30.3 C
Athens
Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθελοντισμός, αλληλεγγύη: Μπράβο παιδιά! Ο Συλλόγος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ μπαίνει...

Εθελοντισμός, αλληλεγγύη: Μπράβο παιδιά! Ο Συλλόγος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ μπαίνει στην μάχη των ΜΕΘ

Με ανακοίνωση τους οι φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ κάνουν κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία.

Το παράδειγμα των Κρητικών Νοσηλευτριών ακολουθούν και οι Φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ που, με ευθύνη του Συλλόγου Φοιτητών και όχι μεμονωμένα, ρίχνονται στη μάχη εναντίον της πανδημίας έχοντας συνείδηση της δυσκολίας και των κινδύνων της αποστολής τους, των ελλειμμάτων του ΕΣΥ και των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών.

 Δεκάδες φοιτητές Ιατρικής τάσσονται εθελοντικά στη μάχη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης:

-Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

-Στεκόμαστε δίπλα στους αυριανούς μας συναδέλφους.

-Καταλαβαίνουμε ότι σε ένα με δύο χρόνια κι εμείς στην ίδια κατάσταση θα είμαστε.

-Είμαστε κόντρα σε αυτούς που έφεραν το σύστημα υγείας στην κατάσταση που έχει περιέλθει.

-Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες.

-Ζητούμε να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε μόνιμες θέσεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να δοθούν παραπάνω μέσα ατομικής προστασίας και να ενισχυθεί ο εξοπλισμός που χρειάζεται σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις”.

-Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τον λαό της πόλης και τους υγειονομικούς, αλλά από την άλλη δεν θα είμαστε το προπέτασμα πίσω από το οποίο θα κρυφτεί η κυβέρνηση από τις ευθύνες της.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι της Ιατρικής βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας και έχοντας επίγνωση ότι οι ανάγκες ενδεχομένως να αυξηθούν το επόμενο διάστημα καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που βρίσκεται στο 4 ο , 5 ο και 6 ο έτος, καθώς και όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλλουμε με οργανωμένο τρόπο, με δεδομένο τις γνώσεις -θεωρητικές και πρακτικές- και την αντίστοιχη περιορισμένη πείρα που έχουμε, στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας.

Ταυτόχρονα, δεν κλείνουμε τα μάτια στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας στην χώρα μας.

Ξέρουμε καλά ότι τα δημόσια νοσοκομεία “πάσχουν” από τη χρόνια υποστελέχωση αφού τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τις 30.000, ενώ η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη.

Ωστόσο, δεν μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχουμε διάθεση να συμβάλλουμε πλάι στους εργαζόμενους υγειονομικούς.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη πάρει τα σωματεία τους, η ΟΕΝΓΕ, καθώς και την πρωτοβουλία συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων γιατρών που θέτουν τις υπηρεσίες τους απαιτώντας να ενταχθούν στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών:

1. Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

2. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

3. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

4. Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).

6. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).

7. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

8. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

9. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό

10. Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Παράλληλα απαιτούμε να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας των φοιτητών που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Συγκεντρώνουμε συμμετοχές τις οποίες θα καταθέσουμε στον Πρόεδρο της σχολής.

Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε τον αγώνα απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει τα αντίστοιχα όπλα!

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών!

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/NnBkL9na8SpjpdY66

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6986941685 (Στέφανος Κότο, Πρόεδρος ΣΦΙΑΠΘ), 6971736137 (Δημήτρης Ταξίδης, μέλος ΔΣ ΣΦΙΑΠΘ)

 

Σημείωση: Μετά από τα λαμπρά αυτά παραδείγματα ας ελπίσουμε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στα γνωστά κέντρα που σπιλώνουν ό,τι είναι δημόσιο και συλλογικό!

Αν μη τι άλλο η οικονομική κρίση και η πανδημία καταρρίπτουν τα στερεότυπα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;