Έχετε αναρωτηθεί γιατί κλαίμε όταν κόβουμε κρεμμύδια; Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό γίνεται γιατί μια ουσία που απελευθερώνει το κρεμμύδι, (δακρυγόνος παράγοντας, LF) ερεθίζει τα μάτια μας.
Το απλό ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού δεν μας φέρνει δάκρυα στα μάτια. Αλλά αν κόβετε σε κομμάτια το κρεμμύδι, τότε αρχίζει το κλάμα! Τα κύτταρα του κρεμμυδιού ανοίγουν, επιτρέποντας σε δύο φυσιολογικά διαχωρισμένες ουσίες να συνδυαστούν. Όταν συνδυάζονται μαζί σαν κομμάτια ενός παζλ, γίνονται ένα ισχυρό χημικό όπλο.
“Μετατρέπονται σε αέριο. Χτυπά τα μάτια σας και έπειτα τα αισθητήρια νεύρα στα μάτια και τα αναγκάζει να κλάψουν”, δήλωσε ο Josie Silvaroli, προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό ACS Chemical Biology. “Είναι παρόμοιο με το δακρυγόνο αέριο.”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
φωτο: Karsten Moran – The New York Times