17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓιατί η φτωχή Αϊτή ήταν η πρώτη και η μόνη χώρα...

Γιατί η φτωχή Αϊτή ήταν η πρώτη και η μόνη χώρα που αναγνώρισε και βοήθησε την επανάσταση του 1821. Του Διονύση Βίτσου

 
 
 
Του Διονύση Βίτσου Dionisis Vitsos
 
 
Γιατί η φτωχή Αϊτή ήταν η πρώτη και η μόνη χώρα που αναγνώρισε και βοήθησε την επανάσταση του 1821. Του Διονύση Βίτσου
 
 
 
Η ΑΙΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΕ
.
«Ζαν Πιερ Μπουαγέ,
 
Πρόεδρος της Αϊτής,
 
Προς τους Πολίτες της Ελλάδος
 
Α. Κοραή, Κ. Πολυχρονιάδη, Α. Βογορίδη και Κ. Κλωνάρη.
 
ΠΑΡΙΣΙ
 
Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας
 
Πριν παραλάβουμε την από 20 παρελθόντος Αυγούστου εκ Παρισίων επιστολή σας έφθασε η είδηση της επαναστάσεως των συμπολιτών σας κατά του διαρκείας τριών περίπου αιώνων δεσποτισμού.
 
Με μεγάλο ενθουσιασμό πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα, μην αντέχοντας άλλο, ύψωσε τα όπλα για να αποκτήσει την ελευθερία της, την οποία ως έθνος κατείχε.
 
Μια τόσο ωραία και τόσο νόμιμη υπόθεση, και, προ πάντων, οι πρώτες επιτυχίες που την συνοδεύουν, δεν αφήνουν αδιάφορους τους κατοίκους της Αϊτής, οι οποίοι, όπως και οι Έλληνες, για πολύ καιρό έσκυβαν τον σβέρκο σε επονείδιστο ζυγό και με τις ίδιες τις αλυσίδες τους σύντριψαν το κεφάλι της τυραννίας.
 
Ευχηθήκαμε στους Ουρανούς να υπερασπισθεί τους απόγονους του Λεωνίδα, και σκεφτήκαμε να συντρέξουμε τις γενναίες τους δυνάμεις, αν όχι με στρατεύματα και πολεμοφόδια, τουλάχιστον με χρήματα για την αγορά όπλων, που έχετε ανάγκη.
 
Γεγονότα, όμως, που έφεραν την πατρίδα μας σε μεγάλη ανάγκη εξάντλησαν όλα τα χρηματικά μας αποθέματα, από τα οποία η Κυβέρνησή μας θα μπορούσε να σας στείλει ένα μέρος.
 
Σήμερα η επανάσταση στο ανατολικό μέρος του νησιού μας συναντά νέο κώλυμα.
 
Επειδή το μέρος το οποίο ενώθηκε με τη Δημοκρατία της οποίας προεδρεύω τελεί σε μεγάλη ένδεια, καθιστά απαραίτητες μεγάλες δαπάνες από το ταμείο μας.
 
Αν οι περιστάσεις βελτιωθούν, όπως και επιθυμούμε, τότε θα έχουμε την τιμή να βοηθήσουμ,ε όσο μπορέσουμε, τα παιδιά της Ελλάδας.
 
Πολίτες,
 
Μεταφέρατε στους συμπατριώτες σας τις πιο θερμές ευχές, τις οποίες ο λαός της Αιτής εκφράζει για την απελευθέρωσή σας.
 
Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουν ότι η αναγεννωμένη ιστορία τους θα είναι αντάξια των τροπαίων της Σαλαμίνος.
 
Είθε να αναδειχθείτε αντάξιοι των προγόνων σας, που βρέθηκαν κάτω από τις διαταγές του Μιλτιάδη και να πετύχετε νέον Μαραθώνιο θρίαμβο του ιερού αγώνα για τη θρησκεία και την πατρίδα.
 
Είθε, τέλος, με τις φρόνιμες αποφάσεις τους να αναδειχθούν στην ιστορία ως οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων τους».
 
 
 
[ Η Αϊτή στέλνει στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, ώστε να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές.
 
Οι 100 αυτοί ήρωες από την Αϊτή δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα, καθώς πεθαίνουν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού προς την χώρα μας.
 
Ωστόσο, η θυσία τους ίσως είναι από τις πιο ηρωικές που σημειώθηκαν από μη Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης.]
 
 
 
[«Σύμφωνα με τις αρχές της Ιεράς Συμμαχίας, κάθε επανάσταση ήταν έργο του Σατανά και κάθε σκλαβιά κάτω από το ζυγό του σουλτάνου είναι ευλογημένη από το Θεό»
 
ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ]
 
 
 
[Το 1821 κανένα κράτος της Ευρώπης δεν είδε με θετικό μάτι την επανάσταση.
 
Έχοντας ήδη ζήσει την Γαλλική Επανάσταση, τους πολέμους του Ναπολέοντα και με τις επαναστάσεις σε Ιταλία και Ισπανία να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν πάραυτα την ελληνική επανάσταση παρόλο που αυτή δεν ήταν κοινωνική, όπως όλες οι υπόλοιπες, αλλά εθνικοαπελευθερωτική.
 
Εξάλλου, μια ενδεχόμενη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα ανέτρεπε ριζικά τις ισορροπίες στην Ευρώπη κάτι που κανείς από τους μεγάλους δεν ήθελε.
 
Η ηγεσία των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων και η Πελοποννησιακή Γερουσία αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης στην Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου υπογράφουν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, το οποίο αποτελεί την πρώτη πράξη διεθνούς δικαίου της επαναστατημένης χώρας.
 
Παράλληλα, επιφανείς Έλληνες που ζούσαν στο Παρίσι, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, κοινοποίησαν έκκλησή τους προς την παγκόσμια κοινότητα, δια της οποίας ζητούσαν βοήθεια και συμπαράσταση προς την επανάσταση.
 
Η μοναδική απάντηση ήρθε από το «Χαΐτιον», τη σημερινή Αϊτή.
 
Η φτωχή Αϊτή είχε αποκτήσει και η ίδια την ανεξαρτησία της από τους Γάλλους, λίγο μετά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης.
 
Την 1η Ιανουαρίου 1804, η Αϊτή ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της και γίνεται το πρώτο ελεύθερο κράτος εγχρώμων, ενώ λίγο πριν – το 1794 – γίνεται και η πρώτη χώρα που καταργεί επίσημα την δουλεία.
 
Μέχρι και το 1820 οι διαμάχες στην Αϊτή τόσο με τους Γάλλους και τους Ισπανούς όσο και για την ανάληψη της εξουσίας δεν έχουν σταματήσει.
 
Μέχρι που τελικά αναλαμβάνει την εξουσία ο μιγάς Ζαν Πιερ Μπουαγέ, ο οποίος συνέβαλε και στην ολοκληρωτική επιτυχία της επανάστασης στη χώρα του.
 
Η χώρα παρέμενε φτωχή και μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τις συνεχείς μάχες, όμως αυτό δεν σταμάτησε τον Μπουαγέ από το να εκφράσει ανοιχτά την στήριξη της χώρας του στον ελληνικό λαό και τον δίκαιο αγώνα του.
 
Ο Αϊτινός πρόεδρος ήταν ο μόνος που απάντησε θετικά στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Αδαμάντιος Κοραής και οι υπόλοιποι επιφανείς Έλληνες στην παγκόσμια κοινότητα και μιλά με θερμά λόγια για την επανάσταση. Αποτελεί την πρώτη επίσημη αναγνώριση της ελληνικής επανάστασης και του ελληνικού κράτους].
 
 
 
 
[Την ίδια στιγμή οι Μεγάλες Δυνάμεις συνεχίζουν να καταδικάζουν την Ελληνική Επανάσταση.
 
Η Ιερή Συμμαχία καταδίκασε την ελληνική επανάσταση θεωρώντας τη διακήρυξή της «αυθάδη και αδεξία».
 
Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρνήθηκαν να δεχτούν την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε πάει στη Βερόνα, για να ζητήσει βοήθεια].
 
 
 
 
[Η Αϊτή παραμένει και σήμερα μια ελεύθερη χώρα, η οποία όμως συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολύ έντονα προβλήματα.
 
Αποτελεί μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής, του υψηλότερου ποσοστού ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, του μεγαλύτερου ποσοστού αναλφαβητισμού και ανεργίας, των πιο βάρβαρων δικτατοριών.]
 
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
 
– ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ
 
– Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΜΠΟΥΑΓΙΕ]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;