21.8 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕνώ το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθάει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, οι...

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθάει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, οι ΗΠΑ παίρνουν σκληρότερα μέτρα ενάντια στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ασκεί για άλλη μια φορά αυστηρότερα μέτρα στις εταιρείες ατμιστικών προϊόντων, αφού πρόσφατα εξέδωσε νέα πρόστιμα σε τέσσερις εταιρείες.

Τα πρόστιμα αυτά αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του FDA κατά του ατμίσματος, η οποία έχει καταλήξει σε επανειλημμένα χρόνια επαχθών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αρωματικών γεύσεων στα υγρά αναπλήρωσης και της αύξησης της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος στα 21 έτη.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του ωκεανού, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδεχτεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εργαλεία για να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Η Αμερική θα πρέπει να διδαχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα προϊόντα ατμίσματος και να τα ενσωματώσει στα πρωτόκολλα διακοπής, σώζοντας έτσι στη διαδικασία αμέτρητες ζωές.

Η Αμερική φαίνεται να έχει κερδίσει τον “πόλεμο κατά του καπνού”. Από τη δεκαετία του 1960, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει προειδοποιητικές ετικέτες στις συσκευασίες των τσιγάρων και έχουν φορολογήσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις τσιγάρων. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζοντας στη δεκαετία του 2000, εφαρμόστηκαν σε όλη τη χώρα απαγορεύσεις του καπνίσματος σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στην προώθηση της μείωσης του καπνίσματος κατά 68% μεταξύ των ενηλίκων και των νέων. Ωστόσο, παρά αυτή τη “νίκη”, το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία. Ακόμη και μετά από δεκαετίες προόδου, παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί στις ΗΠΑ, καθώς ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους κάθε χρόνο. Έτσι, ενώ οι πολιτικές των ΗΠΑ έχουν βοηθήσει να αποτραπούν πολλοί άνθρωποι από το να γίνουν καπνιστές, έχουν κάνει ελάχιστα για να βοηθήσουν τους σημερινούς καπνιστές που εξακολουθούν να δυσκολεύονται να το κόψουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την ενίσχυση της διακοπής. Έχουν αναληφθεί πολυάριθμες εκστρατείες δημόσιας υγείας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, παρέχοντας στους καπνιστές εκπαίδευση, συμβουλευτική και θεραπεία. Οι εκστρατείες αυτές έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να το κόψουν. Ωστόσο, μόλις τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφόρησαν στην αγορά, έγινε αμέσως σαφές στους ερευνητές και τους γιατρούς ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να στραφούν σε μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι καπνιστές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιτύχουν σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν παραδοσιακά μέσα διακοπής του καπνίσματος. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που διεξήχθη από την Cochrane, μια κορυφαία βρετανική ιατρική ερευνητική ομάδα, βρήκε παρόμοια αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, μόνο το 6% όσων χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές θεραπείες εξακολουθούσαν να απέχουν από το κάπνισμα, ενώ το 9-14% όσων χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθούσαν να απέχουν. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα, καθώς δεν παράγουν πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα και μειώνουν τη συγκέντρωση των επιβλαβών χημικών ουσιών κατά την εισπνοή.

Η επιτυχία των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να διατηρήσει τις ίδιες τελετουργίες που είχε με το τσιγάρο, απλά με έναν ασφαλέστερο τρόπο. Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) ακολούθησε την επιστήμη και σήμερα συνιστά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους τρέχοντες καπνιστές ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος και πλέον τα συνταγογραφεί.

Αντίθετα, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν ότι τα ατμιστικά προϊόντα, π.χ. vapes και υγρά αναπλήρωσης, μπορεί να αντιστρέψουν τις πτωτικές τάσεις του καπνίσματος, ιδίως μεταξύ των εφήβων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολέμιοι του καπνίσματος αναφέρουν ανησυχίες ότι οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων προωθούν σκόπιμα την αγορά στους νέους, τονίζοντας τις επιλογές τους σε φρουτώδεις γεύσεις, χορηγώντας μουσικές συναυλίες και χρησιμοποιώντας συναισθηματικές εκκλήσεις στις διαφημίσεις τους. Σε απάντηση, ο FDA έχει απαγορεύσει τα περισσότερα αρωματισμένα προϊόντα ατμίσματος. Πιο πρόσφατα, ο FDA έχει επίσης πατάξει τις γεύσεις με άρωμα μενθόλης επικαλούμενος τα ίδια επιχειρήματα.

Παρά τις ανησυχίες τους ότι το άτμισμα θα αποτελέσει πύλη εισόδου στο κάπνισμα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι μη καπνιστές έφηβοι δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ευθύς εξ αρχής. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κινδυνολογούν βασιζόμενες σε αδύναμα στοιχεία ότι η νεολαία της Αμερικής δείχνει ενδιαφέρον για αυτά τα προϊόντα.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς το μέλλον, οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά στα σκοτεινά χρόνια όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η πλειοψηφία των Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το παραδοσιακό τσιγάρο, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ συνεχίζουν να κινούνται προς μια πιο περιοριστική κατεύθυνση, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επικαιροποιήσει τις πρακτικές τους με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Χαμένοι στη μέση όλων αυτών των περιορισμών είναι οι Αμερικανοί καπνιστές που δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να καπνίζουν τσιγάρα καθημερινά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να επιλέγουν να επιδιώκουν το τέλειο παρά το καλό.

Αυτή η αρχή της επιφυλακτικότητας εμπόδισε στο παρελθόν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν εμβόλια που σώζουν ζωές, και τώρα θα εμποδίσει τις εταιρείες ατμιστικών προϊόντων να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τη συνήθεια της νικοτίνης. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν κάθε κίνδυνο, έχουν αφήσει πίσω τους ανθρώπους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: τους ισόβιους καπνιστές που δεν έχουν ποτέ κόψει με επιτυχία το κάπνισμα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο και να αποδεχτούν τις καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης όπως η σειρά Steam Train ως ισχυρά εργαλεία για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;