30.6 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕταιρείες «τέρατα» στα σύνορα του φόβου

Εταιρείες «τέρατα» στα σύνορα του φόβου

Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Αρκεί να ξέρεις να τις εκμεταλλεύεσαι. Στις ΗΠΑ, η «μεταναστευτική κρίση» (ας την ονομάσουμε έτσι) δημιουργεί πραγματικά χρυσές ευκαιρίες, ιδίως για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας.

Πολλώ δε μάλλον από τον περασμένο Απρίλιο, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να εφαρμόσει την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» συλλαμβάνοντας και στέλνοντας σε κέντρα κράτησης όσους μετανάστες πιάνονται να διαβαίνουν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να χωρίζει γονείς από παιδιά, μια πρακτική που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και οδήγησε τον Τραμπ στην υπογραφή διατάγματος που την τερμάτιζε.

Κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες που κάνουν μπίζνες χάρη στο μεταναστευτικό χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτός σήμερα τους ανταποδίδει τη χάρη.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υπολόγισε πρόσφατα ότι θα χρειαστεί επιπλέον χώρους σε οικογενειακά κέντρα κράτησης για πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Οι «ανάγκες» είναι πολλές.

Μόνο μέσα στον Μάιο συνελήφθησαν 160.000 παράτυποι μετανάστες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, 160% πάνω σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή.

Και μπορεί το διάταγμα Τραμπ στις 20 Ιουνίου να απαγόρευσε εφεξής τη χωριστή κράτηση γονέων και παιδιών, οι οικογένειες ωστόσο θα εξακολουθούν να κρατούνται μαζί επ’ αόριστο, για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών.

Πολλαπλά οφέλη

Κι εδώ έρχεται να συνδράμει ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με πρόσφατα αμερικανικά δημοσιεύματα, δύο είναι οι εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από αυτή την πολιτική χάρη στα συμβόλαιά τους με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: η GEO Group και η CoreCivic, οι μεγαλύτερες στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία των μετοχών των δύο εταιρειών έχει ανέβει στα ύψη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική της μηδενικής ανοχής: 20% πάνω για την CoreCivic, σχεδόν 34% για την GEO Group.

Οι δύο εταιρείες επίσης έχουν βγει γενικότερα ωφελημένες από την εκλογή του Τραμπ και μετά καθώς ο νέος πρόεδρος ανέστειλε την απόφαση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα για σταδιακή κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών.

«Είναι η πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για πωλήσεις που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο σε ομοσπονδιακό, αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο», σχολίασε περιχαρής ο διευθύνων σύμβουλος της CoreCivic Ντέιμον Χίνινγκερ σε συνέδριο επενδυτών στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

Η GEO Group, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών φυλακών στις ΗΠΑ, διαχειρίζεται 11 διαμετακομιστικά κέντρα για μετανάστες σε ολόκληρη την επικράτεια κι ένα οικογενειακό κέντρο κράτησης στο Τέξας.

Η CoreCivic οχτώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κι ένα κατάλυμα για οικογένειες πάλι στο Τέξας.

Καμία από τις δύο, ωστόσο, δεν έχει στη διάθεσή της εγκαταστάσεις στις οποίες κρατούνται ασυνόδευτα παιδιά.

Τα συρμάτινα κλουβιά

Τα σχετικά συμβόλαια έχουν υπογραφεί με το US Immigration and Customs Enforcement (ICE). Η αμερικανική δύναμη μετανάστευσης και τελωνείων ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια, επί θητείας Μπους Β’.

Είναι ουσιαστικά η αστυνομία μετανάστευσης και λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο Τραμπ.

Το ICE έχει γίνει ο φόβος και τρόμος των μεταναστών. Δικό του έργο, μεταξύ άλλων, είναι οι ανατριχιαστικές σκηνές με οικογένειες φυλακισμένες σαν τα ζώα μέσα σε συρμάτινα κλουβιά.

Η κατάργηση αυτού του σώματος αποτελεί πάγιο αίτημα των πιο προοδευτικών πολιτικών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η CoreCivic οφείλει πάνω από το 80% των κερδών της από τη διαχείριση φυλακών και κέντρων προσωρινής κράτησης, όπως είπε ο Χίνινγκερ στο συνέδριο.

Η GEO Group, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στη Βρετανία, στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική, οφείλει το 19% των εσόδων της μέσα στο 2017 στα συμβόλαιά της με το ΙCE.

Και οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονται στους γενναιόδωρους χρηματοδότες Ρεπουμπλικανών, κυρίως, πολιτικών και δη του Ντόναλντ Τραμπ. Η κάθε μία τους έχει προσφέρει από 250.000 δολάρια και στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και άλλα τόσα στην επιτροπή προετοιμασίας των εκδηλώσεων για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Κι επειδή φέτος τον Νοέμβριο θα γίνουν εκλογές για την ανανέωση των μελών του Κογκρέσου, η CoreCivic έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 134.000 δολάρια σε υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού και 7.000 σε υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οσο για την GEO, έχει χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, τρεις εν ενεργεία Ρεπουμπλικανούς βουλευτές του Τέξας, τον καθένα με 31.000 δολάρια.

Υπάρχει όπως κάτι πολύ ιδιαίτερο στην περίπτωση της GEO. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της. Πρόκειται για τον Τζορτζ Ζόλι, Ελληνα ομογενή από τη Φλώρινα ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του όταν ήταν τριών ετών.

Παρ’ όλο που και ο ίδιος υπήρξε κάποτε μετανάστης, ο Ζόλι σήμερα κερδίζει χρήματα από τα συμβόλαιά του με την κυβέρνηση Τραμπ που φυλακίζει άλλους μετανάστες, όπως ήταν κάποτε αυτός και οι γονείς του.

ΜΚΟ και… χριστιανικές

Φυσικά, δεν είναι αυτές οι δύο εταιρείες οι μόνες που επωφελούνται από το μεταναστευτικό. Πρόσφατα, το δίκτυο CBS έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με εταιρείες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε ασυνόδευτα μεταναστόπουλα, καθώς και παιδιά που αποχωρίστηκαν διά της βίας από τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής.

Μία από αυτές είναι η Southwest Key Programs, μια μεγάλη μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει στην κατοχή της καμιά δεκαριά εγκαταστάσεις στο Τέξας.

Ανάμεσά τους κι ένα πρώην πολυκατάστημα της Walmart στην πόλη Μπράουνσβιλ που μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης για ανήλικους μετανάστες και συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.

Η MVM που εδρεύει στη Βιρτζίνια παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς σε οικογένειες παράτυπων μεταναστών και ασυνόδευτα παιδιά κι έχει υπογράψει συμβόλαια με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Πρόσφατα, ο ιστότοπος The Daily Beast ανέφερε ότι η εταιρεία είχε αναρτήσει διαδικτυακή αγγελία ζητώντας εργαζομένους για το στήσιμο νέων υποδομών για ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών.

Σύντομα όμως την κατέβασε, καθώς οι έντονες διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής χωρισμού των οικογενειών έπληξαν και την ίδια την εταιρεία.

«Μερικές κατασκευάστριες εταιρείες για τη στέγαση των παιδιών των μεταναστών έχουν διασυνδέσεις με τον στενό κύκλο του Τραμπ», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι New York Times ανήμερα την 4η Ιουλίου, την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας, θίγοντας ένα θέμα που δεν τιμά καθόλου τις περίφημες αμερικανικές αξίες περί ελευθερίας και ισότητας.

«Σε αντίθεση με τις εταιρείες ιδιωτικών φυλακών με τις παχυλές τσέπες, πολλές από τις οργανώσεις που κερδίζουν κυβερνητικά συμβόλαια για τη φροντίδα των παιδιών των μεταναστών, είναι μη κερδοσκοπικές και χριστιανικές οργανώσεις. Παρόλο που αυτές οι οργανώσεις δεν καταθέτουν τον οβολό τους στις προεκλογικές καμπάνιες, ορισμένες έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ», έγραφε η αμερικανική εφημερίδα.

Πέρα από τους προαναφερθέντες γίγαντες GEO Group και CoreCivic, οι New York Times αναφέρονται στην BCFS, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται καταλύματα όπου στεγάζονται ανήλικοι μετανάστες και διατηρεί επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και στην Bethany Christian Services, μια χριστιανική οργάνωση η οποία προσφέρει υπηρεσίες αναδοχής για τα παιδιά μεταναστών και χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από το οικογενειακό ίδρυμα της πολυεκατομμυριούχου υπουργού Παιδείας Μπέτσι Ντέβος.

Διαπλοκή

Στο ίδιο ρεπορτάζ κατονομάζεται και η General Dynamics. Ο υπουργός Αμυνας και πρώην στρατιωτικός Τζέιμς Μάτις ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι που τον ενέταξε ο Τραμπ στο κυβερνητικό σχήμα.

Η General Dynamics τα τελευταία 18 χρόνια έχει επωφεληθεί από συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων χάρη στη συνεργασία της με το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών που είναι αρμόδιο για τους ανήλικους μετανάστες.

Η εταιρεία δεν κατασκευάζει ούτε διαχειρίζεται κέντρα κράτησης. Προσφέρει όμως εκπαίδευση στο προσωπικό και τεχνική υποστήριξη σε πολλά τέτοια καταλύματα.

Η General Dynamics έχει χρηματοδοτήσει πολιτικούς και από τα δύο κόμματα, με έμφαση στο Ρεπουμπλικανικό. Ανάμεσα στους αποδέκτες των δωρεών της βρίσκεται και ο επιχειρηματίας Γκρεγκ Πενς, αδερφός του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος φέτος κατεβαίνει υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Και για να μην αμφιβάλλει κανείς για το πόσο γλυκά μπερδεύονται όλα στον αμερικανικό καπιταλισμό -και όχι μόνο- ο Ντάνιελ Ραγκσντέιλ, ο οποίος διετέλεσε υπαρχηγός του ICE κατά το διάστημα 2012-2017, παραιτήθηκε από τη θέση του πέρυσι τον Μάιο για να μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα και δη στην GEO Group.

Ευκαιρίες…

Συντάκτης: Κορίνα Βασιλοπούλου

Εταιρείες «τέρατα» στα σύνορα του φόβου

efsyn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;