18.6 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕγκληματικές πολιτικές καίνε Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρο

Εγκληματικές πολιτικές καίνε Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρο

 

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα, αλληλεγγύη κι όχι άλλους πολεμικούς εξοπλισμούς. 

Από τις αρχές του Ιούλη σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία καταστροφικές πυρκαγιές καίνε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών περιοχών αλλά και ολόκληρους οικισμούς.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι 4 νεκροί στην Κύπρο, 8 νεκροί στην Τουρκία και εκατοντάδες τραυματίες και εκτοπισμένοι και στις τρεις χώρες, 547 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Τουρκία  100αδες χιλιάδες στην Ελλάδα και πάνω από 55 τετραγωνικά χλμ στην Κύπρο, και οι φωτιές ακόμη συνεχίζονται. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή λόγω της κλιματικής κρίσης δημιουργούν συνθήκες όπου μια πυρκαγιά είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτός ο λόγος της εξάπλωσης των πυρκαγιών. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο αλλά δεν είναι.

Οι περικοπές που έχουν γίνει στις υπηρεσίες πυρόσβεσης και στις τρεις χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει τους λιγοστούς πυροσβέστες χωρίς τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις συνηθισμένες καλοκαιρινές πυρκαγιές. 

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση στην Τουρκία όπου παρόλο που υπάρχουν 8 πυροσβεστικά αεροπλάνα κανένα όμως δεν είναι ενεργό και έτοιμο προς πτήση επί του παρόντος εν μέσω έλλειψης επαρκούς συντήρησης, προστασίας και… πληρωμάτων! 

 Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές απέκτησαν μέτωπο πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, κατέστρεψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και μπήκαν σε οικιστικές περιοχές παρότι ο αέρας είχε ένταση μόλις 2-3 μποφόρ. Δεκάδες καναντέρ ήταν καθηλωμένα λόγω βλαβών. Συνολικά το Πυροσβεστικό Σώμα βασίζεται ως επί το πλείστον σε δωρεές ιδιωτών για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του, ενώ η μαζική αποψίλωση του την περίοδο των μνημονίων «μπαλώνεται» από συμβασιούχους, ενώ πραγματικές μόνιμες προσλήψεις δεν έχουν γίνει. 

Στην Κύπρο παρόλο που η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 42%, οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν ήταν πολύ μικρές για το μέγεθος της πυρκαγιάς στις αρχές του Ιούλη, τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικο, ενώ δεν έχουν αγοραστεί τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που υποσχόταν η κυβέρνηση ότι θα αγοράσει από το 2016. 

Παιχνίδι εντυπώσεων με την αλληλοβοήθεια και στην πράξη τίποτα

Τις τελευταίες μέρες Ελλάδα και Τουρκία παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων αναφορικά με την βοήθεια που θα έστελναν, δεν έστειλαν, ζήτησαν ή όχι, η μια χώρα από την άλλη. Η Κυπριακή Δημοκρατία αρνήθηκε να πάρει βοήθεια από τη βόρεια Κύπρο, κι άφησε ολόκληρες εκτάσεις να καούν μέχρι να έρθει βοήθεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία. Οι εθνικισμοί των άρχουσων τάξεων στοιχίζει τα δάση μας, τα σπίτια μας και ζωές ανθρώπων και ζώων.  

Το αίτημα και στις τρεις χώρες είναι κοινό: Επενδύσεις στην Πυροσβεστική και στην πρόληψη, όχι στην αστυνομία και τον στρατό! 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στην κατοχή του 13 ιδιωτικά αεροπλάνα. Η Τουρκία ενώ παρήγαγε μέχρι πρόσφατα πυροσβεστικά οχήματα τώρα παράγει στρατιωτικά drones. Η Ελλάδα αντί να εξοπλίσει την πυροσβεστική όλους τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να αγοράζει νέα περιπολικά, για να μην αναφερθούμε στα δις που ξοδεύτηκαν για τα γαλλικά Rafale που θα προστατεύσουν τις εξορύξεις φυσικού αερίου. Η Κύπρος δε, τα τελευταία χρόνια απέκτησε τις πρώτες της αύρες, επενδύοντας έτσι στην καταστολή κινημάτων και όχι στην κατάσβεση πυρκαγιών! 

Χιλιάδες πολίτες και στις τρεις χώρες έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, χιλιάδες έχουν μείνει στο δρόμο, χιλιάδες ζώα έχουν καεί ζωντανά. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών έχουν χαθεί.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους πυρόπληκτους και των τριών χωρών.

Και στις τρεις χώρες ο εχθρός είναι κοινός: είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο εθνικισμός και ο πολεμικός εξοπλισμός για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών/ πολυεθνικών ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να αφήσουν τα δάση μας και τα χωριά μας να καούν. 

Απαιτούμε άμεση ενίσχυση στην προληψη, και ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, όχι της αστυνομίας και του στρατού! 

Αλληλοβοήθεια κι αλληλεγγύη!  Στη μάχη ενάντια στην καταστροφή δεν χωρούν εθνικισμοί και διπλωματικά παιχνίδια.

Λεφτά για την στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους και κρατική μέριμνα για την αποκατάσταση των σπιτιών.

Προστασία των καμμένων δασικών περιοχων. Καμία επενδυτική δραστηριότητα και οικιστική επέκταση στις καμένες εκτάσεις. 

Παλεύουμε για μια κοινωνία που το περιβάλλον και οι ζωές, ανθρώπων και ζώων, θα είναι πάνω από τα κέρδη.

 
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος:
 

Συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις

 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;