25.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ"Φράουλες και αίμα":Οριστικά «αθώοι» για τον Άρειο Πάγο οι πιστολέρο της Μανωλάδας

“Φράουλες και αίμα”:Οριστικά «αθώοι» για τον Άρειο Πάγο οι πιστολέρο της Μανωλάδας

“Φράουλες και αίμα”: Οριστικά «αθώοι» για τον Άρειο Πάγο οι πιστολέρο της Μανωλάδας

Στο αρχείο μπαίνει οριστικά η υπόθεση της Νέας Μανωλάδας αφού ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση κατά της ομόφωνης αθωωτικής ετυμηγορίας, που είχε απαλλάξει τους βασικούς κατηγορούμενους για την αιματηρή επίθεση εναντίον μεταναστών τον Απρίλιο του 2013. «Πρόκειται για άδικη, ρατσιστική και φιλοεργοδοτική απόφαση. Δεν είναι ζήτημα μεταναστευτικό, αλλά εργατικό και το μέτωπο δεν πρόκειται να κλείσει», τονίζει στο Tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Υπενθυμίζεται πως η δίκη των «πιστολέρο» της Νέας Μανωλάδας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο της Πάτρας είχε καταλήξει στην ομόφωνη αθώωση των δύο βασικών κατηγορούμενων, στους οποίους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα, ενώ δύο ακόμα κατηγορούμενοι – επιστάτες στην επιχείρηση όπου συνέβησαν τα  αιματηρά επεισόδια του 2013- κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.

Στον πρώτο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο οκτώ χρόνια και επτά μήνες. Η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ύστερα από πιέσεις και τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο της Πάτρας να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε ζήτησαν το ίδιο με αίτησή τους και οι μετανάστες που είχαν δεχτεί την επίθεση.

Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος σήμερα, μέσω του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Κωνσταντίνου Παρασκευαΐδη, έκρινε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση ως προς το αθωωτικό σκέλος της υπόθεσης, γεγονός που συνεπάγεται πως οι κατηγορούμενοι δε θα λογοδοτήσουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη. Η απόφαση σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, και όπως έκρινε υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών».

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, άδικη, ρατσιστική και φιλοεργοδοτική απόφαση, τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου στο Tvxs.gr, επισημαίνοντας πως «δεν αφορά μόνο τους μετανάστες και το αντιρατσιστικό κίνημα αλλά όλο το εργατικό κίνημα στη μάχη κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας». «Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται να κλείσει αυτό το μέτωπο. Με την απόφαση κλείνει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, όμως υπάρχει και η πραγματικότητα. Και αυτή είναι πως οι εργοδότες χρωστούν ακόμη λεφτά και θα επιχειρήσουν να επιβάλουν και πάλι το κλίμα τρομοκρατίας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Για εμάς το ζητούμενο είναι κατά πόσο τα εργατικά συνδικάτα θα επιτρέψουν οι εργοδότες να χρησιμοποιούν όπλα κατά των απλήρωτων εργατών και να μένουν ατιμώρητοι. Αυτό είναι και το κορυφαίο ζήτημα της υπόθεσης στη Μανωλάδα. Σε αυτό το επίπεδο το τοποθετούμε. Δεν είναι θέμα μεταναστευτικό αλλά εργατικό και το ζητούμενο είναι πως τα συνδικάτα θα υπερασπιστούν τα εργατικά δικαιώματα απέναντι στους εργοδότες που χρησιμοποιούν ωμή βία και τρομοκρατία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα αφεντικό να στέλνει μπράβους και να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους, γιατί Μανωλάδες υπάρχουν πολλές, δεν είναι μόνο στην Ηλεία, και θέλουν να τις γενικεύσουν».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές τις βαρβαρότητες , ούτε την νομιμοποίηση τους με το πιο απροκάλυπτο τρόπο από τα δικαστήρια», επισημαίνει. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί του εργαζόμενους να δώσουν δυναμική απάντηση με την κλιμάκωση των αγώνων, με μαζική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη στο ένα χρόνο από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και στη μεγάλη Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη. «Καλούμε τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν τις απαράδεκτες δικαστικές μεθοδεύσεις κατά των εργατών Γης στα φραουλοχώραφα», καταλήγει.

"Φράουλες και αίμα":Οριστικά «αθώοι» για τον Άρειο Πάγο οι πιστολέρο της Μανωλάδας

Wonder Jlaw     tvxs.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;