησης και της εμπορίας. Όπως ενημέρωσε τον δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, αλλά και καρπών.

Το τμήμα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών, έχει αποστείλει ήδη λίστα με τις δημοτικές εκτάσεις στον Ευρωπαϊκό Όμιλο «Εύξεινη Πόλη», ενώ έχει γίνει μια πρώτη επιλογή, πιθανών εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.

Ο κ. Κρημνιανιώτης, είπε πως «τον Απρίλιο, θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την κάθε μια, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος».

Στη συνέχεια, ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων, να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, καθώς και στην επεξεργασία και την τυποποίηση των προϊόντων ώστε  να αρχίσει η προώθηση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας σε δηλώσεις του μετα το τέλος της συνάντησης μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ξεκινήσαμε πριν ένα περίπου μήνα, τη συνεργασία μας με την “Εύξεινη Πόλη” και το ΕΛΓΟ Δήμητρα, για μια καινοτόμα πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου, που έχει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο τόπος μας, έχει εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, πρέπει όμως να δώσουμε βάση και στην  οργανωμένη παραγωγή και μεταποίησή τους. Μέσα από την δράση μας αυτή, θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την “Εύξεινη Πόλη” θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη». 

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από την πλευρά της επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, διότι πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής. 

«Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι η συνεργασία που εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά, όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας, υστερεί», σημείωσε η κ. Μέγα.

Στη συνάντηση εκτός του επίτιμου προέδρου του ΕΟΕΣ, συμμετείχαν, μέλη της ερευνητικής ομάδας η οποία θα συντάξει τις τελικές προτάσεις της, για τις κατάλληλες εκτάσεις και καλλιέργειες, σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Πρόκειται για τη Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, τη Δρ. Κατερίνα Γεωργιάδου, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα και την Μαρίνα Παναγιωτίδου, γεωπόνο και αρχιτέκτονα τοπίου. 

Δρομολογείται η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια αρωματικών - θεραπευτικών φυτών, σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις από ανέργους

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;