21.4 C
Athens
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ"Επιχείρηση Μητέρα Φύση": Η Wall Street ετοιμάζεται να αγοράσει... τα οικοσυστήματα |...

“Επιχείρηση Μητέρα Φύση”: Η Wall Street ετοιμάζεται να αγοράσει… τα οικοσυστήματα | Του Διονύση Παπαδόπουλου

 

“Επιχείρηση Μητέρα Φύση”: Η Wall Street ετοιμάζεται να αγοράσει όλα τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Το χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης έχει στα σκαριά ένα σχέδιο νομισματοποίησης της Φύσης, όπου μέτοχοι, πλούσιοι ιδιώτες και χρηματιστές θα κατέχουν τα μέχρι τώρα φυσικά και κοινά αγαθά του πλανήτη κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

 
Ποιό είναι το τελικό παιγχνίδι του καπιταλισμού;
 
Πρώτα καταστρέψτε τον πλανήτη για το κέρδος και στη συνέχεια, κερδίστε από την προστασία αυτού που έχει απομείνει. Απλώς δείτε πώς η αγορά εμπορευματοποίησε το εμφιαλωμένο νερό.
 
Πόσο θα κοστίζει ένα μπουκάλι καθαρού αέρα;

Οι επενδυτές της Wall Street έχουν πετύχει το τζακ ποτ. Σύντομα θα μπορούν να αγοράζουν,να κατέχουν και να διαχειρίζονται τα Κοινά Αγαθά, τις δημόσιες εκτάσεις, τον κόσμο της Μητέρας Φύσης.
 
Στην πραγματικότητα, ένα πιλοτικό έργο βρίσκεται ήδη στα σκαριά με οικοσυστήματα προς πώληση καθώς τα κοράκια της Wall-Street ετοιμάζονται με αγωνία να καταβροχθίσουν τα πολύτιμα οφέλη της Μητέρας Φύσης.

Σύμφωνα με το τμήμα δημοσίων σχέσεων του NYSE (χρηματιστήριου της Ν.Υόρκης) θα μετοχοποιήσουν την φύση: «Για να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία που τελικά υποστηρίζουν την ικανότητα να υπάρχει ζωή στη Γη». Τι; Σοβαρά;

Και σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του NYSE,Michael Blaugrund: «Η ελπίδα μας είναι ότι η κατοχή μιας εταιρείας φυσικών περιουσιακών στοιχείων θα είναι ένας τρόπος με τον οποίο ένα όλο και πιο ευρύ φάσμα επενδυτών θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε κάτι που είναι εγγενώς πολύτιμο,αλλά,μέχρι αυτό το σημείο,ήταν πραγματικά αποκλεισμένο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Τότε, σημαίνει αυτό, ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός γίνεται ο “ευεργετικός φροντιστής της φύσης”, ώστε οι περιβαλλοντολόγοι να σταματήσουν να ανησυχούν για τη φρικτή απώλεια της ζωής των άγριων σπονδυλωτών ζώων, κατά ένα τεράστιο ποσοστό 68%,την απώλεια υγροτόπων και τεράστιων τμημάτων τροπικών δασών τις τελευταίες δεκαετίες,όλα αυτά που αντηχούν έναν αυθόρμητο ήχο επικείμενης εξαφάνισης; Απάντηση: Μην το υπολογίζετε.

Για αρχή, υπάρχει κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο και εντελώς αηδιαστικό στο να αγοράζει η Wall Street τον έλεγχο των δυνατοτήτων των πόρων της φύσης.Μιλάει για έναν κόσμο ανάποδα όπου το γελοίο γίνεται αποδεκτό,αλλά είναι πραγματικά αποδεκτό; Είναι;

Ο κύριος χαρακτήρας σε αυτό το νέο σχέδιο για να  κατέχεις τον κόσμο  είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με ένα πολύ απλό όνομα που τα λέει όλα: Natural Asset Company ή NAC. 

Ναι,αν είστε δισεκατομμυριούχος,ετοιμαστείτε να αγοράσετε έως και το 30% της ωφέλειας για τους φυσικούς πόρους του κόσμου για την κοινωνία.Θα προσφερθεί στο μεγαλύτερο μπλοκ δημοπρασιών του κόσμου,το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό το κάλυμμα της βιωσιμότητας της φύσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας!

Φυσικά, αυτό προκαλεί μια σειρά ερωτήσεων,με τίτλο πότε η Μητέρα Φύση μεταμορφώνεται σε σειρές διοδίων;

Με απλά λόγια,τα NAC επιτρέπουν τη δημιουργία εξειδικευμένων εταιρειών που κατέχουν τα δικαιώματα στις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παράγονται σε ένα δεδομένο κομμάτι γης.Οι υπηρεσίες μπορεί να είναι η δέσμευση άνθρακα ή καθαρού νερού ή πιθανώς ο σπάνιος θιβετιανός βουνίσιος αέρας ή ίσως μια λίμνη γεμάτη πέστροφες στην έρημο. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες όταν δημοπρατούνται μεγάλα κομμάτια ενός ενεργητικού τοπίου τόσο μεγάλου όσο ο πλανήτης.

Η NAC θα διατηρήσει,θα διαχειριστεί και θα αναπτύξει το φυσικό περιουσιακό στοιχείο που έχει εμπορευματοποιήσει, εργαζόμενη για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κέρδους του φυσικού περιουσιακού στοιχείου.  

 
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν άπειρα κέρδη.Εξάλλου,η ζωντανή Γη όντως αναζωογονεί και αναπληρώνει και εξυπηρετεί τα οικοσυστήματα από μόνη της,μια φυσική διαδικασία που συνεχίζεται για πάντα,επομένως γιατί να μην το κατέχει κάποιος η κάποιοι;

Αν υπήρξε ποτέ η στιγμή για τους ανθρώπους ολου του κόσμου να εγκαταλείψουν ό,τι κάνουν και να επικεντρωθούν σε ένα θέμα,τώρα είναι αυτή η ώρα.

 
Τα Κοινά είναι προς πώληση! Σκεφτείτε πολύ καλά αυτή την πρόταση,μελετήστε τη, συζητήστε τη και αποφασίστε εάν θα συμφωνήσετε ότι η Μητέρα Φύση θα πρέπει να νομισματοποιηθεί. 
 
Αν δεν συμφωνείτε,τότε κάντε κάτι,πείτε σε όλους,πείτε σε οποιονδήποτε θα σας ακούσει,κουβαλήστε αφίσες στο δρόμο,συμμετάσχετε σε μια πορεία διαμαρτυρίας χτυπήστε κατσαρόλες και τηγάνια,κάντε κάτι για να ανακουφίσετε την ιλιγγιώδη πίεση της οργής στους κροτάφους σας!

Η Intrinsic Exchange Group,σε συνεργασία με το NYSE, εργάζεται επί του παρόντος με την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα NAC στη χώρα προκειμένου να θεσπίσει το πρωτόκολλό του για την ιδιοκτησία δασών,λιμνών,καταρρακτών,βουνών,λιβαδιών,σπηλαίων,υγροτόπων στην ουσία,όλη η φύση.

 
Η Κόστα Ρίκα είναι ηδη η βάση για την ιδιοκτησία της Μητέρας Φύσης,είτε της αρέσει είτε όχι.

Πρώτον,η NAC προσδιορίζει ένα φυσικό αγαθό,όπως ένα δάσος για παράδειγμα,το οποίο ποσοτικοποιείται χρησιμοποιώντας ειδικά πρωτόκολλα που έχουν ήδη αναπτυχθεί από διάφορους συνασπισμούς μεταξύ πολυεθνικών εταιρειών, κάτι που από μόνο του είναι εξαιρετικά τρομακτικό.Το NAC αποφασίζει ποιος έχει τα δικαιώματα στην παραγωγικότητα του φυσικού αγαθού και πώς θα διαχειρίζεται.Στη συνέχεια,δημιουργεί έσοδα μέσω IPO (δημόσιας προσφοράς ιδ.εταιρείας) στο χρηματιστήριο.Ετσι,η NAC γίνεται «ο Εκδότης» σε πιθανούς αγοραστές του φυσικού περιουσιακού στοιχείου που αντιπροσωπεύει η NAC.

 
Ουσιαστικά,η NAC είναι ένας κτηματομεσίτης της Mητέρας Φύσης.Οι αγοραστές είναι θεσμικοί επενδυτές,ή ο περιστασιακός δισεκατομμυριούχος,που θέλουν να κατέχουν τα δικαιώματα για τα οφέλη των υγροτόπων ή των τροπικών δασών ή των φυσικών πηγών νερού ή του αραιωμένου ορεινού αέρα ή των θερμών πηγών ή οτιδήποτε άλλο θέλουν να κατέχουν. Ο κόσμος είναι το στρείδι τους για να αγοράσουν,να το αποκτήσουν,να το απολαύσουν,
Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, η φύση ήταν τα κοινά ή ο πολιτιστικός και φυσικός πόρος για όλη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών διεργασιών όπως ο αέρας και το νερό. Αλλά τώρα οι ιδιώτες επενδυτές τα διαγράφουν με ισχυρισμούς «διατήρησης και βιωσιμότητας» του 30% αυτών που ονομάζονται «προστατευόμενες περιοχές» των πολύτιμων παγκόσμιων περιουσιακών μας στοιχείων.

Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, τα NAC θα ξεκλειδώσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 4 τετρασεκατομμυρίων δολαρίων ως νέο έδαφος τροφοδοσίας για τους επενδυτές της Wall Street για να αγοράσουν τα δικαιώματα για καθαρό νερό και αέρα,ποτάμια πέστροφας,λίμνες γεμάτες με ψάρια πανέμορφους γραφικούς καταρράκτες και λιμνοθάλασσες,ένα ολόκληρο δάσος, ή ίσως τελικά να επεκταθεί στους ωκεανούς.

Ποιος ξέρει το εύρος των δυνατοτήτων από τη στιγμή που η φύση θα συναλλάσσεται στη Wall Street.

Δημιουργία εσόδων από τη φύση! Τι ακολουθεί, τι μένει;

Τα Kοινά είναι ιδιοκτησία που μοιράζονται όλοι,συμπεριλαμβανομένων των φυσικών προϊόντων όπως ο αέρας, το νερό και ένας κατοικήσιμος πλανήτης,δάση,αλιεία,υπόγεια ύδατα,υγρότοποι,βοσκοτόπια,η ατμόσφαιρα,η ανοιχτή θάλασσα,η Ανταρκτική,το διάστημα, οι σπηλιές, όλα τα μέρη των οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η “Επιχείρηση Μητέρα Φύση” θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των Κοινών,ως θεσμού,στη μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών.

 
Σίγουρα,η ιδιωτική ιδιοκτησία της φύσης είναι απρεπής και σίγουρα εγείρει ένα πολύ μεγαλύτερο σχετικό ερώτημα που βρίσκεται στην καρδιά του θέματος,εν τέλει δηλ: 
 
Πρέπει τα οικοσυστήματα της φύσης, που ωφελούν την κοινωνία γενικότερα,να κερδίζουν χρήματα προς άμεσο όφελος των λίγων;

Το παραπάνω άρθρο του Robert Hunziker δημοσιεύθηκε αρχικά στο Counterpunch και μετα στο Deep Green Resistance.
 
Σημείωση του συντάκτη: Η επίθεση που δέχεται ο φυσικός κόσμος ειναι τρομακτική και θηριώδης.
Ουσιαστικά δεν διαφέρει και πολύ απο αυτη που δέχεται η ανθρωπότητα.
 
Και δυστυχώς όπως η “τρομοκρατική αξιοποίηση” της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων εσβησε απο τον χάρτη ενα από τα ελπιδοφόρα κινήματα το “Οccupy” ετσι και η πανδημία αξιοποιείται με τον ίδιο τρόπο σαρώνοντας και φιμώνοντας ολες τις προσπάθειες σωτηρίας του φυσικού κόσμου απο τα πιό ουσιαστικα περιβαλλοντικά κινήματα που εμφανίστηκαν μετά την δεκαετία του 70.
 
Η Wall Street πραγματοποιεί τώρα αυτό που ήθελε να κάνει εδώ και πολύ καιρό να αγοράσει τον πλανήτη να ξεπεράσει το τελευταίο όριο και εμπόδιο που εβαζε το Σύμπαν στα κέρδη της τον ιδιο τον Θεό συμβολικά η κυριολεκτικά,σαν ανίερο τέρας αφαιρεί απο την μεγάλη εικόνα του Κόσμου την ιερή εκπροσώπησή του.
 
Παράλληλα η εμμονή των κυβερνήσεων στην τεχνολογία την βιοτεχνολογία την φαρμακευτική εξουσία και την βιομηχανία σαν την προυπόθεση ο ανθρωπος και φύση να αποκτήσουν μια αιώνια τεχνητή ανοσία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την πρόταση αλλαγής του τρόπου ζωής μας και επιστροφής στην φυσική..
 
Ετσι δεν φτάνει που η “πράσινη ανάπτυξη” θα φέρει απίστευτη αλλοίωση και θανάσιμα πλήγματα στην ελευθερία και αυτοτέλεια των φυσικων τοπίων αλλά και οτι απομείνει ανέπαφο απο αυτά θα κατέχεται απο μερικές πολυεθνικές και δισεκατομμυριούχους που θα εχουν απόλυτη εξουσία πάνω τους.
Πώς θα νοιώθατε αν μπαίνατε σε ενα δάσος ανεβαίνατε ενα βουνό κολυμπάγατε σε μια λίμνη η πηγαίνατε να πιείτε νερό απο μιά φυσική πηγή και ξαφνικά βλέπατε μια πινακίδα που εγραφε “ιδιοκτησία του τάδε” απαγορεύεται το ενα,το αλλο,θα κάνετε αυτό θα κάνετε εκείνο και παει λέγοντας..
 
Η φύση θα γίνει το “πακέτο” μιας εικονικής πραγματικότητας,η φυσική και αυθόρμητη σύνδεση μαζί της δεν θαναι αφηρημένη και ελευθεριακή αλλα μια “ευγενική προσφορά” ενός δισεκατομμυριούχου ενός μετόχου η μιας πολυεθνικής που θα αποφασίζει την ζήτηση και προσφορά με τους δικούς τους κανόνες και θα ελέγχει ολες τις κινήσεις και δραστηριότητες που οι άνθρωποι τώρα απολαμβάνουν χωρίς διαμεσολάβηση.
 
Η μετα-πανδημία εποχή οποτε αυτή επανέλθει θα μας εισάγει σε μια βίαια εισβολή του παράλογου και του “άλογου” όντος (ήδη ζουμε τα προεόρτια),ο πλανήτης και η ανθρώπινη υπόσταση δεν θαχουν δική τους φωνή ήχο και χρώματα ουτε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ουτε το δικαίωμα καταγωγής τους ακόμα κι αν αυτά προέρχονται απο κάποιον θεό-δημιουργό που εφτιαξε τα ιερά του καταφύγια.
 
Για αυτό οπως έλεγε κι ο ιθαγενής ακτιβιστής και ηθοποιός Russell Means “Bαλτε την Μητέρα Γή στην καρδιά σας”,γιατι οτι απομείνει στο τέλος απο αυτή την τρέλα και παρακμή που ζούμε θάναι η αγάπη γι αυτήν επειδή ολα τα ιάματα τα θαύματα και οράματα που μας προσφέρουν οι ατέλειωτοι ναοί της ειναι απείρως πολυτιμότερα και αληθινά από ολες τις εκκλησίες και τα χρήματα του κόσμου,ακομα και κουρελιασμένοι πληγωμένοι και γκρεμισμένοι αυτοί ναοί της θα μας τραγουδάνε για την ελευθερία και θα μας θεραπεύουν απο ολες τις ασθένειες.
 
Russel Means: “Αν ακούγαμε την Μητέρα Γή τίποτα απο αυτα τα σκατά που ζούμε δεν θα συνέβαιναν”  
 
“Γειά σας συγγενείς μου ειμαι ενας σύμμαχος και κατάγομαι απο το Yellow Thunder village τους ιερούς Μαυρους Λόφους την ιερη μας γη, η Μητέρα γή γιατί για αυτήν πραγματικά πρόκειται,η ισορροπία αρσενικού-θηλυκού στό Σύμπαν η ασέβεια για ότι ειναι ιερό ειναι ότι λάθος συμβαίνει σ αυτήν την κοινωνία,τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι αυτή η κοινωνία δεχτεί το γεγονός στη καρδιά της οτι οτι χρειάζεται ειναι η γνώση και η σοφία οτι η γή ειναι ενας ζωντανός οργανισμός.
Ακόμα και στην Βίβλο,μια αντρική κυρίαρχη θρησκεία λέει “Σκόνη στη Σκόνη” οτι καταγόμαστε απο την γή κι ομως η χριστιανικη θεολογία ειναι απαλλαγμένη απο οτι εχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον.
Σας παρακαλώ ξεκινήστε λοιπόν να την βάζετε στην καρδιά σας,οτι ειναι ζωντανή,οτι πληγώνεται οτι αισθάνεται οπως εσύ και γώ οτι μ αυτό τον σεβασμό και την γνώση τίποτα απ αυτα τα σκουπίδια δεν θα συνέβαιναν και ετσι θα καταλαβετε την αξία,την πνευματική αξία ενός βουνού,οτι ειναι τα στήθη,τα βουνά ειναι τα στήθη της Μητέρας Γής,και εκεί πάντα πηγαίνουμε για να θρέψουμε την πνευματικότητά μας,ρωτήστε κάθε θρησκεία στη γή ρωτήστε κάθε επιστημονα για τα ιόντα,και αν δεν ξέρετε τα ιόντα τοτε πηγαίνετε στην καρδιά σας,θελω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας.
Είμαστε ολοι συνδεδεμένοι.. 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;