5.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ"Φαραωνική" επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο από "άγνωστο" Έλληνα επενδυτή....

“Φαραωνική” επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο από “άγνωστο” Έλληνα επενδυτή. Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

“Φαραωνική” επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίωνν στην Αίγυπτο από “άγνωστο” Έλληνα επενδυτή. Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη enallaktikos.gr

“Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στην Αφρική για το 2014” έγραφαν προ διμήνου περίπου οι Financial Times. Πρώτη ήταν η Γαλλία με άμεσες επενδύσεις ύψους 18 δισ. δολλάρια, δεύτερη η Ελλάδα με 10 δισ. δολλάρια, τρίτες οι ΗΠΑ με 8 δισ. δολλάρια, τέταρτη η Κίνα με 6 δισ. δολλάρια…

Η Ελλάδα πάνω από τις ΗΠΑ και την Κίνα; Εντυπωσιακό!  Μπορεί να σκεφτεί κάποιος….

Το δημοσίευμα όμως έσπευδε να διευκρινήσει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν εξαπλωθεί στην “μαύρη ήπειρο” και ότι η επίδοση αυτή προέρχεται από ένα και μόνο επενδυτικό έργο: τη δημιουργία διυλιστηρίου στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στη διώρυγα του Σουέζ από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία υπό την επωνυμία Mac Optic (σ.σ. η αναφορά στο 2014 αφορά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης).

Η ιστοσελίδα της Mac Optic εμφανίζει στην κεντρική της σελίδα δύο εναλλασσόμενες φωτογραφίες διυλιστηρίων με το λογότυπο της εταιρείας και το μοτό “We build tomorrow”. Κατά τα λοιπά (about us, management, career, projects, news, contact) είναι… under construction.

Αρκετές πληροφορίες για το επενδυτικο σχέδιο της εταιρείας δίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στην Daily News Egypt ο Ahmed Radwan, αντιπρόεδρος και CEO του Mac Optic Group:

-Τα σχέδια είναι έτοιμα και η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016 και το 2020 το διυλιστήριο αναμένεται να έχει πλήρη παραγωγή περί τα 250.000 βαρέλια.

 -Η μητρική εταιρεία είναι πράγματι ελληνική και διαθέτει 8 παραρτήματα σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε Αίγυπτο και Ιράκ.

-Η ελληνική κρίση δεν επηρρεάζει τα κεφάλαια της εταιρείας που εκτός Αιγύπτου ανέρχονται σε 30 δισ. δολάρια!

Παρόλα αυτά, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος της εταιρείας δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για τον ή τους επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από την μητρική εταιρεία.

Από διάφορους οργανσμούς που διαθέτουν στοιχεία για εταιρείες προκύπτει ότι εταιρεία με την επωνυμία Mac Optic ιδρύθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη, την οποία εκπροσωπεί δικηγόρος της πόλης και η οποία φέρεται να συμμετείχε το 2008 σε διεθνή έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό με αντικείμενο την αμυντική βιομηχανία.

Σε άλλους αντίστοιχους φορείς, τα παραρτήματα της εταιρείας εμφανίζονται να εμπορεύονται παράγωγα πετρελαίου, λιπαντικά κ.α.

Παρόλα αυτά η “ταυτότητα” των μετόχων ή των ιδιοκτητών της ελληνικής μητρικής εταιρείας δεν εντοπίζεται κάπου. Και αυτό από μόνο του παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς σε άλλα αντίστοιχα -από πλευράς μεγέθους- projects, οι επιχειρηματίες αποζητούν την δημοσιοότητα για λόγους πρεστίζ και δημοσίων σχέσεων, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για γραφεία τύπου και επικοινωνία.

Το γεγονός ότι εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, μπορεί σε ανθρώπους κακόπιστους και κακεντρεχείς  να εγείρει διάφορους κακόβουλους προβληματισμούς, όπως, για παράδειγμα, ο επιχειρηματίας να έχει και άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα και να ζητά από τους εργαζομένους του να κάνουν θυσίες (περικοπές, απολύσεις κ.α.) για να ανταπεξέλθει την κρίση, την ώρα που ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος λέει πως η εταιρεία διαθέτει κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων και ότι η ελληνική κρίση δεν τον αγγίζει.
Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου…

"Φαραωνική" επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο από "άγνωστο" Έλληνα επενδυτή. Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;