20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Ισπανική κυβέρνηση "έκανε πίσω" μετά τις άγριες διαδηλώσεις υπέρ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Ισπανική κυβέρνηση “έκανε πίσω” μετά τις άγριες διαδηλώσεις υπέρ του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, αλλά στην Ελλάδα…

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε «μία μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.

 

Η καταλανική αστυνομία το πρωί της Τρίτης (16/2) συνέλαβε τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ,ο οποίος είχε οχυρωθεί μαζί με υποστηρικτές του στο Πανεπιστήμιο της Λέριντα στην Καταλονία, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισπανική τηλεόραση.

Αστυνομική επιχείρηση είχε οργανωθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης για την σύλληψη του ράπερ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας μέσω του Twitter, είχε ανακοινώσει προηγουμένως η αστυνομία.

Ο Καταλανός ράπερ είχε οχυρωθεί από τη Δευτέρα στο καταλανικό πανεπιστήμιο, μαζί με μία δεκαριά υποστηρικτές του, για να αποφύγει την σύλληψη που έχει προκαλέσει πολεμική στην Ισπανία.

Οι αστυνομικοί εισήλθαν στο πανεπιστήμιο και άρχισαν να βγάζουν έξω έναν έναν τους υποστηρικτές του ράπερ.

«Εισήλθαμε στο πανεπιστήμιο και ξεκινήσαμε επιχείρηση με στόχο την τήρηση της δικαστικής απόφασης» για την σύλληψή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας κατά την έναρξη της επιχείρησης.

«Εχουν στηθεί κάποια οδοφράγματα για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας. Κανένα σοβαρό επεισόδιο προς το παρόν», συνέχισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όσο η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους της  Βαρκελώνης και της Τζιρόνα το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ.

Στη Βαρκελώνη περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα “Ελευθερία στον Πάμπλο”.

Αργότερα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία.

Στη Βαρκελώνη περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα “Ελευθερία στον Πάμπλο”.

Αργότερα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έλαβε χώρα στην πόλη της Τζιρόνα, όπου μαζεύτηκαν πάω από 5.000 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες ακόμη άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λέριντα, την πόλη όπου συνελήφθη ο Ισπανός ράπερ.

Σύμφωνα με το ΒΒC,15 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 17 αστυνομικοί.

Το δικαστήριο της Βαρκελώνης δέχτηκε επίθεση, ενώ το αστυνομικό τμήμα υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ο ράπερ είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει την έκτιση της 9μηνης ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τα tweet με τα οποία χαρακτήριζε «σκ…τομισθοφόρους» τους αστυνομικούς, κατηγορώντας τους για βασανιστήρια και δολοφονίες.

«Πρέπει να έρθουν να με αρπάξουν και αυτό θα είναι χρήσιμο για να εκθέσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους, το πρόσωπο μιας ψεύτικης δημοκρατίας», δήλωσε τηλεφωνικά ο ράπερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαδηλώσεις υποστήριξης του ράπερ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, ενώ 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου κόσμου του πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ακανθώδες θέμα για την ισπανική κυβέρνηση της αριστεράς και κυρίως για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μία μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.

 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της συλληψης του ισπανού ράπερ Πάμπλο Χασελ

 

Ξήλωσαν πεζοδρόμια και πέταξαν αβγά στα γραφεία του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού κόμματος

 

Στις καταλανικές πόλεις Γιέϊδα, Ζιρόνα και Βαρκελώνη επαναλήφθηκαν χθες βράδυ σκηνές και βίαια επεισόδια όπως εκείνα του Οκτωβρίου του 2019, μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έστελνε στην φυλακή τους Καταλανούς πολιτικούς που υποκίνησαν το παράνομο δημοψήφισμα του 2017 για την αυτοδιάθεση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη και φυλάκιση του 32χρονου ράπερ Πάμπλο Χασέλ, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Οι μαζικές πορείες, παρότι ειρηνικές στην πλειοψηφία τους, εντούτοις προς το τέλος της ημέρας ομάδες μασκοφόρων προκάλεσαν υλικές ζημιές και καταστροφές σε κάδους σκουπιδιών στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Ειδικότερα στην Γιέϊδα, στο πανεπιστήμιο της οποίας είχε συλληφθεί το ίδιο πρωί ο Καταλανός καλλιτέχνης, οι διαδηλωτές έκαψαν τρεις μοτοσικλέτες της αστυνομίας, ξήλωσαν πεζοδρόμια και πέταξαν αβγά στα γραφεία του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 70 πόλεις και χωριά της ανατολικής Ισπανίας με αίτημα την απελευθέρωση του ράπερ.

Εντωμεταξύ ενώσεις συνταγματολόγων και νομικών ζητούν την άμεση αναθεώρηση του ποινικού κώδικα ειδικότερα στα άρθρα που αφορούν στην « ελευθερία της έκφρασης» – η οποία ναι μεν προστατεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα – αλλά επείγει η αναθεώρησή του διαφορετικά οι δικαστές θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την υπάρχουσα νομοθεσία.

Στην καθιερωμένη συζήτηση σήμερα στην Βουλή για τον έλεγχο της κυβέρνησης, η αντιπρόεδρος Κάρμεν Κάλβο σε ερώτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα, απάντησε πως η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται σαφώς από το Σύνταγμα και ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την άμεση αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.

Καταδίκασε όμως τα χθεσινά επεισόδια.

 

 

Οργή στην Καταλονία για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ
Οργή στην Καταλονία για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ 
Οργή στην Καταλονία για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έλαβε χώρα στην πόλη της Τζιρόνα, όπου μαζεύτηκαν πάω από 5.000 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες ακόμη άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λέριντα, την πόλη όπου συνελήφθη ο Ισπανός ράπερ.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της συλληψης του ισπανού ράπερ Πάμπλο Χασελ

 

 
 
Επεισόδια στη Βαρκελώνη για τη σύλληψη ράπερ
Επεισόδια στη Βαρκελώνη για τη σύλληψη ράπερ

Οργή στην Καταλονία για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ
Οργή στην Καταλονία για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ AP

Η καταλανική αστυνομία το πρωί της Τρίτης (16/2) συνέλαβε τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ,ο οποίος είχε οχυρωθεί μαζί με υποστηρικτές του στο Πανεπιστήμιο της Λέριντα στην Καταλονία, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισπανική τηλεόραση.

Ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ κατά τη  σύλληψή του
Ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ κατά τη σύλληψή του AP

 Η Ελλάδα;
 
 

Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών κάνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με αφορμή του άρθρο 8 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα ΜΜΕ (πρώην νομοσχέδιο Πέτσα) και προβλέπει διατάξεις που σχετίζονται με τον περιβόητο τρομονόμο (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα).

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, εισάγεται διάταξη που μπορεί να αποτελέσει όχημα απαγόρευσης της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου καλλιτέχνες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

«Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”» σημειώνει ο σύλλογος.
 
 
Το Bella Ciao #απαγορεύεται
Πέμπτη στις 12.00 στα Προπύλαια. Μαζικά και μαχητικά με το σωματείο μας και με τα μουσικά μας όργανα να δώσουμε δυναμικό παρόν.
 
Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα συζητείται στη Βουλή – Η συγκέντρωσή την Πέμπτη στο Υπ.Εργασίας θα καταλήξει σε κατάθεση του ψηφίσματος στην Βουλή.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στο Facebook:

 

Εδώ συγκεντρώνουμε υπογραφές ενάντια στην εφαρμογή του τρομονόμου στην Τέχνη (στα σχόλια)
 
Σημαντική διευκρίνιση:
 
1. Το “like” στην δημοσίευση ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ δήλωση συμφωνίας με το κείμενο. Παρακαλούμε εάν συμφωνείτε στείλτε “Συμφωνώ”, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ονοματεπώνυμο και (προαιρετικά) ιδιότητα.
 
2. Για να μπορούμε να δούμε την υπογραφή σας πρέπει να μπείτε στη σελίδα του Συλλόγου (όχι σε αναδημοσίευση σε άλλη σελίδα) και στην παρούσα δημοσίευση (δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσουμε τα σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις).
 
Καλούμε κάθε συνάδελφο να υπογράψει το παρακάτω ψήφισμα στέλνοντας μια απάντηση είτε μέσω facebook ή e-mail ή τηλεφώνου όπου να δηλώνει την συμφωνία του με το κείμενο.
 
Καλούμε όλους να το διακινήσουν γρήγορα παντού καθώς αύριο Πέμπτη 11 Φλεβάρη η κινητοποίησή μας θα κατευθυνθεί προς την Βουλή, καθώς αύριο συζητιέται το επίμαχο νομοσχέδιο, προκειμένου να καταθέσουμε τις πρώτες υπογραφές .
 
Ακολουθεί το κείμενο:
 
Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!
 
Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»)
 
Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».
 
Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.
 
Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες).
 
Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης.
 
Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!
 
Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!!
 
 
Με πρωτοβουλία του Τομάζο Πρίμο και τη βοήθεια του Γιώργου Στριμπάκου, νεαροί καλλιτέχνες έσπασαν την καραντίνα για να τραγουδήσουν διαδικτυακά όλοι μαζί το «Bella ciaο», διεθνή ύμνο αντίστασης και αισιοδοξίας.
 
 
Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.
 
Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης».
 
Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!
 
Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.
 
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!
 
 
 
 

Πανκαλλιτεχνική πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στα Προπύλαια οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους, ένας κλάδος που έχει πληγεί από την παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ κι ένα χρόνο λόγω πανδημίας.

Οι καλλιτέχνες ζητούν, μεταξύ άλλων, να ανανεωθεί το επίδομα ειδικού σκοπού «που καταβάλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκεμβρίου», όπως επίσης «να συνδεθούν άμεσα όλοι οι επιδοτούμενου μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους (επιδότηση ενοικίου κ.ά.)», να ανοίξουν οι καλλιτεχνικές σχολές και ωδεία με όλα τα επιβεβλημένα υγειονομικά μέτρα για τον Covid -19.

Από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και στη συνέχεια στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα επειδή ανοίγει, όπως καταγγέλλουν οι δημιουργοί- καλλιτέχνες, «κερκόπορτα» λογοκρισίας και διώξεων, συνδέοντας τον με τον «τρομονόμο».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και η πρωτοβουλία «Support ART Workers».

 

Το Bella Ciao #απαγορεύεται
 
Πέμπτη στις 12.00 στα Προπύλαια. Μαζικά και μαχητικά με το σωματείο μας και με τα μουσικά μας όργανα να δώσουμε δυναμικό παρόν.
 
Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα συζητείται στη Βουλή – Η συγκέντρωσή την Πέμπτη στο Υπ.Εργασίας θα καταλήξει σε κατάθεση του ψηφίσματος στην Βουλή.
 
 

Τροποποιείται το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα
11 Φεβρουάριος 2021 0

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δήλωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα

Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό.

Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;