16.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦίλοι της Φύσης: Πόσο νόμιμες είναι οι ανεμογεννήτριες στο ακατοίκητο νησί Άγιος...

Φίλοι της Φύσης: Πόσο νόμιμες είναι οι ανεμογεννήτριες στο ακατοίκητο νησί Άγιος Γεώργιος;

Πόσο νόμιμες είναι οι ανεμογεννήτριες στο ακατοίκητο νησί, Άγιος Γεώργιος (Βελβίνα), 12 μίλια απόσταση και ορατό από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα;

Επιστολή των Φίλων της Φύσης στα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομίας, Οικονομικών

Στις αρχές Ιανουαρίου 2015 η Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανάρτησε στο site της, την πληροφορία ότι κατασκευάζει μία αιολική εγκατάσταση ισχύος 73,2 MW στη νησίδα Άγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης). 


Σύμφωνα με site της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προκύπτει ότι πρόκειται να κατασκευαστεί αιολική εγκατάσταση πάρκο» (εμείς δεν υιοθετούμε τον όρο πάρκο που δημιουργεί θετική εικόνα) ισχύος 69 MW αποτελούμενη από 23 ανεμογεννήτριες 3 MW εκάστη. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας που θα τοποθετηθεί, Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 εως 150 μέτρα. Σημειωτέον ότι το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα.


Απορίας άξιον είναι, πως γνωμοδότησαν θετικά είκοσι οκτώ (28) υπηρεσίες οκτώ (8) Υπουργείων (σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών σ’ αυτό το συγκεκριμένο νησί. Όσοι έδωσαν θετική γνωμοδότηση, κυρίως οι διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος  του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους ότι οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές σ’ ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, έναν σημαντικό αρχαιολογικό  χώρο  που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ένα τουριστικό πόλο και πόρο ταυτόσημο με την Αττική,   σχεδόν όσο  και η Ακρόπολη. 


Κατά την γνώμη μας, υπάρχουν σοβαρές παραβλέψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης: 


1ον. Η περιοχή του Σουνίου έχει κηρυχθεί από το 1980 ως αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. (ΦΕΚ 852 Β/03.09.1980). Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν επηρεάζει το τοπίο.


2ον. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ  (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), στο άρθρο 9, καθορίζει ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για την Αττική, συγκεκριμένα αναφέρονται 4 περιοχές που δύναται να κατασκευαστούν Αιολικά «Πάρκα» και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Άγιος Γεώργιος. Στο παράρτημα IV δε, γίνεται ειδική μνεία να ελέγχεται η θέση χωροθέτησης όταν πρόκειται για την Αττική καθώς και η ένταξη στο τοπίο. 


3ον. Έχει ήδη  κατασκευαστεί δρόμος απ’ άκρη σ’ άκρη 11,5 χιλιομέτρων, και με πολλαπλές διακλαδώσεις μήκους 5 χιλιομέτρων προς τις βάσεις των ανεμογεννητριών. Για να κατασκευαστούν ο κεντρικός δρόμος και οι διακλαδώσεις του έχουν γίνει παρεμβάσεις, επιπεδοποιήσεις  στο έδαφος/ανάγλυφο του νησιού. Υπάρχει εκτεταμένο ενεργό εργοτάξιο καθ’ όλο το  μήκος του νησιού. Κατά πληροφορίες, από κατοίκους της περιοχής, ποντίζεται ήδη το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης. Επίσης έχει ήδη κατασκευαστεί λιμενικό έργο, (κρηπίδωμα και επιχωματώσεις), για την κατασκευή του οποίου απαιτείται  απόφαση υπουργού οικονομικών για  παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου. 


Κατά τη γνώμη μας τα έργα που κατασκευάστηκαν είναι παράνομα διότι «η παραχώρηση χρήσης  αιγιαλού παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή τους έγινε με δυο αποφάσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναρμοδίως, και για τον λόγο αυτό ανακλήθηκαν, και στη συνέχεια εκδόθηκε υπουργική απόφαση από τον Γκίκα Χαρδούβελη στις 20.01.2015, η οποία επίσης είναι παράνομη διότι παραχωρεί τον αιγιαλό για κατασκευή έργων, τα οποία είναι ήδη κατασκευασμένα αλλά «δεν νομιμοποιεί τυχόν υφιστάμενα έργα!!!!»

Οι Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι:

1.    οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους τουριστικούς μας πόρους ως κόρη οφθαλμού, να αντιστεκόμαστε σε τέτοια εγκλήματα που “βιάζουν” τοπία χαρακτηρισμένα ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μνημεία με την σπουδαιότητα του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, του δεύτερου αναγνωρίσιμου μνημείου μετά την Ακρόπολη, και να μην προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία,

2.    τα ακατοίκητα νησιά είναι «ακατοίκητα» για τους ανθρώπους αλλά είναι κατοικήσιμα για τη χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά πουλιά που τα νησιά για ξεκούραση και για αναπαραγωγή,

3.    να σταματήσουν οι εργασίες της προετοιμασίας και της τοποθέτησης των 23 ανεμογεννητριών και να ακυρωθεί το έργο.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το θέμα:  
Κατερίνα Κωστογιάννου, Πολιτικός Μηχανικός,  Mailkostkate@gmail.com


Φίλοι της Φύσης

Φίλοι της Φύσης: Πόσο νόμιμες είναι οι ανεμογεννήτριες στο ακατοίκητο νησί Άγιος Γεώργιος;
ωτορεαλιστική απεικόνιση με τις 23 ανεμογεννήτριες στο νησί. Ο Αρχαίος Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο είναι σε κύκλο, στο δεξιό και κεντρικό σημείο της φωτογραφίας και είναι σε πιο κοντινή απόσταση με το Νησάκι απ’  ότι το σημείο της φωτογράφισης]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;