17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ"Ευφυής Γεωργία" μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών τώρα και στην Ελλάδα!

“Ευφυής Γεωργία” μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών τώρα και στην Ελλάδα!

Το πιο σύγχρονο τεχνολογικά πρόγραμμα αγροτικής παραγωγής αναμένεται να λειτουργήσει σε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ελλάδας από το νέο έτος. 

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση 10.000 τηλεμετρικών σταθμών στα ελληνικά χωράφια, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, για εφαρμογές ακριβείας με περιβαλλοντικά δεδομένα. 

Ο αγρότης θα έχει άμεση ενημέρωση για τις ασθένειες της καλλιέργειας του, το πότισμα, τη λίπανση, τα καιρικά φαινόμενα κ.λπ.

Η εγκατάσταση των τηλεμετρικών σταθμών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος 5ετίας. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία και αναλαμβάνει πλήρως το κόστος εγκατάστασης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Η «Ευφυής Γεωργία» ανακοινώθηκε από τον Σύμβουλο Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gaia Επιχειρείν κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο και του οποίου οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα.

«Η Τράπεζα επενδύει στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, με την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να φέρει στο προσκήνιο του γενικότερου ενδιαφέροντος την υπόθεση της αγροτικής μας παραγωγής και να συμβάλει καθοριστικά στην εκσυγχρονισμό της» τόνισε ο κ. Αντωνιάδης και διευκρίνισε ότι «Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να επωμισθεί το επενδυτικό κόστος του δικτύου, εκτιμώντας ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του θα συντελέσει  στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, θα μειώσει το κόστος, θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών, αλλά θα εξοικονομήσει και φυσικούς πόρους που είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες αξιοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προσέλκυσης ανάλογων κεφαλαίων στην αγροτική οικονομία, αλλάζοντας την όψη της αγροτικής περιφέρειας». 

Ο πρωτογενής τομέας και εν γένει ο αγροδιατροφικός τομέας, διαθέτει ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τεράστιες προοπτικές, που μπορούν να τον καταστήσουν ισχυρό πυλώνα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου λειτουργίας, που μαζί με άλλα αντίστοιχα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δυναμικά στην κατεύθυνση της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. 

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς είναι:

– Ανάπτυξη πρωτοβουλιών χρηματοδοτικής στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας με πλέον γνωστό το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 160 επιχειρήσεων και 16.000 αγροτών και χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. 

– Χρηματοδότηση σε περισσότερους από 65.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες μέσω του Ανοικτού Δανείου Αγροτών.

– Συμβουλευτική υποστήριξη μέσω των Κέντρων Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας. Ήδη σήμερα λειτουργούν 30 Κέντρα σε περιοχές με ιδιαίτερο δυναμισμό και αξιοσημείωτη αγροτική δραστηριότητα -που πολύ σύντομα θα διπλασιαστούν- καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών για   επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις και άλλα συναφή θέματα. 

– Εκπαιδευτική υποστήριξη, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕ, η οποία αναλαμβάνει και υλοποιεί θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες και εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια  τόσο για παραγωγούς όσο και για επιμέρους φορείς. 

Η παρέμβαση της Τράπεζας στον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, επεκτείνεται στις σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγροτική οικονομία, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ  για την από κοινού αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν. 

"Ευφυής Γεωργία" μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών τώρα και στην Ελλάδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;