17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΓιατί η ανθρωπότητα δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρακα

Γιατί η ανθρωπότητα δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρακα

Σε άρθρο των New York Times καταγράφονται τόσο η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, όσο και οι λόγοι για τους οποίους η ανθρωπότητα δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρακα, το καύσιμο της βιομηχανικής εποχής που σήμερα έχει οδηγήσει τον πλανήτη στα όρια μίας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.
Η επιστημονική κοινότητα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους επικείμενους κινδύνους του άνθρακα, τελευταία φορά ήταν η Παρασκευή, όπου 13 κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξέδωσαν μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η κλιματική αλλαγή, αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε μία συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 10% μέχρι το τέλος του αιώνα.
Τα ευρήματα της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο, συνιστούν ότι μόνο μέσω μίας ριζικής μεταμόρφωσης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να αποφευχθούν οι χειρότερες προβλέψεις.
Κεντρικός άξονας αυτής της μεταμόρφωσης θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη του άνθρακα και μάλιστα γρήγορα.
Ο άνθρακας μπορεί να είναι το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, αλλά παραμένει μία από τις φθηνές πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού παγκοσμίως. Βέβαια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, γίνονται ολοένα και φθηνότερες, με αποτέλεσμα, σύντομα την χρήση άνθρακα να μην δικαιολογεί ούτε το οικονομικό όφελος.
Γιατί όμως μας είναι τόσο δύσκολο να εγκαταλείψουμε τη χρήση άνθρακα;
Οι κυριότεροι λόγοι που παρουσιάζονται αναλυτικά σε άρθρο των ψ, είναι ότι στη παραγωγή και κατανάλωση του βασίζεται μεγάλο μέρος της ιδιωτικής και κρατικής παγκόσμιας οικονομίας γεγονός που καθιστά τη μετάβαση σε ένα κόσμο χωρίς άνθρακα μία δύσκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ασία είναι υπεύθυνη για το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα. Σημαντικότερα όμως, στην ασιατική ήπειρο βρίσκονται τα ¾ των εργοστασίων παραγωγής άνθρακα που βρίσκονται υπό κατασκευή.
Η Ινδονησία αυξάνει την εξόρυξη του ορυκτού. Το Βιετνάμ «ανοίγει δρόμο» για νέα εργοστάσια. Η Ιαπωνία, μετά την τραγωδία του 2011, στρέφεται και πάλι στον άνθρακα.
Η μεγαλύτερη αγορά όμως είναι η Κίνα. Η χώρα είναι υπεύθυνη για το 50% της διεθνής κατανάλωσης. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Κινέζοι εργάζονται στα εγχώρια εργοστάσια παραγωγής, ενώ η χώρα έχει αναλάβει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής μέσα μόνο σε 16 χρόνια.
Στο Βιετνάμ έχει ρεύμα. Η οικονομία καλπάζει και η πρωτεύουσα της χώρας, Χανόι βρίσκεται σε μία φάση φρενήρους κατασκευαστικής ανάπτυξης, με την ζήτηση για τσιμέντο και ατσάλι να αυξάνεται ραγδαία. Την αυξημένη ζήτηση εκμεταλλεύονται ξένες εταιρίες, κυρίως από την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν αρχίσει τις κατασκευές εργοστασίων άνθρακα στην περιοχή.
Στην Ευρώπη, οι Γερμανοί ανθρακωρύχοι «σήκωσαν στις πλάτες τους» το ακροδεξιό κόμμα της χώρας. Η πολωνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί το άνοιγμα νέων εργοστασίων άνθρακα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας,ανέβηκε στην εξουσία ως φανατικός υπέρμαχος του άνθρακα.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποσχεθεί να αναστήσει την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα, δίνοντας εντολές στην εθνική Υπηρεσία Προστασία του Περιβάλλοντος να «ελαφρύνει» τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων στα εργοστάσια άνθρακα.
Στην Ινδία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στραφεί στον έντονο ορυκτό πλούτο της χώρας, ώστε να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες. Όπως αναφέρουν οι Times, έχει επενδύσει τόσα πολλά στον άνθρακα, που τα περισσότερα εργοστάσια, αλλά και το δίκτυο διανομής είναι κρατικά.
Το καλοκαίρι η Coal India Ltd. ανακοίνωσε ότι 119 μεγάλα projects τα οποία είναι προ των πυλών, αναμένεται να συμβάλλουν στην παραγωγή άνθρακα της χώρας κατά 322 εκατ. τόνους για φέτος.
Παράλληλα κύκλοι της εταιρείας ανέφεραν ότι εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα μεγάλα έργα θα αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα της Ινδίας κατά 377 εκατ. τόνους το 2020.
Τέλος η ινδική εταιρεία, η οποία κατέχει 369 ανθρακωρυχεία, ανακοίνωσε και την επέκταση των δραστηριοτήτων της με την κατασκευή 18 νέων εγκαταστάσεων οι οποίες όπως προβλέπεται θα συντελέσουν στην παραγωγή επιπρόσθετων 95,6 εκατ. τόνων άνθρακα ετησίως.
Γιατί η ανθρωπότητα δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρακα
Πηγή: ecozen.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;