14.1 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕύβοια: 3ήμερο camping για την ελευθερία των σπόρων

Εύβοια: 3ήμερο camping για την ελευθερία των σπόρων

ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2014

Τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην φύση, την αλληλεγγύη, την οικολογία θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Σκουντέρι της Εύβοιας. H σωστή διαχείριση των πόρων, η αποκέντρωση, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων με επίκεντρο τον σπόρο συνδυασμένα με την λαϊκή μας παράδοση είναι τα βασικά θέματα της εκδήλωση.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-5-2014

«ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ»

Τα παιδιά συμμετέχουν στην εκδήλωση ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2014 με θέματα περιβαντολλογικά, οικολογίας, πολιτισμού. Τα παιδιά θα αναπτύξουν τις δράσεις τους μέσα στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής.


ΣΑΒΒΑΤΟ 3-5-2014

“Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ»

ΠΡΩΙ

Συγκέντρωση καλλιεργητών και ανταλλαγή απόψεων και σπόρων. Θα γίνουν ομιλίες το πρωί αλλά και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , ανταλλαγές μεταξύ καλλιεργητών και εργαστήρια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Από τις 18:00 ξεκινάει η εκδήλωση με δρώμενα, χορωδίες, ομιλίες,συναυλία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν πράγματα (ρούχα, τρόφιμα κ.λπ.) για να μοιραστούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Εύβοια: 3ήμερο camping για την ελευθερία των σπόρων


KYΡΙΑΚΗ 4-5-2014

«Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ»

Η κεντρική ημέρα της εκδήλωσης όπου θα μοιραστούν σπόροι και φυτά ντόπιων ποικιλιών. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει δρώμενα, εργαστήρια, παρουσιάσεις και πολλά άλλα πράγματα. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς μας φίλους.


TOΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ

ΦΑΒΑ ΚΑΜΠΙΩΝ

Τα χώματα των Καμπιών είναι ιδανικά για να δώσουν την άριστη ποιότητα και την εκπληκτική γεύση που κάνουν γνωστή την φάβα Καμπιών.

Βασικό είδος διατροφής για τους κατοίκους όλων των χωριών της περιοχής αποτέλεσε σε δύσκολες εποχές διατροφική λύση μιας και η φάβα φύεται παντού ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη.

Η φάβα για να βγει έχει τον παιδεμό της. Την ημέρα της συγκομιδής ο καιρός πρέπει να είναι «μαλακός». Αν έχει ζέστη, ο καρπός μόλις τον πιάσεις στα χέρια διαλύεται στο χωράφι. Γι αυτό και η συγκομιδή γίνεται πάντα πολύ πρωί. Μόλις μαζεύεται μεταφέρεται στα αλώνια σε δεμάτια. Αφού τελειώνει το αλώνισμα με τα ζώα ακολουθεί το λίχνισμα. Καθώς πιάνεις με το δικούλι τη φάβα και τη σκορπάς στον αέρα, τα άχυρα φεύγουν και ο σπόρος μένει στη γη. Ακολουθεί το κοσκίνισμα . Πριν μαγειρευτεί θα αλεστεί στον χειρόμυλο, θα “τουμπανιαστεί” στο κόσκινο για να βγει το φλούδι και να μείνει μόνο η άσπρη “καρδιά” του σπόρου.

ΤΣΕΡΓΙΩΤΙΚΑ ΚΟΥΚΙΑ

Οι Τσέργες είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο επάνω σε μια πευκόφυτη πλαγιά της οροσειράς της Δίρφης. Νότια δεσπόζει η Δέλφη, η άγρια και επιβλητική κορυφή της οροσειράς . Ανατολικά εκτείνεται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Από τις άλλες πλευρές φαίνεται σχεδόν όλη η κεντρική Εύβοια .

Την 1954 το χωριό μετονομάστηκε σε Γλυφάδα λόγω του υφάλμυρου νερού που αναβλύζει κοντά στη θάλασσα.

Σε αυτό το χωριό οι περισσότερες καλλιέργειες είναι άνυδρες. Τα Τσεργιώτικα κουκιά έχουν το μισό μέγεθος από τα κανονικά, αλλά είναι πεντανόστημα. Αυτά που διαθέτουμε μας τα έδωσε ο ογδοντάχρονος σήμερα Γιάννης Φρατζής, ο οποίος είναι ο μόνος ίσως καλλιεργητής που τα καλλιεργεί και τα διασώζει ακόμα.

ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Όταν οι Ψαχνιώτισσες γύριζαν από τα χωράφια τους ήθελαν ένα όσπριο που να βράζει γρήγορα για να ταΐσουν τις οικογένειες τους. Αυτά ήταν τα Ψαχνιώτικα φασόλια τα οποία καλλιεργούνταν εκτός από τα Ψαχνά σε όλα τα χωριά της Μεσσαπίας και της Δίρφης.
Τα λένε και χειμωνιάτικα επειδή μαζεύονται στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Φυτεύονται τον Ιούλιο. Και όπως έλεγαν οι παλιοί καλλιεργητές «εάν έως της Αγίας Παρασκευής δεν έχει η φασολιά βγάλει τρία φύλλα, δεν θα προλάβεις να φας φασόλια».
Είναι χαμοφάσουλα, δεν θέλουν δηλαδή κλάρωμα, και είναι κοντά. Τα μαζεύουν μια φορά ξερά και για πιο γρήγορη συγκομιδή τα έβγαζαν από την ρίζα και τα καθάριζαν σπίτι.

ΡΕΒΙΘΙΑ

Η κυρία Γεωργία Αγγέλου πριν από πάρα πολλά χρόνια είχε φέρει αυτά τα μικροσκοπικά ρεβίθια από τα Θαρούνια στο Θεολόγο και από τότε τα καλλιεργεί κάθε χρόνο με πολύ φροντίδα και αγάπη. Μπορεί να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος αλλά είναι τα πιο γλυκά ρεβιθιά που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

ΔΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;