25.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕπίκαιρα | Μήδεια και Ελληνική Πολιτεία | Της Ιωάννας Λαχανά

Επίκαιρα | Μήδεια και Ελληνική Πολιτεία | Της Ιωάννας Λαχανά

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ- ΜΗΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
 
Γράφουμε Πολιτεία και όχι Κράτος. Το Κράτος είναι οργανωμένη πολιτική οντότητα. Το κράτος στα αρχαία ελληνικά κείμενα σήμαινε “δύναμη”.
 
Εδώ είναι φανερό το έλλειμμα οργάνωσης και δύναμης. Εδώ ήταν αρκετή μία μικρού σχετικά μεγέθους και έκτασης κακοκαιρία ,σε σύγκριση με πολυήμερες καταιγίδες ,τυφώνες και χιονοπτώσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη, για να αποκλειστούν δρόμοι και πολίτες και να διαλυθούν τα δίκτυα ηλεκτρικού και ύδρευσης.
Εδώ “κάνουμε προσευχές” να μην χιονίσει γιατί θα κινδυνεύσουν άμεσα ζωές και περιουσίες των πολιτών και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη εύχονται  να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χιονοκάλυψη, η οποία αποτελεί ευλογία για τον τουρισμό τους.
 
Τα καλοκαίρια καιγόμαστε και τον χειμώνα διαλύονται τα πάντα, με τον πολίτη να παρακολουθεί ανήμπορος τις “κοκορομαχίες” των αρμοδίων και την ανικανότητα των υπευθύνων .Η πληροφόρηση του είναι ανύπαρκτη σχεδόν, αν εξαιρέσει κάνεις τις φιλότιμες προσπάθειες δημοσιογράφων και καναλιών, με παραπομπές σε μαγνητοφωνημένα και ανακριβή μηνύματα (η ΕΥΔΑΠ π.χ. έδινε βλάβες δικτύου μόνο σε Γαλάτσι και Βουλιαγμένη) ενώ η μακρόχρονη αναμονή στον τηλεφωνητή έφερνε τους πολίτες στα όριά τους.
 
 Εδώ όμως θα πρέπει να τονισθεί μία απίστευτη αντίθεση. Η Πολιτεία φρόντισε να νομοθετήσει και οι πάροχοι κοινωφελών υπηρεσιών φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να οχλούν ,με ασταμάτητα τηλεφωνήματα ατομικά τους καταναλωτές, ακόμη και για χρέος ένα (1) ευρώ.
 
Αντίθετα όμως δεν διαπιστώθηκε καμία τέτοιου είδους σπουδή, ούτε από την ΔΕΗ ,ούτε από την Πολιτική Προστασία για ενημέρωση των πολιτών ,πού ήταν στα σκοτάδια στην κυριολεξία, ούτε ένα (1) sms δεν εστάλη. 
 
 Κατά κανόνα βέβαια η κριτική είναι πιο εύκολη από τα έργα και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν ακτινογραφηθεί.Αν και θα επανέλθουμε ,όμως ας μας επιτραπεί να διατυπώσουμε δύο προτάσεις:
 
α) για τον εντοπισμό βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ, αφού -δυστυχώς- το δίκτυο είναι, στο σύνολό του σχεδόν, εναέριο ,αρκούσε η προμήθεια και χρήση του πιο απλού drone για να γίνει έλεγχος των καλωδίων από αέρος σε ελάχιστο χρόνο και 
 
β) ως προς τον συντονισμό υπηρεσιών και φορέων, αρκεί η πρόσληψη ενός (1) και μόνο ατόμου -ειδικού συντονιστή για όλη τη χώρα ή κατά περιφερεια-στελεχωμένο από ειδικό επιτελείο, το οποίο θα έχει αποκλειστική ευθύνη για την διαχείριση μιας κρίσης, ύστερα από δημόσιο και όχι κομματικό διαγωνισμό, το οποίο θα εχει σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων τον απόλυτο έλεγχο και συντονισμό οποιασδήποτε υπηρεσίας ,φορέα,ιδιωτών  κλπ ,που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων,με πενταετή τουλάχιστο θητεία.
 
Εξυπακούεται ότι το άτομο αυτό δεν θα αλλάζει με την αλλαγή των κυβερνήσεων και θα “εξοπλιστεί” με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο,θα μπορεί δηλαδή να εκδίδει άμεσα εκτελεστές πράξεις και αποφάσεις οι οποίες θα επικυρώνονται στη συνέχεια από τη Βουλή εντός 40 ημερών .Σε περίπτωση άρνησης ή δύστροπίας να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυτοφώρου διαδικασίας του ΚΠΔ για παραβίαση σειράς διατάξεων του ΠΚ (293 ΠΚ Παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων και 307 ΠΚ Παράλειψη προσφοράς βοήθειας) . Βέβαια η αυτόφωρη διαδικασία θα μπορούσε η/και θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην Μήδεια κατά περίπτωση.
 
20-2-2020 
 
Ιωάννα Π.Λαχανά και Συνεργάτες Δικηγόροι 
 
Με τη συμβολή των νέων μας συνεργατών Σταύρου Κούζουνα και Μυρτώς Κοροβέση 
 
 
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;