20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ | Γυμνοσοφιστές. Του Θεοδόση Πελεγρίνη

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ | Γυμνοσοφιστές. Του Θεοδόση Πελεγρίνη

Ο υφυπουργός Παιδείας και τέως Πρύτανης του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης αρθρογραφεί
κάθε Δευτέρα αποκλειστικά για το enallaktikos.gr

Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης

ΓΥΜΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ

Γυμνοσοφιστές: Ινδοί φιλόσοφοι, που τους ονόμασαν έτσι οι Έλληνες που συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία, γιατί ήταν γυμνοί ή φορούσαν ελάχιστα ρούχα. Τρέφονταν με λίγα χόρτα και καρπούς. Αντισυμβατικοί –κάπως σαν τους δικούς μας οπαδούς της κυνικής φιλοσοφίας– καθόσον δεν έτρεφαν σεβασμό στους νόμους, στις συνήθειες και στις συμβάσεις που διέπουν την ζωή των ανθρώπων στην κοινωνία. Και, ακόμη, απρόβλεπτοι στον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν απέναντι στην εισβολή των ελληνικών στρατευμάτων στην χώρα τους.

Γι’ αυτό και ο Αλέξανδρος δεν τους μεταχειρίστηκε όλους το ίδιο. Πολλούς, όσοι κατηγορούσαν τους βασιλείς που προσχώρησαν σε αυτόν και προέτρεπαν τους κατοίκους σε αποστασία ώστε να μείνουν ελεύθεροι, τους κρέμασε, παρά την ομολογημένη αγάπη του για την φιλοσοφία. Άλλους, που ζούσαν στον κόσμο τους μόνοι τους ήσυχοι, έστειλε τον Ονησίκριτο, –ιστορικό από την Αίγινα ή την Αστυπάλαια και οπαδό της κυνικής φιλοσοφίας, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία του– να τους καλέσει κοντά του. Ορισμένοι από αυτούς, πράγματι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, όπως ο Κάλανος, ο οποίος, όσο κι αν αρχικά αντιμετώπισε τον Ονησίκριτο με τρόπο σκαιό υποχρεώνοντας τον να βγάλει τον χιτώνα του και να συζητήσει μαζί του γυμνός, ακολούθησε στην συνέχεια την εκστρατεία εισπράττοντας  την περιφρόνηση των άλλων Γυμνοσοφιστών που προτίμησε να υπηρετήσει, αντί για τον θεό, έναν θνητό άρχοντα.

Ο Αλέξανδρος, βέβαια,  γενναιόδωρος πάντοτε, όποτε το έκρινε, δεν παρέλειψε να τον τιμήσει για την απόφασή του να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του. Όταν ο Κάλανος αρρώστησε για πρώτη φορά στην ζωή του στα εβδομήντα τρία του και ζήτησε να καεί μια και έβλεπε την κατάστασή του να χειροτερεύει μέρα με την μέρα, ο Έλληνας στρατηλάτης διέταξε να του ετοιμάσουν την πιο λαμπρή εξόδιο τελετή. Άλλοι, πάλι, από τους Γυμνοσοφιστές αρνήθηκαν να δεχθούν την πρόσκληση του επηρμένου και πολυπράγμονα Αλέξανδρου. Ο πιο ηλικιωμένος από αυτούς και δάσκαλός των, ο Δάνδαμης, στηλιτεύοντας την ματαιοδοξία του Αλέξανδρου, είπε στον Ονησίκριτο, τον αντιπρόσωπό του, τούτο μόνο: «για ποιο λόγο ήρθε ο Αλέξανδρος εδώ διανύοντας τόσο μεγάλη απόσταση;» ξεχνώντας, προφανώς, στην μέθη των μεγάλων πράγματι επιτυχιών του, ότι, όταν πεθάνει, θα κατέχει τόση γη, όση να καλύπτει το σώμα του.

Προς τι, αλήθεια, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, η μεγαλειώδης εκστρατεία του Αλέξανδρου, αν δούμε τι ακολούθησε μετά τον θάνατό του –τους ανηλεείς πολέμους μεταξύ των διαδόχων του, τους πάσης φύσεως εξευτελισμούς και τις απώλειες αμέτρητων ανθρώπων, τις υλικές καταστροφές. Έτσι, όμως, δεν γίνεται με τις αυτοκρατορίες; Ορισμένοι ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους, κάποιοι ωφελούνται αρπάζοντας ξένες περιουσίες και η συντριπτική πλειονότητα βυθίζεται στον πόνο και την δυστυχία.     

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ | Γυμνοσοφιστές. Του Θεοδόση Πελεγρίνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;