18 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑFinancial Times: Αναλυτικά η πρόταση της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους -...

Financial Times: Αναλυτικά η πρόταση της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους – 100 χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής

Financial Times: Αναλυτικά η πρόταση της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους – 100 χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής 

Οι Financial Times και ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ δημοσιεύουν ένα 7σέλιδο έγγραφο το οποίο φέρεται να είναι η πρόταση της Αθήνας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συρρίκνωσή του από το 180% του ΑΕΠ στο 93% έως το 2020.

Ο Πίτερ Σπίγκελ κάνει λόγο για ένα «φιλόδοξο σχέδιο» καθώς προϋπόθεση είναι σύμπνοια και των τεσσάρων πιστωτών της Ελλάδας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει ομόλογα ύψους 27 δις ευρώ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει δανείσει περίπου 20 δις ευρώ, των χωρών μελών της ευρωζώνης τα δάνεια των οποίων ανέρχονται σε 43 δις ευρώ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δάνεια ύψους 144 δις ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως σε περίπτωση που το σχέδιό της υιοθετηθεί στο σύνολό του τότε το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί έως το 2030 στο 60%.

Τέσσερις δανειστές, τέσσερα βήματα:

Η ΕΚΤ ανταλλάσσει τα ομόλογα ύψους 27 δις που κατέχει με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα οποία έχουν μακρύτερες προθεσμίες λήξης και χαμηλότερα επιτόκια.

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 9 δις από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ ώστε να αποπληρώσει τα μισά περίπου από τα δάνεια του ΔΝΤ πριν από τη λήξη τους. Το υπόλοιπο μέρος των δανείων θα αποπληρωθεί με τον κλασικό τρόπο, είτε είτε με την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές (κάτι που σήμερα δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα) είτε με τη χρήση «νέων δανείων διάσωσης».

Για τα δάνεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, που που επίσημα αποκαλούνται «Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση» (Greek Loan Facility), έχουν αναδιαρθρωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και τα επιτόκιά τους έχουν μειωθεί κοντά στο κόστος δανεισμού των κεφαλαίων, ενώ οι προθεσμίες αποπληρωμής τους έχουν επιμηκυνθεί για χρόνια.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων αυτών των δανείων.

Πρώτο σενάριο που προτείνει η Ελλάδα είναι τα αποκαλούμενα «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond), που σημαίνει ότι τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν ποτέ πλήρως, αλλά θα πληρώνονται γι’ αυτά τόκοι στο διηνεκές.

Αυτού του τύπου τα ομόλογα δεν είναι καινούργια, σημειώνουν οι Financial Times, και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την ετήσια πληρωμή επιτοκίου 2% έως 2,5% επί της αξίας των ομολόγων.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει εναλλακτικά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των διμερών δανείων στα 100 χρόνια.

Μία άλλη δυνατότητα που δίνει η Αθήνα είναι τα «ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ» (GDP indexed bonds), με τα οποία θα προβλέπεται η αποπληρωμή των πιστωτών, μόνο αν η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, ενώ τα ποσά αποπληρωμής θα συνδέονται με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκφράσει τη βούληση να επεκτείνουν τις προθεσμίες των διμερών δανείων, επομένως η πιο πιθανή επιλογή είναι οι λήξεις σε 100 χρόνια, σημειώνει ο Πίτερ Σπίγκελ, προσθέτοντας ότι μία τέτοια προσφορά είναι απίθανο να γίνει άμεσα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι γι’ αυτό θα μπορούσε να δοθεί μία γενική υπόσχεση, στο πλαίσιο μίας ανακοίνωσης του Eurogroup, εάν επιτευχθεί μία νέα συμφωνία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχει χορηγήσει συνολικά δάνεια ύψους 144 δις ευρώ, η ελληνική πρόταση προβλέπει το σπάσιμο των δανείων στη μέση, με το μισό του χρέους να αναδιαρθρώνεται σε ένα νέο δάνειο που θα έχει επιτόκιο 5% (το διπλάσιο από το 2,5% που καταβάλλεται σήμερα) και το υπόλοιπο μισό ουσιαστικά να διαγράφεται.

Το επιχείρημα υπέρ αυτού του σχεδίου είναι ότι οι ετήσιες πληρωμές τόκων από την Ελλάδα θα μείνουν οι ίδιες, αλλά η διαγραφή του μισού αρχικού χρέους θα μείωνε σημαντικά το συνολικό ελληνικό χρέος.

Η διαγραφή θα μπορούσε να γίνει σε φάσεις με βάση το ελληνικό σχέδιο. Στην αρχή θα γινόταν με ομόλογα μηδενικού τόκου (ουσιαστικά άτοκο δάνειο), το οποίο σταδιακά θα ακυρωνόταν.

Ο Πίτερ Σπίγκελ σημειώνει το ελληνικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι φιλόδοξο αλλά και δημιουργικό, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι πολιτικά αποδεκτό από τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Εκτός από την επιμήκυνση των λήξεων πληρωμών, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν φανεί απρόθυμες να επιτρέψουν ελάφρυνση του χρέους, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει συνεχώς ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς αυτή, αναφέρει.

Financial Times: Αναλυτικά η πρόταση της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους - 100 χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής

tvxs.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;