23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΓνωριμία με το φυτό Κρόκος

Γνωριμία με το φυτό Κρόκος

Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus L.) είναι ενα από τα πιο σπάνια
φαρμακευτικά φυτά. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον
πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι.

Εδώ και τριακόσια χρόνια
ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν.
Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην
πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο.

Διατίθεται σε δύο μορφές, νηματίδια και σκόνη, σε ειδικές συσκευασίες.
Αντιθρομβωτικό
Το εκχύλισμα στιγμάτων κρόκου, προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των
αιμοπεταλίων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε και η αντιπηκτική δράση του.
Τονωτικό
Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη
ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό,
αντιπυρετικό και δυναμωτικό.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι
γνωστές από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε αιγυπτιακό πάπυρο που
χρονολογείται από το 1550 π.Χ., ενώ αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα
ιατρικά παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού,
οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό,
εμμηναγωγό, επουλωτικό. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης
ιατρικής για τον κρόκο. Η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι ο κρόκος
ασκεί:

1. Αντιοξειδωτική δράση.
Η δράση αυτή θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό από πολλές πλευρές.

2. Αντιθρομβωτική δράση.
Αποτέλεσμα της αντιαιμοπεταλιακής δράσης που παρατηρήθηκε σε
εργαστηριακό επίπεδο. Στη δράση αυτή αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα
καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Valencia της Ισπανίας όπου η κατανάλωση
κρόκου είναι μεγάλη.

3. Αντικαρκινική δράση.
Η δράση αυτή διαπιστώθηκε από πολλές έρευνες σε καθαρά πειραματικό επίπεδο.*

4. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα).

5. Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα (σχετικό σκεύασμα
κυκλοφορεί στην Ευρώπη). Μέχρι στιγμής, η ίπ νίίΓΟ μελέτη ιης
βιολογικής δραστικότητας των φυσικών υδατοδιαλυτών καροτενοειδών του
κρόκου έδειξε ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και ταυτόχρονα
διαφοροποιούν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα των σειρών Κ562 και Ηί-60
(λευχαιμικά κύτταρα)


Την
τελευταία δεκαετία, μελετούνται συστηματικά τα συστατικά του κρόκου για
την αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιθρομβωτική τους δράση Είναι
γνωστό ότι, η βιταμίνη Α και τα ρετινοειδή παράγωγα της παρουσιάζουν μια
ξεκάθαρη αντικαρκινική δράση. Το μεγάλο πρόβλημα τους όμως όταν
χρησιμοποιούνται σε μεγάλες δόσεις, είναι η τοξικότητα τους. Τα
καροτενοειδή του κρόκου, και κυρίως τα παράγωγα των γλυ-κοζυλεστέρων της
κροκετί-νης, αναμένεται, όπως και στην περίπτωση του all-trans και
13-cis ρετινοϊκού οξέος, να εμφανίζουν μειωμένη τοξικότητα συγκριτικά με
τη βιταμίνη Α και τα ρετινοειδή παράγωγα της, χωρίς να χάνουν τίποτα
από τις αντικαρκινικές και διαφοροποιητικές τους ιδιότητες.

Μέχρι
στιγμής, η in vitro μελέτη της βιολογικής δραστικότητας των φυσικών
υδατο-διαλυτών καροτενοειδών του κρόκου έδειξε ότι αναστέλλουν τον
πολλαπλασιασμό αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα καρκινικά κύτταρα των
σειρών Κ562 και ΗL-60. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα με αυτά εμπορικών
σκευασμάτων της ίδιας χημικής οικογένειας (β-carotene, ATRA,
Etretinate). Έρευνες γίνονται ακόμα για την δράση του κρόκου σε
αδενοκαρκινώματα του εντέρου, για την κυτταρολιτι-κή του δράση σε
καρκινικά κύτταρα, την ενεργοποίηση των μακροφάγων, τα ρυθμιστικά
αποτελέσματα του κρόκου στην τοξικότητα χημικών ουσιών καθώς και για τη
μείωση της χοληστερίνης.
Ο κρόκος περιέχει τα καροτενοειδή κροκίνες
και κροκετίνη, υπεύθυνα για το χρώμα των στιγμάτων. Τα στίγματα
περιέχουν επίσης αρωματικό αιθέριο έλαιο, με κύριο συστατικό τη
σαφρανάλη. Αλλο συστατικό είναι η πικρο-κροκίνη, υπεύθυνη για την
ιδιαίτερη του γεύση.

Γάλα με κρόκο

Καταπραϋντικό ποτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση καρδιακών
προβλημάτων. Βραστέ 1 φλυτζάνι γάλα. προσθέστε μια πρέζα κρόκου και
σιγοβράσιε για δύο λεπτά. Το πίνετε μία φορά την μέρα.

πρόσμιξη κρόκου

Βάζετε 1 πρέζα νηματίδια κρόκου και 100 ιηΐ καθαρό οινόπνευμα σε
κλειστό γυάλινο δοχείο για 14 ημέρες. Με ένα σταγονόμετρο, βάζετε 10-20
σταγόνες στη γλώσσα για να βελτιώσετε τη διάθεση σας.

Συμβουλή

Το τρίψιμο των ούλων σας με κρόκο ελαττώνει τον πόνο και την φλεγμονή.
Τρίψτε μερικά στίγματα σε σκόνη και κάντε ελαφρό μασάζ στα ούλα σας.
Μπορείτε αν θέλετε να αναμείξετε τον κρόκο με μέλι.


Ο Κρόκος Κοζάνης (ελληνικό safran) ξεχωρίζει για την αρίστη ποιότητα
του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία safran στον κόσμο, Μία
ελάχιστη ποσότητα Κρόκου Κοζάνης προσθέτει υπέροχη γεύση, χρώμα και
άρωμα σε κάθε φαγητό σας, όπως ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, σάλτσες,
κοτόπουλο, κρέας, ψάρια. Ο Κρόκος Κοζάνης είναι απόλυτα αγνός, και σε
συνδυασμό με τον καφέ η το τσάι αποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ


Οι ίνες του κρόκου δίνουν στο φαγητό ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα, μια
ευχάριστη υπόπικρη γεύση πολύ χαρακτηριστική και άρωμα ελαφρά ιωδιώδες.
Για να φανεί το χρώμα του στο φαγητό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά
που δίνουν εντονότερο από το κίτρινο χρώμα, όπως η ντομάτα ή το
σπανάκι. Σε τέτοια φαγητά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαφραν μόνο για τη
γεύση του. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα. Αν βάλετε
πολύ σαφραν θα είναι πολύ έντονη η μυρωδιά. Στις συνταγές του εντύπου το
υλικό είναι μετρημένο για να ταιριάζει σ’ ένα μέσο γούστο, κι έτσι αφού
το δοκιμάσετε, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σύμφωνα με τη δική σας
προτίμηση. Αυξήστε λίγο κάθε φορά γιατί, αν η ποσότητα είναι μεγάλη, θα
έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Πριν χρησιμοποιήσετε το σαφραν βάλτε το σε
ένα μπολ με λίγο νερό και αφήστε το έως 2 ώρες, ώστε να βγάλει το χρώμα
του. Οι ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το σαφραν σε σκόνη. Αν
πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε ζύμη, το μούλιασμα είναι απαραίτητο,
ενώ σε φαγητό που θα βράσει, το χρώμα μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο
στη διάρκεια του μαγειρέματος. Ένας άλλος τρόπος είναι να πασπαλίσετε το
σαφραν στο φαγητό, τη στιγμή του σερβιρίσματος, ιδιαίτερα αν είναι
σούπα. Είναι εντυπωσιακό καθώς αρχίζει να βγάζει κίτρινο χρώμα γύρω από
τις κόκκινες ίνες του. Για να μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα
μετρώντας τις ίνες πρέπει να ξέρετε ότι 1 γραμμάριο σαφραν έχει 320-360
ίνες ανάλογα με το μήκος και το πάχος τους.

Πηγη: https://www.kozani.gr/

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;