17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕπτά συμβουλές εξοπλισμού για τον ερασιτέχνη πεζοπόρο

Επτά συμβουλές εξοπλισμού για τον ερασιτέχνη πεζοπόρο

Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για εκείνους που παίρνουν την πεζοπορία στα σοβαρά. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πεζοπόρων που περπατάνε κάποια Σαββατοκύριακα μόνο (και όχι κάθε Σαββατοκύριακο) ή και πιο αραιά, γιατί απλά… έτσι θέλουν, χωρίς ταμπέλες αν είναι ή δεν είναι «πεζοπόροι». Δεν είναι «επαγγελματίες» πεζοπόροι και δεν κυνηγάνε κάθε λεπτομέρεια ή πληροφορία προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τον εξοπλισμό τους.
Αυτό εδώ το άρθρο αφορά αποκλειστικά το κάτω μέρος του σώματος, από τα πόδια έως τη μέση και έχει συμβουλές ώστε να αποφύγουν τα συχνά λάθη στις αγορές του βασικού εξοπλισμού. Παρόλα αυτά χρειάζονται εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους.
Αυτή η βόλτα μπορεί να είναι σε ένα δάσος, ένα φαράγγι ή απλά σε έναν επαρχιακό δρόμο (όχι άσφαλτο). Αυτοί αποκαλούνται γενικώς (κυρίως στο εξωτερικό) ερασιτέχνες πεζοπόροι ή πεζοπόροι ήπιας περιπέτειας. Πολλοί βέβαια ξεκινάνε έτσι και μετά παθιάζονται. Αυτό το άρθρο είναι για αυτούς ακριβώς τους πεζοπόρους!
Καλό είναι να τα ξέρετε πριν πάτε και ψωνίσετε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ή Online για να ξέρετε τι να ρωτήσετε. Πάμε λοιπόν.
1. Μποτάκια και παπούτσια πεζοπορίας
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί έχετε ακούσει και διαβάσει ότι το κυριότερο και πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεστε για πεζοπορία (εκτός από καλή διάθεση), είναι το σωστό παπούτσι.
Και έτσι είναι. Ανάλογα το έδαφος και τον καιρό θα χρειαστείτε από ένα απλό παπούτσι trekking έως εξειδικευμένο μποτάκι. Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει το «παίρνω ένα για όλες τις περιπτώσεις». Για αυτό το λόγο και υπάρχουν άλλωστε διαφορετικά και όχι απλά για να γίνονται «πωλήσεις».
Εάν φοράτε τα λάθος παπούτσια κινδυνεύετε από το πιο απλό που είναι «φουσκάλες», μέχρι πόνο στα πόδια και μπορεί έτσι να αντιπαθήσετε την πεζοπορία μόνο και μόνο για αυτό «που σας έκανε».
Παπούτσια θα πάρετε από εξειδικευμένα για είδη πεζοπορίας και ορειβασίας καταστήματα. Στην πλειοψηφία τους θα σας κάνουν ερωτήσεις για να δουν τι έχετε σκοπό να κάνετε. Μην αποκρύψετε το γεγονός ότι είστε αρχάριoi ή περιστασιακοί πεζοπόροι.
Σκεφτείτε σε τι εδάφη θα πηγαίνετε περισσότερο αλλά και τι προτιμήσεις έχετε για τον καιρό και κλίμα. Υπάρχει αρκετός κόσμος που του αρέσει η βροχή και η λάσπη. Άλλοι θέλουν πετρώδες έδαφος, κλπ. Εσείς που έχετε σκοπό να πηγαίνετε περισσότερο;
Αυτό γιατί με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο έδαφος για να κάνετε το πρώτο βήμα, τα παπούτσια θα είναι αυτά που θα σας μεταφέρουν το δρόμο στο μυαλό σας.
Οπότε συζητήστε το στο κατάστημα που θα πάτε και φορέστε τα. Περπατήστε λίγο με αυτά στο κατάστημα. Και με τα δύο.
Τα παπούτσια που θα πάρετε θα πρέπει να τα συντηρείτε. Μετά την πεζοπορία σας πρέπει να τα καθαρίζετε. Μπορείτε να αφήνετε τη λάσπη να στεγνώσει και να την καθαρίζετε με μια βούρτσα. Άλλοι προτιμούν να τα πλένουν εξωτερικά στο τέλος της διαδρομής και να φοράνε ένα δεύτερο ζευγάρι, τόσο για άνεση όσο και για να μην χαλάνε το παπούτσι που είναι για ειδικό σκοπό. Υπάρχουν μέχρι και ειδικές επιστρώσεις για πιο τεχνικά παπούτσια.
Συντηρείστε τα παπούτσια σας και θα τα ευχαριστηθείτε για καιρό.
Όταν θα είστε έτοιμοι να αγοράσετε τα παπούτσια πεζοπορίας, φορέστε τις σωστές κάλτσες πεζοπορίας για να τα δοκιμάσετε ή ζητείστε από το κατάστημα να σας δώσει τις σωστές κάλτσες που θα πρέπει να φοράτε με τέτοια παπούτσια.
Τέλος, αποφύγετε τα σανδάλια ή «τύπου» σανδάλια που είναι ανοικτά ή σχεδόν ανοικτά. Δεν θέλετε πετραδάκια ανάμεσα στα δάκτυλά σας ή κάτω από τις πατούσες σας, ούτε να γεμίσετε γρατζουνιές ή διάφορα να ενδέχεται να σας τσιμπήσουν.
2. Πώς να δένετε τα κορδόνια των παπουτσιών πεζοπορίας
Ακούγεται αστείο αλλά πολλοί περπατούν και δυσανασχετούν επειδή δεν έχουν δέσει σωστά τα κορδόνια τους. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες τρύπες, ειδικά στο πάνω μέρος των παπουτσιών και συγκεκριμένοι τρόποι να δέσετε τα παπούτσια σας. Δεν φοριούνται «χαλαρά» και όπως να’ναι. Έτσι και σταθερά θα είναι και δεν θα «κολυμπάει» το πόδι καθώς περπατάτε ή θα τα στραβοπατάτε.
Σε μια κατηφόρα με έδαφος που γλιστράει το πόδι πρέπει να πατάει καλά. Στην πεζοπορία πρέπει παπούτσι και πέλμα να είναι ένα.
Μερικοί δένουν -από άγνοια- τα παπούτσια τους πολύ σφικτά και πονάνε. Το παπούτσι πρέπει «να σπάσει» όπως ίσως έχετε ακούσει. Ειδικά όταν είναι καινούριο. Κατ΄επέκταση το δένουμε τόσο ώστε να επιτρέψουμε την κίνηση και μετά πιο σφικτά, καθώς μαλακώνει.
Απλά ακολουθείστε την απλή λογική της αίσθησης. Εάν πονάει κάτι είναι λάθος. Ειδικά τα μποτάκια πεζοπορίας καλό είναι να τα φορέσετε μερικές φορές και να τα περπατήσετε πριν πάτε σε κανονική πεζοπορία με αυτά.
Τα κορδόνια σας μπορεί να χαλαρώνουν κάποιες φορές καθώς περπατάτε, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της κίνησης του ποδιού και της χρήσης του παπουτσιού που το κάνει αυτό. Σύντομα το παπούτσι μαλακώνει μέχρι εκεί που πρέπει και όλα (παπούτσι, κορδόνια, πόδι) είναι «ένα σώμα». Σε εξειδικευμένα ορειβατικά παπούτσια ή χιονιού, το να είναι σκληρό (σταθερό) το παπούτσι είναι απαραίτητο (χωρίς να είναι άκαμπτο τελείως).
2. Οι κάλτσες πεζοπορίας
Κάτι που αρκετοί παραμελούν, ενώ «τολμούν» να φορούν κανονικές λεπτές κάλτσες με τα παπούτσια πεζοπορίας. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι το εσωτερικό του παπουτσιού γλιστράει και τα δάκτυλά τους πονούν.
Πρέπει να διαλέξετε τις σωστές κάλτσες. Ρωτήστε στο κατάστημα. Ιδανικά να είναι χωρίς ραφές, όπως λέγονται. Ανάλογα με το είδος της πεζοπορίας (ή ορειβασίας) θα πρέπει ίσως να διαλέξετε κάλτσες από ειδικά υλικά. Μην διαλέξετε/φορέσετε κάλτσες που θα κάνουν το πόδι σας να «βράσει» καθώς περπατάτε. Τα πόδια σας, έως και τον καβάλο ζεσταίνονται πάρα πολύ με οποιοδήποτε είδος περπατήματος, ενώ το πάνω μέρος του σώματός σας είναι πιο εκτεθειμένο και ζεσταίνεται λιγότερο γιατί κινείται λιγότερο.
Να έχετε ένα 2ο ζευγάρι κάλτσες ώστε να αλλάξετε όταν τελειώσετε την πεζοπορία σας. Έτσι θα αποφύγετε το να αποκτήσετε ίσως μύκητες σε βάθος χρόνου ή και όποιο άλλο θέμα που θα επηρεάσει το να αισθάνεστε άνετα ειδικά όταν κάνει κρύο και πλέον δεν κινείστε.
3. Κόψτε τα νύχια σας
Φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για την πεζοπορία. Πρέπει να κόβετε προσεκτικά και σωστά τα νύχια των ποδιών σας για να αποφύγετε τραυματισμούς.
Καθώς περπατάτε, δημιουργείται πίεση στα δάκτυλα των ποδιών σας, ειδικά όταν για παράδειγμα πρέπει να κατεβείτε μια κατηφόρα ή σε άλλο δύσκολο έδαφος. Το πόδι μέσα στο παπούτσι μετακινείται προς τα εμπρός όσο καλά και αν εφαρμόζει το παπούτσι.
Η πίεση πάει στα δάκτυλα και κατ’ επέκταση στα νύχια. Έτσι ότι προεξέχει, ζορίζεται και καταπονείται.
Σε μια μεγάλης διάρκειας διαδρομή με εναλλαγές εδάφους και κλίσεων ή ακόμη και εάν είναι εύκολη σχετικά πάλι αυτό θα συμβεί.
Κόψτε τα νύχια σας για να μην καταλήξετε με πόνους στα μισά της διαδρομής. Επίσης θα αποφύγετε το αντιαισθητικό «μαύρο νύχι» που προκαλείται όταν το νύχι δέχεται τόση ένταση.
4. Χρησιμοποιείστε γκέτες πεζοπορίας
Εάν περπατήσετε όταν βρέχει ή μετά από μια βροχερή ημέρα τότε όλα θα είναι λασπωμένα και βρεγμένα. Με το να χρησιμοποιείτε γκέτες αποφεύγετε:
Να καταλήξετε με λασπωμένο (πέραν του φυσιολογικού) παντελόνι και να γκρινιάζει το έτερον ήμισυ, μια που για να καθαρίσει το παντελόνι πρέπει να πλυθεί στο χέρι πρώτα.
Να καταλήξετε με βρεγμένες κάλτσες, αστραγάλους. Σε μια κρύα μέρα δεν το θέλετε αυτό.
Το να έχετε όλο το παπούτσι μούσκεμα, ακόμη και εσωτερικά. Όσο μπορείτε ας μην το έχετε. Αν κάνει κρύο θα παγώσουν τα πόδια σας μέχρι να αλλάξετε παπούτσια.
Το παραπάνω νερό από όσο χρειάζεται επίσης θα κάνει το παπούτσι να γλιστράει εσωτερικά.
5. Το παντελόνι πεζοπορίας
Για αυτό το θέμα γίνονται πολλές συζητήσεις. Σε γενικές γραμμές αποφύγετε όποιο είδος κοντού παντελονιού (σορτς) όταν θα πεζοπορήσετε μέσα από βλάστηση, δάση, σε μέρη με πολύ ήλιο ή πολύ κρύο. Οπότε αποφύγετε τα σορτς.
Αποφύγετε τις αθλητικές φόρμες ή όποιο παντελόνι φτιαγμένο από αυτό το ύφασμα που είναι φτιαγμένες οι περισσότερες φόρμες. Αυτά είναι για να κάθεστε στον καναπέ σας να βλέπετε τηλεόραση ή για το γυμναστήριο (και πάλι όχι όλες). Οι αθλητικές φόρμες όταν ειδικά ιδρώσουν πολύ ή βραχούν θα διπλασιάσουν σχεδόν το βάρος τους.
Αποφύγετε τα παντελόνια από jean ύφασμα, και… κυρίες μου… αποφύγετε φούστες οποιουδήποτε μήκους.
Η χρήση κανονικού παντελονιού μπορεί να νομίζετε ότι δεν είναι κάτι άνετο σε μια ζεστή μέρα αλλά αυτό θα σας προστατέψει από το δυνατό ήλιο. Όπως για τον ίδιο λόγο που επίσης δεν φοράμε σανδάλια, έτσι και το μακρύ παντελόνι θα σας προστατέψει από οτιδήποτε σχεδόν τσιμπάει, δαγκώνει ή γρατζουνάει. Αυτό από μόνο του είναι λόγος να το φορέσετε.
Η θερμοκρασία, ο τύπος εδάφους και το αν υπάρχουν ανηφόρες/κατηφόρες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο τι παντελόνι θα διαλέξετε. Μην κάνετε το λάθος και νομίζετε ότι πρέπει να φορέσετε πολύ ζεστά παντελόνια πεζοπορίας όταν απλά κάνει κρύο. Καθώς κινούνται τα πόδια σας, που στηρίζουν τον κορμό σας, θα παραχθεί θερμοκρασία. Τα πόδια ζεσταίνονται με το περπάτημα.
Θα ιδρώσετε.
Εάν λοιπόν φορέσετε πολύ ζεστά παντελόνια που δεν είναι κατάλληλα για τη θερμοκρασία που θα συναντήσετε, αλλά ίσως είναι καλύτερα για μεγάλο υψόμετρο και χιόνια, τότε θα υποφέρετε και θα χάσετε πολύ νερό από το σώμα σας μέσω του ιδρώτα.
Πρέπει λοιπόν να μάθετε λεπτομέρειες για τις αναμενόμενες συνθήκες στο μέρος που θα πάτε και να ντυθείτε ανάλογα. Για παράδειγμα, πόσες στάσεις θα γίνουν, το είδος τους εδάφους και υψομετρικές διαφορές κατά την πεζοπορία, κλπ. Ακόμη και μια στάση 20 λεπτών δεν θα σας παγώσει τα πόδια εκτός και εάν πάτε σε μέρος με πολύ κρύο.
Επίσης δεν θέλετε να είναι το παντελόνι σας μούσκεμα από τον ιδρώτα και να κάνετε στάση όντως σε αυτή την κατάσταση με κάποιο έστω μικρό αεράκι.
Τα πόδια σας πάλι σύντομα θα ζεσταθούν με το που ξεκινήσετε να περπατάτε. Άλλο το ντύσιμο για το κάτω μέρος του σώματος και άλλο για το πάνω.
Υπάρχει μια καλή γκάμα υφασμάτων να διαλέξετε για πεζοπορικό παντελόνι, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που σκοπεύετε να πεζοπορείτε. Υπάρχουν υφάσματα που ακόμη και εάν βραχούν, στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
Υπάρχουν ελαστικά παντελόνια τα οποία είναι πολύ άνετα εάν στη διαδρομή σας πρέπει να «σκαρφαλώνετε» ή να κάνετε ήπιους διασκελισμούς ή ακόμη και για να αισθάνεστε όσο το δυνατόν πιο άνετα σε κάθε κίνηση.
Καλό είναι να είναι τα παντελόνια αδιάβροχα αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ζεστά υφάσματα.
Επίσης υπάρχουν μετατρεπόμενα παντελόνια, όπου το μισό μπατζάκι βγαίνει με φερμουάρ.
Οι τσέπες είναι ένα θέμα. Είναι καλό να έχετε παντελόνια που έχουν τσέπες αλλά καλό είναι να έχετε κατά νου επίσης το εξής. Ότι βάζετε σε τσέπη στο παντελόνι σας βαραίνει περισσότερο από ότι αν το κουβαλάτε στην πλάτη στο σακίδιο.
Επίσης παντελόνια με φαρδιές τσέπες (τύπου στρατιωτικά), «μαγκώνουν» σε κλαδιά και χαμηλή βλάστηση όταν είναι να περπατήσετε ανάμεσα σε τέτοια.
Τέλος και όσον αφορά το χρώμα του παντελονιού ο κανόνας είναι απλός. Τα φωτεινά χρώματα αντανακλούν το φως και τη θερμότητα, ενώ τα σκούρα ελκύουν το φως και τη θερμότητα. Διαλέξτε ανάλογα την περίσταση, κλίμα, κλπ.
6. Για να μην πέφτει το παντελόνι πεζοπορίας
Ακούγεται αστείο αλλά αυτή η λεπτομέρεια είναι πολλές φορές κάτι που έχουμε συναντήσει και συζητήσει με άλλους πεζοπόρους. Καθώς περπατάτε για ώρες, ιδρώνετε και τα πόδια σας επίσης σφίγγουν καθώς γυμνάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μέση σας. Έτσι «χάνετε» από τον όγκο της μέσης σας καθώς ότι φάγατε απορροφάται από το σώμα σας.
Ο συνδυασμός αυτός κάνει τη μέση πιο λεπτή και ελαφρά πιο λεπτά τα πόδια σας. Σαν συνολικό αποτέλεσμα το παντελόνι «χαλαρώνει» αλλά και «ανοίγει» ελαφρά από το περπάτημα.
Έτσι βρίσκεστε με το παντελόνι να σας «πέφτει». Δεν είναι ευχάριστο κάθε λίγο και λιγάκι να το τραβάτε επάνω. Ειδικά αν έχετε στην πλάτη και σακίδιο.
Καλύτερα να φοράτε ζώνη με «καρφί» ή κάποιες ειδικές που σφίγγουν εύκολα.
Πολλά παντελόνια έρχονται «έτοιμα» με μια μικρή ζώνη/ιμάντα ενσωματωμένη που κουμπώνει με πλαστικό κούμπωμα. Δεν βολεύει καθόλου. Συνήθως θα την βγάλετε.
Εάν θέλετε να το εξειδικεύσετε ακόμη περισσότερο το θέμα σε επίπεδο άνεσης, τότε φορέστε τιράντες αντί για ζώνη! Αυτές κρατάνε σταθερά το παντελόνι επάνω ανεξαρτήτως κατάστασης. Γιια όσους έχουν και λίγο μεγαλύτερη κοιλιά από ότι θα ήθελαν, προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη άνεση καθώς δεν τους ζορίζει πουθενά.
Μην ξεχνάτε. Ο σκοπός είναι εσείς να περάσετε καλά.
7. Εσώρουχα
Αναφερόμαστε σε αυτά που κρατάνε τα «πολύτιμα» σας προστατευμένα, ανεξαρτήτως φύλου.
Μετά από αρκετές ώρες περπατήματος θα ιδρώσετε «εκεί». Τόσο μπροστά όσο και πίσω. Το μόνο που δεν θέλετε είναι ένα βρεγμένο εσώρουχο να στρίβει και να μπαίνει σε μέρη που δεν ήταν πριν ξεκινήσετε.
Αποφύγετε τα εσώρουχα τύπου «θερμικά» εκτός και αν έχετε σκοπό να περπατήσετε και να μείνετε στα χιόνια, γιατί αλλιώς η θερμότητα που θα αναπτυχθεί από το περπάτημα και την τριβή θα δημιουργήσει θερμοκρασίες «μαγειρέματος» στην ευαίσθητη περιοχή σας.
Το σωστό είναι να φορέσετε ελαστικά σορτς που έχουν και κάποιο μήκος (μικρό ή μεγάλο ανάλογα αν είναι για άνδρες ή γυναίκες). Ειδικά οι γυναίκες αποφύγετε απόλυτα εσώρουχα τύπου string/thong αλλιώς η εμπειρία μπορεί να γίνει σύντομα καθόλου άνετη έως και πολύ επίπονη.
Ακόμη καλύτερα αν μπορείτε να έχετε ένα επιπλέον ζευγάρι να αλλάξετε όταν ολοκληρώσετε την πεζοπορία, ειδικά αν το ταξίδι της επιστροφής είναι μεγάλο.
Τα σωστά εσώρουχα θα σας επιτρέψουν να πεζοπορήσετε με άνεση και θα αποφύγετε πολλούς ερεθισμούς και κοκκινίλες «εκεί κάτω».
Συμπέρασμα για το τι χρειάζεται για ήπια πεζοπορία
Θα συνεχίσουμε αυτό το άρθρο με ένα επόμενο που θα μιλάει για το πάνω μέρος του σώματος. Ο σκοπός είναι να απολαμβάνετε την πεζοπορία χωρίς να κινδυνεύετε από τραυματισμούς και κρυολογήματα, όσο είναι δυνατόν.
Έτσι είτε είστε ένας αρχάριος πεζοπόρος ή προχωρημένος υπάρχουν αυτά τα βασικά πράγματα να τα έχετε υπόψιν για επιλογή εξοπλισμού (και λιγότερο πεταμένα χρήματα).
Η άνεση στην πεζοπορία επηρεάζει τη διάθεσή σας. Εάν εκνευρίζεστε καθώς πεζοπορείτε τότε πολλές φορές δεν προσέχετε. Το τελευταίο μπορεί να σας δυσκολέψει ποικιλοτρόπως.
Βέβαια, όλο αυτό χωρίς να σημαίνει ότι και λίγο ταλαιπωρία δεν κάνει την πεζοπορία πιο πικάντικη. Άλλο πικάντικη, άλλο ταλαιπωρία χωρίς λόγο.
Καλή διασκέδαση στη φύση.
Επτά συμβουλές εξοπλισμού για τον ερασιτέχνη πεζοπόρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;