17.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ"Έκλεισε" η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου -...

“Έκλεισε” η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου – 2 δις χρηματοδότηση από ρωσικά κεφάλαια

Υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη και του υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak το ιστορικής σημασίας μνημόνιο συνεργασίας για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό

“Έκλεισε” η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου – 2 δις χρηματοδότηση από ρωσικά κεφάλαια

Στο μνημόνιο συνεργασίας  που υπέγραψαν ο  υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak: «Η Ρώσικη πλευρά θα διευκολύνει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και την εκτέλεση του Έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συνέχεια της υπογραφής του παρόντος Μνημονίου, και η οποία χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης φυσικού αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό».

Η ρωσική πλευρά θα προσφέρει την χρηματοδότηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου με πρόβλεψη αποπληρωμής από τα μελλοντικά έσοδα.

Επίσης υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του προέδρου της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, (Vnesheconombank-VEB)» Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ Κοινή Δήλωση για τη δημιουργία κοινής ελληνορωσικής εταιρείας, η οποία θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο συνεργασίας, η κατασκευή του αγωγού που θα έχει ετήσια χωρητικότητα έως 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο σημείο εισόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει το 2016 και η έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος του 2019.

Την υλοποίηση του αγωγού θα αναλάβει Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, μέτοχοι της οποίας θα είναι κατά 50% η “Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”, μια νέα εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που συτάθηκε από την κυβέρνηση και κατά 50% η  «Τράπεζα Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσίας.

"Έκλεισε" η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου - 2 δις χρηματοδότηση από ρωσικά κεφάλαια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;