25.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΙΦΑ: Ένα ανοιχτό βιωματικό σχολείο στο κέντρο της Καλαμάτας

ΦΟΙΦΑ: Ένα ανοιχτό βιωματικό σχολείο στο κέντρο της Καλαμάτας

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι επισκέψεις σχολείων, σχολικών ομάδων αλλά και γκρούπ ενδιαφερόμενων στο Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα-RE:THINK.
Μέσα σε ενα περιβάλλον που λειτουργεί ως αυτάρκες φυσικό οικοσύστημα αλλά και πνεύμονα πρασίνου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, μαθητές όλων των ηλικιών και βαθμίδων, έρχονται σε επαφή με ποικίλλα γνωστικά αντικείμενα της εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη με στοχο την έρευνα και θεμελίωση μιας ολιστικής και βιώσιμης οπτικής του φυσικού αλλά και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος.
Τα γνωστικά αντικείμενα που ερευνώνται και αναπτὐσσονται είναι: 
Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια,
Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου
Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων
 Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,
 Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή)
Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)
 Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων (π.χ φυτικάἐλαια, αφρόλουτρο κ.α)
Οικοτεχνία
Οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν πάνω σε ένα διαφοροποιημἐνο μοντέλο μιας βιώσιμης ενεργειακά κοινωνίας ,εναρμoνισμένη με τις φυσικές διαδικασίες. Το εκπαιδευτικό έργο του Αγρόκτηματος Φοίφα-RE:THINK στοχεύει στην δημιουργίας ενός “ανοιχτού βιωματικού σχολείου, υποστηρικτικό και ανοιχτό προς το Δημόσιο σχολείο και με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη του “Πολιτισμού της Καλλιέργειας”.
Από το 2014 που ξεκίνησε πιο οργανωμένα το εκπαιδευτικό του έργο το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα-RE:THINK, πάνω από 200 σχολικές ομάδες έχουν εξοικειωθεί :
– με τεχνικές φυσικής καλλιέργειας είτε για το σπίτιτους ,είτε για τον κήπο του σχολείου τους, έρθει σε επαφή με την λειτουργία, τη λογική της Ανοιχτής Τράπεζας Σπόρων μας , όπως και βοήθησαν στην αναπαραγωγή και ανατροφοδότησή της με ανοιχτό, παραδοσιακό, πολλαπλασιαστικό υλικὀ.
– στην καθημερινή τους πρακτική στην φυσική κομποστοποίηση. 
Μάλιστα δεκάδες ήταν τα σχολεία που υιοθέτησαν κομποστοποιητή, στο πλαίσιοτης ανάπτυξης Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης.
Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) ενδυναμώνει τους μαθητές να λάβου συνειδητές αποφάσεις και υπεύθυνη δράση για την περιβαλλοντική ακεραιότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και για μια δίκαιη κοινωνία για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές σεβόμενοι την πολιτισμική ποικιλότητα. Είναι μια διαρκής εκπαίδευση και αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο ποιότητας στην εκπαίδευση. Η ΕΑΑ είναι ολιστική και μετασχηματιστική εκπαίδευση η οποία αφορά στο περιεχόμενο, την παιδαγωγική και το μαθησιακό περιβάλλον. 
Επιτυγχάνει το σκοπό της μέσα από το μετασχηματισμό της κοινωνίας.. (UNESCO 2014)
Τα εκπαιδευτικό έργο του Αγροκτήματος Φοίφα-RE:THINK έχει συμπεριληφθεί και στα πρακτικά του Πανελλήνιου Δικτυου Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,ενώ υπάρχει εκτεταμενη αναφορά σε εκπαιδευτικά περιοδικά και site πανελλήνιας εμβέλειας.
Φορέας διαχείρισης , έρευνας και εκπαίδευσης είναι η  RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, η οποία και ως βασικό εκπαιδευτικό στόχο έχει της δόμηση μιας πιο “ εξυπνης και βιώσιμης  διαχείρισης της καθημερινότητάς βασισμένη σε μια ολιστική ενεργειακά οπτική.  
Μέσα από την εκμάθηση  ποικίλων τεχνικών αυτοδιαχείρισης των απορριμάτων μας , οπως η  φυσική κομποστοποίηση , η δημιουργική επανάχρηση.
“Το καλύτερο άλλωστε σκουπίδι είναι αυτό που δεν δημιουργήθηκε ποτἐ”.
Μαθαίνουν  να καλλιεργούν την δική τους φυσική τροφή , ενσωματὠνοντας έτσι στην καθημερινότητἀ τους την υγιεινή διατροφή, βασισμένη στις παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου μας, καθώς και στην αρχή της εγγύτητας της διατροφικής τροφικής παραγωγής.  
Κατανοούν και έτσισέβονται τοκύκλοτουφυτού και του σπόρου.
Μέσα από την συνεχή αναζήτηση έξυπνων ενεργειακά τρόπων και τεχνικών ενσωμάτωσης  στο οικοσυστημά μας, μαθητές αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι κατακτούν πολύτιμες γνώσεις πάνω στην λειτουργία του φυσικού οικοσύστηματος αλλά αναπτύσουν την ενσυναίσθηση και διασυνεκτική λογική αντιμετώπισης των προβληματων , όπως και  ευέλικτη, δημοκρατική συμπεριφορά και σκέψη. 
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν βασικά δομικά χαρακτηριστικά του“ Πολιτισμού  της Καλλιέργεας”, που αναπτύσσει το Αγρόκτημα Φοίφα και η ομάδα εργασίας του, η RE:THINK κοιν.σ.επ
Η παιδαγωγική προσέγγιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βασίζεται στο παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας, στην βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, στην συνεργασία και στην ισονομία.
Το Αγρόκτημα παράλληλα στοχεύει στην εκπαιδευση όλης  της οικογενειας με ποικίλλες ανοιχτές και πιο παιγνιες δράσεις , όπως είναι η “ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ”, με ποικιλλες δραστηριοτητες για μικρούς και μεγαλους. 
Έχει εγκαταστήσει τις ανοιχτές γιορτές ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων, μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφη και να ανταλλαξουν γνώσεις, σπόρους και εμπειρίες παλαιοί και νέοι σποροφύλακες της περιοχής μας και όχι μονο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πλέον κοινωνικού ρεύματος για μια βίωσιμη και καθαρή γεωργία.
Παραλληλα διοργανώνει και ξεχωριστά επιμέρους θεματικά εργαστήρια για ενήλικες , όπως εργαστήρια φυτικών καλλυντικών, βιωματικά εργάστηρια αεικαλλιέργειας,  αλλά και για την περίοδο των Χριστουγέννων το RE:THINK CHRISTMAS LAB, ένα πολυεργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων χριστουγεννιάτικων στολιδιών και δώρων απο φυτικά και ανακύκλωσιμα υλικα.
ΦΟΙΦΑ: Ένα ανοιχτό βιωματικό σχολείο στο κέντρο της Καλαμάτας
ΦΟΙΦΑ: Ένα ανοιχτό βιωματικό σχολείο στο κέντρο της Καλαμάτας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;