Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, Δημιουργία του δικού μου αειφορικού κήπου
Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,
Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή)
Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)
Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προιόντων (π.χ φυτικά ἐλαια, αφρόλουτρο κ.α)
Οικοτεχνία.
Το Αγρόκτημά μας σιγά, σιγά από το 2012 έχει ξεκινήσει το δύσκολο και πρωτοποριακό έργο του, της μετάδοσης και ανάπτυξης του “Πολιτισμού της καλλιέργειας”. Mέσα από καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα οικοδομούμε μια περιβαλλοντική συνείδηση που είναι βασισμένη στο βιώμα, στην αλήθεια και στην ένοια της αυτο-διαχείρισης της ενέργειάς μας και ετσι στην καλύτερη επαφή μας με την φύση. Η μέθοδος μας είναι πάντα το παιχνίδι και το πείραμα.
Τα εργαστήρια στο Αγρόκτημα Φοίφα για το 2017 απευθυνόμενα σε σχολεία ,συλλογικούς φορείς και άτυπες ομάδες εχουν ἠδη ξεκινήσει, ενώ τα Σ/Κ θα είναι αφιερωμένα στην οικογένεια και στο δημιουργικό παιχνίδι. Για πληροφορίες δείτε εδώ.
Μέσα απο τα εργαστήριά μας στηρίζεται και επικοινωνείται παράλληλα το πολυδιάστατο έργο της Ανάπτυξης και Διατήρησης της Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα, μιας Τράπεζας που έχει διασὠσει πάνω από 300 παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και έχει διακινήσει ελεύθερα χιλιάδες φακελάκια παραδοσιακών σπόρων, τα τελευταία 5 χρόνια. Ταυτόχρονα με κεντρικό άξονα την Τράπεζά μας έχει αναπτυχθεί και το Δίκτυο Σποροφυλάκων, δηλ ένα Δίκτυο ενεργών ανθρώπων που δουλεύουν πάνω στην ιδέα της Διατήρησης των Παραδοσιακών ποικιλιών.
Η Τράπεζα Σπόρων του αγροκτήματός μας υποστηρίζεται από τον Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας , αναπτύσσεται μέσα από το Δίκτυο Σποροφυλάκων αλλά και συνεργάζεται με ποικίλες ομάδες σποροφυλάκων, αλλά με κορυφαία την εναλλακτική κοινότητα “Το Πελίτι”.
Παράλληλα αναπτύσουμε και εδραίωνουμε το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας σε με τον Δήμο Καλαμάτας και με την επιστημονική επιμέλεια του Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας.
Η δράση μας στοχεὐει στην ανάπτυξη της βιώσιμης και ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαιδευσης, ως εργαλείο για μια βιώσιμη κοινωνία.
Οι ενδιαφερόμενοι ( σχολεία, φορείς, άτυπες ομάδες) που θέλουν
– να οργανώσουν επίσκεψη στο αγρόκτημά μας ή
– να λάβουν τον ενημερωτικό οδηγό των προγραμμάτων μας
– να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης
– να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Σποροφυλάκων
μπορούν να επικοινωνούν με mail: farmafifa@gmail.com, αλλά και στο τηλ. 2721022505