21 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΈρευνα Hellas Health VΙ: Θύμα της κρίσης η υγεία και η ψυχολογία

Έρευνα Hellas Health VΙ: Θύμα της κρίσης η υγεία και η ψυχολογία

Μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%). «Κακή»  θεωρούν την κατάσταση της υγείας τους ως επί το πλείστον άτομα άνω των 65 ετών και άτομα που ανήκουν στο κατώτερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ενώ περισσότεροι από ένας στους πέντε συμπολίτες μας  δηλώνουν ότι δεν έλαβαν τη θεραπεία ή και τις εξετάσεις που ήθελαν.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων, σε  δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την έρευνα προκύπτει ότι στις συνέπειες της κρίσης περιλαμβάνονται και η σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (80%), της διάθεσης, της ψυχικής κατάστασης (55%) και της οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες υγείας (52%) σε σχέση με το 2009.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής:

Το 39% απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Εξαιρετικά υψηλό, παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα (37%), με 40% στους άνδρες και 34% στις γυναίκες, καθώς και το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας (27%), στα εστιατόρια (78%) και στις καφετέριες μπαρ (92%).

Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο.

Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος (17% παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι).

Σημειώνεται ακόμα ότι η πλειοψηφία  διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας πάνω από το 5% του συνολικού της εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του συνολικού τους μηνιαίου εισοδήματος για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά διενέργειας προληπτικών εξετάσεων όπως η μαστογραφία (57%) και η ψηλάφηση μαστού από γιατρό (67%) για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με δεδομένη τη συχνότητα της ασθένειας. Ακόμα πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά στις εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: αιμορραγική κοπράνων (14%) και κολονοσκόπηση (15%).

Έρευνα Hellas Health VΙ: Θύμα της κρίσης η υγεία και η ψυχολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;