18.1 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ"Έφυγε" ο Δημήτρης μας

“Έφυγε” ο Δημήτρης μας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Δημήτρης Κουμάνταρος. Ένας σημαντικός διανοούμενος, αγωνιστής του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος και δημοσιογράφος.

Ο Δημήτρης Κουμάνταρος ήταν στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, οργανωμένος στην ΑΑΣΠΕ, τη φοιτητική παράταξη του Επαναστατικού Κουμμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ).

Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και βασανίστηκε μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου. 

Σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, το ΕΚΚΕ κατά τη Μεταπολίτευση δεν υπέβαλε τη δήλωση περί αποκήρυξης της βίαιης επανάστασης. 

Ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη εξωκοινοβουλευτική οργάνωση της Αριστεράς, με περισσότερα απο 10.000 μέλη κατά τη Μεταπολίτευση και το 1975 πρωτοστάτησε στην εισβολή στην Αμερικανική πρεσβεία.

H εισβολή  στην αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας εκάτοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ήταν το γεγονός που σημάδεψε την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου μετά τη μεταπολίτευση.
"Έφυγε" ο Δημήτρης μας

Το ΕΚΚΕ, μέσω της φοιτητικής του παράταξης ΑΑΣΠΕ (Αντιφασιστική Αντιϊμπεριαλιστική Σπουδαστική Παράταξη Ελλάδας), πρωτοστάτησε στον Αντιδικτατορικό Αγώνα, όπως αυτό φαίνεται και από το μεγάλο αριθμό μελών της στην επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973. 

Τον Μάιο του 1974 συνελήφθησαν από τη Χούντα 36 μέλη και στελέχη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και της Αντιφασιστικής Αντιϊμπεριαλιστικής Σπουδαστικής Παράταξης Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ), οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν μαζί με τις υπόλοιπες αριστερές οργανώσεις στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Ανάμεσά τους και ο Δημήτρης.  Ήταν παράνομος με ψευδώνυμο “ΦΩΤΗΣ”.

Έγραφαν τότε οι εφημερίδες: «Η Υποδιεύθυνσις Ασφαλείας επέτυχε την
εξάρθρωσιν δύο ακόμη συνομωτικών και λίαν επικινδύνων κομμουνιστικών
οργανώσεων, αι οποίαι είχον αναπτύξει πλουσίαν ανατρεπτικήν και
αντεθνικήν δράσιν. Οι συλληφθέντες ως ηγετικά στελέχη των δύο οργανώσεων
είναι οι εξής: […] Κουμάνταρος Δημήτριος, γεν. 1954 εις Αθήνας,
φοιτητής Νομικής. Μέλος του ΕΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος της ΑΑΣΠΕ. Ήτο
παράνομος υπό ψευδώνυμόν ΦΩΤΗΣ».


"Έφυγε" ο Δημήτρης μας

Οι συλληφθέντες ήταν οι Π. Στάγκος, Χ. Μπίστης, Γ. Μήλιος, Δ. Κουμάνταρος, Α. Τσάρας, Ν. Παπαμιλτιάδης, Α. Αποστολίδης, Ν. Λιβέριος, Ε. Φαμελιάδου, Ι. Δημακόπουλος, Ν. Σκούφος, Ν. Μαστοράκης, Μ. Παπαδομανώλης, Μ. Καρατζάς, Γ. Καρατράτζης, Ι. Μαργαρίτης, Ι. Χαραλαμπίδης, Γ. Κοτανίδης, Ν. Κουτρέσης, Π. Παπαδομανώλη, Α. Παντελάκη, Ι. Κουβάρας, Σ. Σάλουστρος, Γ. Δραμουντάνης, Α. Κυνηγός, Π. Πιπέρης, Γ. Νίκαινας, Α. Μορδώχ, Δ. Αλεξάς, Α. Κουρτέσης, Σ. Λουκάτος, Α. Παπαντωνίου, Ε. Δραμουντάνης, Ε. Εφεντάκης, Δ. Τοπαλιάν, Α. Καπροδάκης.

"Έφυγε" ο Δημήτρης μας

Ο Δημήτρης παρέμεινε για τέσσερις μήνες σε πλήρη απομόνωση στην Ασφάλεια.

Αποφυλακίστηκε με τη Μεταπολίτευση.

Κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες των βασανιστών και του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση του 1974.

Ηταν μέλος των μεταδικτατορικων Κενρικών Συμβούλειων της ΕΦΕΕ και στο ΔΣ του συλλόγου φοιτητών της Νομικής.

Στη συνέχεια δούλεψε οικοδόμος, μπάρμαν, DJ και άνοιξε το γνωστό εναλλακτικό μπαράκι “Τραμ” στην Μαυρομιχάλη.

Δούλεψε ως δημοσιογράφος και μοιράστηκε για χρόνια το ίδιο γραφείο στην “Ελευθεροτυπία” με τον Ανδρέα Ρουμελιώτη.

Ο Δημήτρης εντάχθηκε στο “Ποτάμι” από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο  Facebook:  «Το βράδυ της 19ης Μαρτίου ο Δημήτρης πέθανε. Τον γνώρισα δημοσιογράφο τη δεκαετία του ‘80. Μελετημένος, γοητευτικός και θαρραλέος. Η χωροφυλακή το ’74 τον είχε χαρακτηρίσει «λίαν επικίνδυνο και ανατρεπτικό». O Φώτης της αντίστασης ξανάγινε Δημήτρης μετά την πτώση της δικτατορίας. Πήρε μέρος στο φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα, μέχρι το 1980. Από τότε έμεινε για 25 χρόνια ανένταχτος – έτσι το έλεγε ο ίδιος. Την αντιδικτατορική του δράση δεν την είδε ποτέ, διαβατήριο για πολιτική καριέρα ή για μια ξεκούραστη αργομισθία. Κι ας τον είχαν σαπίσει στο ξύλο μετά την κατάληψη της Νομικής. Και το 2014 ήταν από τους πρώτους που μπήκανε στο Ποτάμι (η φωτογραφία του είναι από την ομιλία του στο πρώτο μας συνέδριο στο Λαύριο). Όχι ότι μας χαριζόταν. Ούτε στον εαυτό του χαρίστηκε ποτέ. Τον αγαπούσαμε πολύ τον Δημήτρη. Ήταν πολύτιμος. Ανιδιοτελής. Υπερήφανος. Ευαίσθητος.
Καλό ταξίδι φίλε».


Η κηδεία του Δημήτρη Κουμάνταρου θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών στις 15.00.

Ο Δημήτρης είχε γράψει πρόσφατα:

«Και τώρα πως κλειδώσανε την πόρτα τους τ’ αμπέλια μας,
πως λίγνεψε το φως πάνω στη στέγη και στα δέντρα.»
(Γιάννης Ρίτσος, «Ρωμιοσύνη»)

Τι κάνουμε μάγκες μου; Κλώθουμε τ’ αυγά. Ύστερα από 7 χρόνια φλομώσαμε στους κάθε λογής πολιτικάντηδες, που κάναν πολιτικό επάγγελμα τη μιζέρια τους. Πολλοί όχι όλοι.

Πιστεύετε ότι με το υπάρχον επίπεδο του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού, θα δούμε προκοπή;

Είναι σε τέτοια κρίση και φανερή ανημπόρια η Ελλάδα και ότι συγκροτεί την ελληνική κοινωνία, που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Γιατί ο κάθε ένας και η κάθε μιά μας είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτό το χάλι, είμαστε το ίδιο το χάλι.

Η μοναδική διέξοδος είναι ν’ αποφασίσουν χίλιοι, δέκα χιλιάδες πολίτες,όλων των γενεών και όλων των επαγγελμάτων, που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, να συγκροτηθούν αρχικά διαδικτυακά.

Με στόχους
Α. Να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Β. Να μπει τέλος στην αναξιοκρατική καταστροφική κομματική κρατική διοίκηση.
Γ. Να προσκληθούν όλοι οι πολίτες κι όλοι οι συλλογικοί κοινωνικοί φορείς, η διασπορά, οι φίλοι της Ελλάδας ανά τον κόσμο, να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο δημοκρατίας, διαφάνειας, δημιουργίας.
Που θα στρέψει το καράβι σε ένα ιστορικής σημασίας εγχείρημα: » Ό άποικος είναι άποικος όσο δεν μπορεί να είναι ένοικος».
Μπορούμε και θέλουμε 200 χρόνια μετά το 1821, να καταφερουμε να διαφεντεύσουμε τον εαυτό μας; Να μετατρέψουμε την Αγανάκτηση σε Δημιουργία.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ΦΑΝΕΡΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που τολμηρά, αργά και βασανιστικά, θα συμβάλλει σε μιαν Ελληνική Επανίδρυση, Αναγέννηση.

Σε ένα νέο πολιτισμό φιλοτιμίας, συνέργειας, δημιουργίας, σε μια κρατική διαχείρηση που θα πλαισιωθεί από ότι ικανότερο και ηθικότερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία.

Δ. Η επόμενη κυβέρνηση να συγκροτηθεί με την αναλογική επιρροή όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών κομμάτων, που θα επιλεξουν για πρωθυπουργό και υπουργούς τα πιιο αξιόλογα κι έντιμα στελέχη που διαθέτει η κοινωνία και το πολιτικό της προσωπικό.

Η αρχική διαδικτυακή συσπείρωση χιλίων, δέκα χιλιάδων πολιτών, μπορεί να συμπεριλαμβάνει μέλη κομμάτων δίχως αποκλεισμούς αλλά και διχως προνόμια. Ως ισότιμα άτομα.

Θα ήθελα τη γνώμη σας. Το μπορούμε; Ξεκινάμε τώρα να το κάνουμε; Θα βρούμε τον τρόπο.

Όπως είχε γράψει ο ίδιος σαν βιογραφικό για τον εαυτό του:

Γεννήθηκα το Γενάρη του 1954 στην Αθήνα, στη Κυψέλη. Τέλειωσα το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω εργαστεί ως πλασιέ βιβλίων, ερευνητής αγοράς πόρτα-πόρτα, παραγωγός διαφημίσεων για περιοδικό, οικοδόμος, ιδιοκτήτης του μπαρ ΤΡΑΜ, μπάρμαν, Disk Jokey και κυρίως σα δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην «Ελευθεροτυπία». 

Μέλος της Ενώσεως Συντακτών παραιτήθηκα από τη δημοσιογραφία το 1996, θεωρώντας το τρόπο άσκησής της, λόγω του μονοπωλίου των εκδοτών-καναλαρχών, ως μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη αιτία για το σύγχρονο βάλτωμα της ελληνικής κοινωνίας.

Πήρα ενεργά μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό και στο λαΐκό κίνημα τη περίοδο 1971-1980. 

Φυλακίστηκα από το δικτατορικό καθεστώς και κλήθηκα ως μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες των βασανιστών και του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση του 1974. 

Εκλέχτηκα στα πρώτα μεταδικτατορικά συμβούλεια της ΕΦΕΕ και των φοιτητών της Νομικής.

Από το 1980 παραμένω πολιτικά ανένταχτος, δίχως αυτό να με εμποδίζει να έχω απόψεις που μπορείτε να τις δείτε σε διάφορα σημεία αυτού του μπλόγκ.

"Έφυγε" ο Δημήτρης μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!