Ελλενίτ: Το εργοστάσιο που σκότωσε από καρκίνο 72 εργάτες κι αναρίθμητους κατοίκους.
Σοβαρές καταγγελίες για τα 200 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνες παραγωγής ΕΛΛΕΝΙΤ που βρίσκονται κάτω από τα θεμέλια του Βόλου και παροχετεύουν πόσιμο νερό στους κατοίκους, κάνει η Κίνηση Πολιτών για το Νερό.
“Η ΔΕΥΑΜΒ δεν φαίνεται να συγκινείται ούτε με τις πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις, που ενοχοποιούν τις ίνες αμιάντου που εισέρχονται στο στομάχι κατά την πόση και προκαλούν καρκινογεννέσεις. Το υποκριτικό της ενδιαφέρον για την υγεία μας εξαντλείται με το άγριο κυνηγητό των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου για χάρη του ενός κολλοβακτηριδίου που απειλεί την υγεία των κατοίκων!!!”
Τι έχει συμβεί με τον αμίαντο:
Το 1961 σε έκταση 100 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου «Ελλενίτ» στην Νέα Λάμψακο κοντά στη Χαλκίδα.
Αρχικά απασχολούσε 250 εργαζόμενους σε όλα τα στάδια παραγωγής, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία. Τι κι αν η πρώτη επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες του αμίαντου έγινε το 1898;
Στην Ευρώπη και την Ελλάδα έπρεπε να περάσει περίπου ένας αιώνας για να αποφασισθεί η απόσυρσή του.
Από τους εργαζόμενους στο καρκινογόνο εργοστάσιο της Ελλενίτ, 72 άτομα έχασαν τη ζωή τους από αμιάντωση ή από διάφορες μορφές καρκίνου.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι πέθαναν από τους κατοίκους της Λάμψακου, που κατοικούσαν σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο. Τα φουγάρα που κάθε βράδυ κάπνιζαν με νέφος αμίαντου την ατμόσφαιρα επιβάρυναν καθοριστικά την υγεία των κατοίκων του χωριού.
Πηγή: Topikopoiisi.eu