25.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓιατί δεν μιλάμε | Της Τίνας Ντάρμα

Γιατί δεν μιλάμε | Της Τίνας Ντάρμα

 

Γιατί δεν μιλάμε | Της Τίνας Ντάρμα

Δε μιλάμε οι γυναίκες συνήθως, γιατί η κοινωνία είναι σκατά! Απλό λυτό και απέριττο. Πόσο χαρούμενη είμαι μου μπορώ να γράψω, χωρίς καμία ενοχή και κανένα φίλτρο στη σκέψη μου με σκοπό την ωραιοποίηση, της κατάστασης. Κανένας διευθυντής, διορθωτής και αρχισυντάκτης, δε θα με καλέσει στη τάξη, με τα δικά του συμπλεγματικά, σβήσε/γράψε. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ ΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΩΛΟ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ!

Το ακόμα πιο άσχημο σενάριο, που έχει να αντιμετωπίσει , ο κάθε άνθρωπος, άντρας/γυναίκα, που έχει βιώσει βία κάθε μορφής, στο εργασιακό, στο οικογενειακό και στο ευρύτερα κοινωνικό περιβάλλον, είναι η επόμενη και η μεθεπόμενη μέρα. Δε μιλάμε πιο πολύ οι γυναίκες, για το καλό μας το όνομα, το σούσουρο, τον στιγματισμό και το -Ε μήπως και εσύ έφταιγες κάπου; Δε μιλάμε και το κάνουμε γαργάρα, γιατί εξισώνεται ο θύτης και το θύμα, στις συνειδήσεις γνωστών και αγνώστων. Αυτό το -Ε μωρέ μήπως τα ήθελε και αυτή; Τι δουλειά είχε εκεί (φαροφύλακας ίσως), τι φορούσε εκείνο το βράδυ (πάντα ήθελα να πω ΝΕΓΚΛΙΖΕ κυρ δικαστή ..Δεκέμβρη μήνα στη Πανεπιστημίου τι να φορούσε μπούργκα); Μήπως πήγαινε γυρεύοντας; 

Ας γίνει ξεκάθαρο σήμερα και για ΠΑΝΤΑ η βία είναι απεχθείς και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, από όπου και αν προέρχεται. Μας πηγαίνει σαν ανθρωπότητα, χρόνια πίσω. Η βία δεν έχει καθόλου πλάκα και δε χωρίζετε σε γκομενική, φιλική ή επαγγελματική! Η βία είναι ΒΙΑ από όποια πλευρά και αν την δεις. Δεν υπάρχει όμορφη βία. Η βία τεμαχίζει την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου που καλείτε, να την αντιμετωπίσει και στερείτε πάντα επιχειρημάτων. Όχι δε σε χτυπάει επειδή σε αγαπάει, σε χτυπάει επειδή είναι άρρωστος άνθρωπος (μπορεί να τον χτυπούσανε και αυτόν μικρό ή και ποτέ ίσως και να είναι απλά ένα κωλόπαιδο, όλα παίζουν). Τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε, μπα δε νομίζω.. Ευχαριστώ πολύ ΔΕΝ θα πάρω, καληνύχτα σας και καλή βραδιά. Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν! Ο κακός και βίαιος άνθρωπος, θα είναι κακός με τη γκόμενα, τους συνεργάτες του, τον γείτονα και αύριο μεθαύριο με την οικογένεια του και ακόμα και το ίδιο του το παιδί. Έτσι τον έπαιρνε, έτσι του το μάθανε και έτσι θα συνεχίσει, αν κάποιος δεν τον σταματήσει. 

Στην Ελλάδα θεωρούμε την κακοποίηση και τη παρενόχληση κάθε μορφής, όχι μόνο εξ ολοκλήρου, επιλογή του θύματος, που θα βρει το κουράγιο να το καταγγείλει, αλλά και σαν φυσικό επακόλουθο, απλά της σκληρής και δύσκολης ζωής ή του έκλυτου βίου που ζει. Ακόμα και όταν μιλήσει, έστω στους ΄΄δικούς του΄΄ ανθρώπους το θύμα, θα εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές -Τα ήθελες και τα έπαθες (Έλληνας μαλάκας άφιλος/άφιλτρος απλός) ή έστω ένα -Στα έλεγα εγώ ( Έλληνας μαλάκας προφήτης extra slim light) . Δε λυπάμαι μόνο βαθιά για την Ελληνική πραγματικότητα, αλλά αφού για αυτή γνωρίζω είναι λογικό, ότι για αυτή θα νοιαστώ και περισσότερο.

Η αλήθεια, είναι πάντα διαχρονική και ο κάθε βασανιστής ή και απλός παρατηρητής βίας κάθε μορφής, θα πάρει τις απαντήσεις του, από την ίδια τη ζωή, ακόμα και αν γλιτώσει προσωρινά ένα δικαστήριο ή μια καταγγελία. Ήρθαμε σε αυτή τη ζωή, για να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα. Κάποιοι δεν νιώθουν έτσι, με ή χωρίς επαγγελματική καταξίωση, δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Άσχημος ή και όμορφος, μποεμ ή και τραπεζιτικός θα παραμένει στη μνήμη σου, πάντα σα το θηρίο, που πάει να σε κατασπαράξει, δεν αλλάζει. Το να επιλέγεις, έναν κακό και εγκληματικό χαρακτήρα, στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, αλλά και στο δικό σου σενάριο ζωής, είναι ΚΑΤΑΣΡΟΦΙΚΟ από μόνο του και ότι δώσεις, πίσω ακριβώς θα πάρεις, είναι απλά μαθηματικά ζωής! Ο κακός τρόπος, είναι ίδιος για όλους μας και δεν μπορεί να αποκαλείτε καλλιτεχνία/ιδιοτροπία ή ακόμα και προσωπικό στυλ.

Έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες από γυναίκες και άντρες που δέχτηκαν κάθε μορφή παρενόχλησης και βίας και η κάθε μια ξεχωριστά, θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Θα ήθελα να σταθώ στις γυναίκες αυτές με δύο λόγια και να της ευχαριστήσω βαθιά και μέσα από τη καρδιά μου. ΓΥΝΑΙΚΑΡΕΣ ΡΕ! Έκαναν μία αρχή για όλους μας και τα καλύτερα έρχονται. Πάνε μόνο λίγα χρόνια, από το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στην Ελλάδα, ακόμα και εδώ στη χώρα που εφηύρε από την αρχή τη λέξη και τη έννοια Δημοκρατία. Ο κόσμος αλλάζει και εμείς θα τον αλλάξουμε σήμερα, για τις επόμενες γενιές, προς το καλύτερο. Για να τα βρουν πιο δίκαια τα πράγματα και να έχουν ίσες ευκαιρίες, όλα τα παιδιά. Για να μη βλέπουμε τις κόρες και τις ανιψιές μας να γυρίζουν από τη δουλειά, κλαμένες, στο σπίτι, όπως μας έχουν δει οι δικές μας μητέρες και θείες. 

Τα έχουμε δει σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ΟΧΙ δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Ούτε στον αθλητισμό και το θέατρο ΄΄συμβαίνουν΄΄ όλα αυτά τύπου, μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε. Απλά οι γυναίκες αυτές, βρήκαν το θάρρος και έχουν κάνει πολύ δουλειά μέσα τους, για να μπορούν να το σηκώσουν. Είναι μορφωμένες, δυνατές και το ΜΟΝΟ σίγουρο είναι πως κατάφεραν να κάνουν το σωστό και για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που κάποτε ίσως, δεν βρήκαμε το κουράγιο.

Στον επόμενο ανώνυμο μισάνθρωπο σχολιαστή, του φεισμπουκ και της συμφοράς και στην επόμενη κυράτσα που θα χαχανίσει σε μία ουρά Σούπερ Μάρκετ, με τον πόνο και τη παρενόχληση του άλλου. Στα φιλαράκια, που θα αστειευτούν με αυτό και τις κολλητούλες που σε αυτές, δεν συνέβη ΠΟΤΕ κάτι τέτοιο (είναι οι γνωστές χαμιλοβλεπούσες φιδίτσες! Τα παθαίνουν και δυστυχώς πολύ χειρότερα και συνήθως εντός γάμου, αλλά είναι εκπαιδευμένες από γενιά σε γενιά, να μη τα μοιράζονται δημόσια.. η γνωστή ΟΜΕΡΤΑ, του χωριού). Στο κάθε λουμπεναριό που το παίζει θιγμένος, ενώ γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες. Θα το βρείτε μπροστά σας! Σε όλους αυτούς και για άλλους τόσους μια ευχή για αλλαγή. Εσωτερική αλλαγή. Δεν θα πάμε χρόνια πίσω για να επιβιώσουμε, εσείς πρέπει να γίνεται άνθρωποι. Όχι πιο άνθρωποι, απλά άνθρωποι. Το χάσατε κάπου και μιλάμε για τα αυτονόητα. Αυτά που δε θα θέλατε να κάνουν στα δικά σας παιδιά και τις δικές σας κόρες. Αυτά για τα οποία, θα έπρεπε να ντρέπεστε, να καθόμαστε όλοι μαζί και να τα μετράμε.. σαν ομαδικό group therapy και να μην έχετε καν το σθένος, να κάτσετε και εσείς τη κωλάρα σας κάτω, μήπως μάθετε και κάτι, για εσάς τους ξένους, ως προς τον εαυτό σας. Να πηγαίνει το θύμα στο ψυχολόγο και ο θύτης να μας κάνει μαθήματα ηθικής και φιλαρέσκειας.

Γιατί δε μιλάμε; Γιατί η κοινωνία δεν ήταν και δεν είναι έτοιμη. Κλαίγαμε και κλαίμε συνήθως, στις οικογένειες και τα δωμάτια μας, κρυφά! Μη μας πάρει χαμπάρι καμία φίλη και αρχίσει να διαφημίζει την δυστυχία μας, σε κοινούς γνωστούς. Για τη παρενόχληση και την βία κάθε μορφής, στη δουλεία, στο λεωφορείο, στις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα και εντός γάμου. Εχθές τελικά η κοινωνία, ήταν ΣΚΑΤΑ ρε! Πάλι καλά που ήρθε το σήμερα και μακάρι το αύριο να τα κάνει να μοιάζουν όλα αυτά γελοία και μακρινά, όπως ακριβώς τους αξίζουν.

Κάνατε περισσότερη δουλειά, ακόμα και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τις τελευταίες δεκαετίες. Σε όλες σας αλλά και ξεχωριστά στη κάθε μία από καρδιάς ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!

 

Γιατί δεν μιλάμε | Της Τίνας Ντάρμα

Κείμενο/photo: Τίνα Ντάρμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;