31.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕίμαστε Όλοι Ελλάδα! Σύνοδος Κορυφής GEN + 20 (Global Ecovillage Network), από...

Είμαστε Όλοι Ελλάδα! Σύνοδος Κορυφής GEN + 20 (Global Ecovillage Network), από 5 ηπείρους και 50 χώρες

Είμαστε Όλοι Ελλάδα! Μια Δήλωση Δράσης Και Αλληλεγγύης

ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Είμαστε 280 συμμετέχοντες της Συνόδου Κορυφής GEN + 20 (Global
Ecovillage Network), από πέντε ηπείρους και 50 χώρες, οι οποίοι
εργαζόμαστε και παίρνουμε ενεργό μέρος στην οικοδόμηση ανθεκτικών
κοινοτήτων, οικολογικών χωριών και μοντέλων για την βιωσιμότητα και την
αυτονομία σε όλο τον κόσμο.

Με ανησυχία, συμπόνια αλλά και  θυμό βλέπουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Οικογένειες που δεν μπορούν πια να θρέψουν τα παιδιά τους, άνεργοι νέοι, φτωχοί συνταξιούχοι, νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και αμέτρητοι άστεγοι, οι οποίοι δεν είναι υπεύθυνοι για το χρέος. Και όχι μόνο δεν είναι υπεύθυνοι, είναι θύματα μιας ανελέητης πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει τις κοινότητες, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη και δημιουργεί φόβο.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα διαφορετικό όραμα, διαφορετική πολιτική και ένα διαφορετικό νομισματικό σύστημα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα και η οικονομία να ευδοκιμήσουν και πάλι.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για τον πλανήτη. Για αυτό δεν είναι μόνο η Νότια Ευρώπη που χρειάζεται αλλαγή στο σύστημα, αλλά ολόκληρος ο κόσμος των δασών, των ωκεανών, των ζώων και του κλίματος. Η ίδια η ζωή απειλείται κάτω από την κυριαρχία του καπιταλισμού και της ελεύθερης εμπορικής πολιτικής, τη μεγιστοποίηση του κέρδους και την ενοποιημένη δύναμη που οδήγησε στον πόλεμο και την καταστροφή των τελευταίων άθικτων οικοσυστημάτων της γης.

Η Ελλάδα είναι απλά το πρώτο κομμάτι από το ντόμινο που πέφτει.

Είμαστε όλοι  Ελλάδα.

Το θέμα δεν είναι πλέον μόνο για το χρέος. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή του συστήματος.

Μόνο στη βάση μιας υγιούς φύσης και υγιών κοινοτήτων μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία. Όταν τα “υπέρ-συστήματα” θα χάσουν τη δύναμή τους, τότε θα κερδίσει η ζωή.

Το έχουμε βιώσει σε πολλά εγχειρήματα και περιοχές σε όλο τον κόσμο: ένα νέο σύστημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από τους πολίτες που έρχονται μαζί σε πολλά μέρη και σε πολλά επίπεδα για την οικοδόμηση αυτόνομων αποκεντρωμένων κοινοτήτων και  συνεργάζονται στενά με τις δυνάμεις της φύσης.

Μια έξοδος από τα παλιά οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά συστήματα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν συνδέεται με μια πραγματικά αποτελεσματική παγκόσμια εναλλακτική λύση.

Στις εναλλακτικές λύσεις συμπεριλαμβάνονται αυτόνομες περιοχές, βιομηχανία που δεν παράγει καθόλου απόβλητα και δεν καταστρέφει τους πόρους, υγιείς κύκλοι νερού, ενεργειακή αυτονομία, αναδάσωση, δίκαιο νομισματικό σύστημα και μοντέρνα περιφερειακή αυτάρκεια. Το GEN ασχολείται με αυτές τις εναλλακτικές λύσεις εδώ και 20 χρόνια.

Οι άνθρωποι στη Νότια Ευρώπη μπορούν να μάθουν πώς να αναγεννούν τον εν δυνάμει πλούτο της γης τους!

Έχουμε βιώσει το πόσο γρήγορα μια κατεστραμμένη περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε υγιή οικοσυστήματα με ένα εύρος οικονομικών δυνατοτήτων και ακμάζουσες κοινότητες.

Έχουμε δει πώς οι οικοδόμηση κοινοτήτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει στην αναζωογόνηση των χωριών και περιοχών, με τοπικούς κύκλους χρημάτων και την αναγέννηση της φύσης.

Με αυτή τη γνώση, κάθε περιφέρεια μπορεί να γίνει ανεξάρτητη από τις λεγόμενες ενισχύσεις, πίσω από τις οποίες αναπόφευκτα βρίσκονται κερδοσκοπικά συμφέροντα και περιοριστικές συμβάσεις.

Το παγκόσμιο κίνημα για την ίδρυση οικολογικών χωριών, κοινοτήτων, “πόλεις μετάβασης” και “χωριά μετάβασης” μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους για τη δημιουργία μοντέλων για την κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα.

Επίσης, στην Ελλάδα ήδη, υπάρχουν υπό λειτουργία πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς μέσω της δημιουργίας κοινοτήτων, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης, της συνεργασία με τη φύση και τις επένδυσεις στις τοπικές οικονομίες απελευθερώνει τους ανθρώπους από το άγχος της ατελείωτης οικονομικής ανάπτυξης και τους καθιστά όλο και πιο ανεξάρτητους από το σύστημα του ευρώ.

Οι περιοχές όπου υπάρχει κρίση σήμερα μπορούν να γίνουν τα πράσινα νησιά της ελπίδας για το αύριο.

Όλες αυτές οι εμπειρίες μπορούν τώρα να εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα. Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα κίνημα νέου πολιτισμού, για μια παγκόσμια αλλαγή της εξουσίας, για μια νέα συμφωνία για τη Γη, για την κατάρτιση μιας ολόκληρης γενιάς σε στρατηγικές αειφορίας.

Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, εμείς, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής GEN + 20 θέλουμε να σχηματίσουμε μια συμμαχία με όλους τους τομείς στην Ελλάδα, σε όλη τη Νότια Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με ένα κοινό καθήκον: κατασκευή μοντέλων, όπου μπορούμε να βιώσουμε πόσο υγιής και πλούσια είναι η ζωή χωρίς την Τρόικα, χωρίς την εξουσία των εταιρειών, και χωρίς την καταστροφή της φύσης.

Ας υποστηρίξουμε τα νεοιδρυθέντα εγχειρήματα οικοχωριών στην Ελλάδα να γίνουν μοντέλα και  κέντρα κατάρτισης για όλα τα στάδια μιας παγκόσμιας αλλαγής του συστήματος: του νερού, της ενέργειας, της τροφής, της δημιουργίας κοινότητας, της οικονομίας. Μπορούμε να εγκαταλείψουμε το παλιό σύστημα, αν γνωρίζουμε πώς να οικοδομήσουμε ένα νέο. Ας μετατρέψουμε την ψευδαίσθηση της έλλειψης στην πραγματικότητα της αφθονίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει το σήμα εκκίνησης για μια παγκόσμια αλλαγή του συστήματος.

Είμαστε όλη Ελλάδα.

When life wins, there are no losers! (Όταν  κερδίζει η ζωή, δεν  υπάρχουν ηττημένοι!)

Το GEN αναλαμβάνει δράση:

Η Ελλάδα θα είναι στις καρδιές και τα μυαλά μας και στον κατάλογο των προτεραιοτήτων μας για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον. Στην πρώτη περίπτωση, θα συνδιοργανώσουμε μια συνάντηση δικτύωσης στο Οικοχωριό Σκάλα (www.skalaecovillage.com) από 28 – 30 Αυγούστου 2015, ως σημείο εκκίνησης της υποστήριξης των ελληνικών δικτύων από το GEN.

Το GEN θα φιλοξενήσει στον ιστότοπό του μία σελίδα με τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες και δράσεις που δημιουργούν ελπίδα για την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη.

Έχουμε 3 ειδικών προσκλήσεις:

1. Προσκαλούμε εμπειρογνώμονες να μοιραστούν τις βασικές δεξιότητες για τη δημιουργία οικολογικών χωριών, κοινοτήτων και τοπικών οικονομιών, και «πόλεις μετάβασης» ως πρότυπα για την αειφορία.

2. Καλούμε φοιτητές, τουρίστες και εθελοντές να περάσουν ένα μέρος των διακοπών τους στην Ελλάδα, και να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες για τη δημιουργία των μοντέλων. Θα δημιουργηθεί ένα μητρώο των προτάσεων στην ιστοσελίδα μας γι ‘αυτό.

3. Καλούμε τους επενδυτές και όσους ενδιαφέρονται για δικαιοσύνη να δωρίσουν ό, τι ποσό μπορούν ή επιθυμούν στο επόμενο Ecovillage Design Education (EDE) στην Ελλάδα. Παρακαλούμε δωρίστε εδώ:

https://sites.ecovillage.org/page/friends-gen ή www.earthdeeds.org

Για να συνοψίσουμε: “Το νερό, η τροφή και η ενέργεια θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα για όλη την ανθρωπότητα, αν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη λογική της φύσης.”

Σύντομη ιστορική ανασκόπηση στην ιστορία του κινήματος των κοινοτήτων και η πολιτική του σημασία

Κατά τον Martin Buber, γνωστό εβραίο φιλόσοφο και θεολόγο, μία κοινότητα ορίζεται ως τέτοια όταν συναντιούνται τέσσερις τομείς: κοινή γη, κοινή εργασία, κοινοβιακή ζωή και…

Δημιουργία μιας ανθρώπινης λειτουργικής κοινότητας – Dieter Duhm

Μια μόνιμη και συνεχής πολιτισμική εργασία απαιτεί το χτίσιμο δυνατών, υποστηρικτικών και ανθρώπινα λειτουργικών κοινοτήτων. Κάθε προσπάθεια που δεν το παίρνει αυτό υπόψη της, δεν…

Greenwave Festival 2014 – Παρουσίαση του κινήματος των Οικολογικών Χωριών

Παρουσίαση του κινήματος των Οικολογικών Χωριών Οικοχωριό Σκάλα, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Οικολογικών Χωριών (Global Ecovillage Network) Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 Πάρκο ΧΑΝΘ ώρα 19:00-21:00…

skalaecovillage.com

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Οικοχωριών και εγχειρημάτων για την αυτάρκεια και την αειφορία Ελλάδας

Είμαστε Όλοι Ελλάδα! Σύνοδος Κορυφής GEN + 20 (Global Ecovillage Network), από 5 ηπείρους και 50 χώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;